characters characters

Sentimentul de a fi coplesit

Ce poti face cand simti ca nu mai ai solutii si resurse

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 septembrie 2022    |   952 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

sentimentul de a fi coplesit
Viata de parinte te poate duce deseori in situatia de a te simti coplesit: senzatia ca nu ai timp, resurse, energie sau control asupra problemelor cu care te confrunti. Cand apare aceasta stare si cum o poti depasi?

Citeste si:


Epuizarea parentala. Ce inseamna si cum o recunosti


Cum combati epuizarea


Sentimentul de a fi coplesit


Sentimentul de coplesire poate fi nu doar dificil de gestionat, dar poate crea si confuzie sau ingrijorare legata de abilitatile noastre de a face fata provocarilor cu care ne confruntam. Aceste emotii la randul lor contribuie la sentimentul de a fi coplesit si deposit de situatie.

Cauze frecvente:

  • oboseala fizica sau psihica.
  • o noua sursa de stress – o situatie dificila sau noua care ne consuma toate resursele de energies au contribuie la stres
  • stres cronic
  • un mediu de viata stresant – la munca sau in familie, de exemplu
  • evenimente de viata dificile: despartirea sau divortul, probleme grave de sanitate, dificultati financiare

Cum se manifesta


Multi parinti trec prin aceasta stare de coplesire emotionala si cognitive fara a o eticheta in vreun fel anume, dincolo de “stres” sau ingrijorare. Dar deseori este benefic sa avem o intelegere mai profunda a starilor emotionale prin care trecem, pentru ca astfel le putem gestiona mai eficient. Iata cateva semne ale coplesirii emotionale:


O perspectiva irationala asupra lucrurilor. Cel mai mic obstacol devine de nedepasit, cea mai mica schimbare de planuri, o sursa de furie sau descurajare extrema. Aceste reactii par justificate pe moment, dar retrospective, le poti evalua ca fiind exagerate.

Senzatia de ceață mentală sau dificultate de concentrare a atentiei.


Dificultatea de a lua decizii sau de a actiona.
Chiar si cele mai simple alegeri devin aproape imposibile, pentru ca ai senzatia ca esti blocat sau paralizat la nivel mintal. Cand vine vorba de responsabilitati de indeplinit, cu cat sunt mai stresante, cu atat s-ar putea sa le amani mai mult. Deseori, aceasta senzatie de imobilitate se manifesta si la nivel fizic: in loc sa incepi activitatile pe care trebuie sa le faci, ramai pe loc si incerci sa iti clarifici gandurile.

Schimbari in dispozitia emotionala: iritabilitate si furie, anxietate sau, dimpotriva lipsa oricarei reactii emotionale.


Tendinta de a te izola sau de a te retrage – pentru ca orice interactiune sociala devine epuizanta sau prea dificila, alegerea de a evita alte personae sau responsabilitatile pare a fi cea mai potrivita.

Cum depasesti sentimentul de coplesire

  • Schimba mediul in care te afli. O plimbare scurta in aer liber, daca este posibila, te poate ajuta sa iesi din starea de confuzie si anxietate.
  • Schimba nivelul de activitate fizica. Miscarea fizica te poate ajuta sa reduce nivelul stresului si sa iti clarifici gandurile.
  • Vorbeste cu o persoana de incredere. Sprijinul emotional din partea unei persoane care te cunoaste bine este necesar in momentele in care te simti coplesit de dificultati.
  • Incearca sa gasesti perspectiva rationala asupra situatiei. Cum ai vedea lucrurile daca o alta persoana s-ar afla in aceeasi situatie? 

Cand ne simtim coplesiti, avem resurse minime pentru a fi parintii de care au nevoie copiii nostri: riscam sa ne infuriem repede, ne pierdem rabdarea si nu avem prea multa afectiune sau intelegere de oferit. De aceea, este important sa devenim constienti de propriile stari si emotii si sa ne exersam capacitatea de a le gestiona in mod sanatos.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe