Anxietatea proaspetilor tati
Venirea pe lume a unui bebelus aduce schimbari importante nu doar in ceea ce o priveste pe mamica, ci si pe proaspatul tatic. Desi exista numeroase studii privind starea emotionala a mamei de dupa nastere, tatilor nu li s-a acordat prea multa importanta pana de curand, cand s-a stabilit ca si acestia trec prin asa numita „anxietate a tatilor”.
Citeste si:
Anxietatea parintilor - cum afecteaza aceasta dezvoltarea copiilor
Sanatatea emotionala a tatilor
Anxietatea proaspetilor tati are legatura in principal cu formarea identitatii de tata, cu teama privind numeroasele provocari care ii asteapta din rolul de tati si emotiile care ii incearca si pe care pana acum nu le-au mai avut. Tatii sunt in general nesiguri despre cum ar trebui sa se comporte in noul rol, ce ar trebui sa faca atat ca sprijin pentru mama, cat si pentru copil.
Astfel, pe langa nesiguranta data de noul rol, apare si frica de a nu fi suficient de competent ca parinte, de a nu sti ce sa faci pentru a-l linisti pe copil sau pentru a-i indeplini nevoile.
Adesea nesiguranta si teama vin insotite si de un nivel ridicat de autocritica din cauza anxietatii de a face totul cat se poate de bine, de corect si de „la timpul potrivit”. Asemenea mamicilor, si proaspetii tati sunt frustrati, obositi, distrasi, ingrijorati ca nu sunt suficient de buni, isi pierd repede rabdarea si pot deveni recalcitranti cu partenera. Pe langa acestea, mai poate aparea si stresul financiar daca nu exista o stabilitate pe acest plan dinainte de aparitia copilului, precum si teama de schimbare a stilului de viata si frica de neprevazut.
Cum pot fi gestionate aceste anxietati?
Comunicand deschis cu partenera despre temerile si asteptarile tale si ale ei.
Discutand cu alti tatici care au trait experiente similare. Adesea impartasirea gandurilor si a temerilor cu o persoana din exterior poate reduce anxietatea.
Pregateste-te din timp pentru rolul de tata citind despre ce inseamna aparitia unui copil in viata de cuplu, despre nevoile celor mici in primele zile de viata, despre cum poti sa participi tu la procesul de crestere si ingrijire. Daca poti petrece timp cu un nou-nascut sau bebelus, observand nevoile acestuia, cu atat mai bine.
Renunta la ideea de a fi „tatal perfect”. Nu exista asa ceva. Pe tot parcursul vietii vei alerga inspre idealul tatalui si niciodata nu vei simti ca ai reusit sa il atingi. Acorda in schimb importanta nevoilor pe care copilul tau le are, invata sa le anticipezi si fii deschis sa inveti mereu despre ce inseamna sa ai un copil si sa fii parinte.
Ai grija de tine si de sanatatea ta psihica. Atunci cand simti ca nu mai poti, ca esti neinteles si iti este prea greu, cauta un ajutor de specialitate din partea unui consilier sau psiholog.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Intrebari de autoreflectie pentru parinti
Introspectia sau autoreflectia se refera la procesul de analiza a propriilor ganduri, emotii si comportamente si ne ajuta in a ne cunoaste mai bine, a ne dezvolta din toate punctele de vedere. Acest proces presupune a ne opri din tot ceea ce facem si a ne da un ragaz de gandire, o pauza de la agitatia de zi cu zi pentru a analiza si a intelege ce se intampla in interiorul nostru, ce gandim si ce simtitm raportat la anumite teme.
-
5 descoperiri despre fericire
Experientele pozitive sunt vazute adesea ca si oportunitati de dezvoltare personala, iar pe langa acestea, obiceiurile sanatoase ne pot aduce un plus de fericire.
-
Suprastimularea senzoriala in randul mamelor
Tot mai multe mame se plang de oboseala in exces cu care vine asumarea rolului de mama. Specialistii vorbesc déjà despre o problema tot mai frecvent aparuta in contextul actual, si anume ”suprastimularea senzoriala”.
Adauga tu primul comentariu: