characters characters

Cele mai dificile lucruri din viata de parinte

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 septembrie 2023    |   387 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

dificultati in viata de parinte
Se stie ca a fi parinte este cea mai dificila si provocatoare meserie din lume, care nu se incheie atunci cand soarele apune. Pentru majoritatea, a fi parinte este extrem de greu si de solicitant, mai ales cand ajutorul celor din jur este limitat si este nevoie sa pastrezi un echilibru intre responsabilitatile profesionale, parentale si personale. 

Citeste si:


Conversatiile dificile dintre parinti si copii


Comportamentele dificile ale copiilor - cauze si solutii


Dificultati frecvente in viata de parinte


Sentimentul de a fi judecat sau evaluat de cei din jur.

Parintii se vad nevoiti sa justifice fata de alte persoane tot ceea ce fac, indiferent daca e vorba de alimentatia copilului, daca dorm in acelasi pat cu copilul sau gradinita pe care au ales-o pentru cel mic. Aminteste-ti ca fiecare familie are nevoi, resurse si prioritati diferite, iar alegerile legate de cresterea copilului vor depinde de acestea. In plus, este bine stiut faptul ca toti suntem parintii perfecti pana cand avem un copil :). Desigur, este important sa fii deschis la feedback sau idei noi, dar la fel de important este sa ai incredere in propriile decizii ca parinte.

Gestionarea emotiilor.

Rolul de parinte, mai ales cand copilul este suficient de mare pentru a comunica si a-si exprima opozitia, vine insotit de reactii emotionale intense. Deseori, acestea ii iau pe parinti prin surprindere, deoarece pot sa apara in situatii care, in retrospectiva, nu justifica emotii atat de puternice. Reactiile emotionale intense ale parintilor sunt dificil de gestionat deoarece sunt conectate cu experiente din trecut, deseori din propria copilarie. Dezvoltarea personala, exercitiile de autocunoastere, explorarea conceptului de copil interior si terapia sunt modalitati prin care poti gestiona mai usor emotiile intense din relatia cu propriul copil.

Sentimentul de a nu fi suficient de bun

Perfectionismul, tendinta de a ne compara cu standarde nerealiste promovate in retelele de socializare si sentimentul de vinovatie legat de timpul si energia pe care le oferim copiilor contribuie la sentimentul de a nu fi parinti suficient de buni. Intotdeauna am putea sa oferim copiilor mai mult si intotdeauna apar situatii pe care am fi putut sa le gestionam mai bine.
 

Este benefic sa iti amintesti ca pentru a creste un copil echilibrat din punct de vedere emotional, nu este nevoie sa fii perfect tot timpul, ci sa fii destul de bun - prezent emotional in cea mai mare parte a timpului, conectat emotional cu copilul tau si capabil sa repari rupturile care apar in relatia voastra.


Epuizarea parentala

Epuizarea fizica si psihica apare din cauza prea multor sarcini pe care unul dintre parinti si le asuma. Deseori, mama este cea care prea cea mai mare parte din sarcinile domestice si de ingrijire a copiilor, alaturi de responsabilitati profesionale si de organizare a vietii de familie. Timpul si energia tuturor parintilor sunt limitate, asa ca este important ca ambii parinti sa imparta sarcinile pe care si le asuma cat mai echitabil, astfel incat ambii parinti sa aiba ocazia sa isi refaca rezervele de energie.


Perioada adolescentei


Trecerea de la copilarie la adolescenta si apoi perioada adolescentei sunt doua etape dificile pentru majoritatea copiilor si parintilor. Refuzul cooperarii, izbucnirile emotionale, furia, aparenta lipsa de respect, tendinta de a contrazice si de a se opune regulilor sau sugestiilor si tendinta de a ascunde informatii fata de parinti sunt doar cateva dintre provocarile cu care se confrunta parintii cand copiii sunt preadolescenti si adolescenti. Sentimentul de coplesire si confuzie, de a fi esuat ca parinte, grijile legate de viitorul copilului si sentimentul lipsei de control asupra situatiei sunt cateva dintre experientele emotionale dificile ale parintilor in aceasta perioada.

Ca parinte de preadolescent si adolescent, este important sa iti pastrezi increderea in potentialul copilului tau, in calitatile sale pozitive, dar si in relatia dintre voi doi. Aminteste-ti ca esti in continuare o persoana extrem de importanta in viata copilului tau si ca relatia dintre voi este suficient de puternica pentru a depasi orice provocare.

Dificultati in a te decupla/a lua pauze.

Cu totii avem nevoie de o pauza si de momente de calm si liniste pentru a ne reincarca bateriile. Acest lucru nu inseamna ca aceste momente trebuie sa fie numai noaptea, cand dormim, ci si in timpul zilei.

Sa iti vezi copilul crescand si devenind pe zi ce trece tot mai independent.

Experienta de parinte poate fi asemanata cu o calatorie: esti alaturi de copilul tau pe masura ce creste, de la o distanta din ce in ce mai mare. Chiar daca iubirea ta pentru el creste, implicarea ta in viata lui scade pe masura ce devine mai independent, iar nostalgia fata de trecut poate fi insotita de bucuria de a vedea adultul in care se transforma copilul tau.

Lipsa sprijinului din partea partenerului sau a familiei.

Desi parintele este cel responsabil pentru copil, acest lucru nu inseamna ca nu poti cere ajutor altor persoane. 

Unii parinti spun ca atunci cand au devenit parinti au renuntat cu totul la ei insisi si s-au dedicat copilului in intregime. Desi este tentant sa faci acest lucru, pe termen lung identitatea ta personala va avea de suferit dupa ce copilul tau devine un adult. In plus, copiii au nevoie sa invete de la propriii parinti cum sa isi respecte propriile nevoi, cum sa isi urmeze visele si sa isi atinga obiectivele.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe