characters characters

Epuizarea parentala

Ce inseamna si cum o recunosti

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 iulie 2020    |   1834 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

epuizarea parentala
Burnout-ul parental sau epuizarea parentala este diferita de depresie si de burnout-ul profesional. Pus sub lupa specialistilor, burnout-ul parental poate fi disecat in trei parti: oboseala excesiva, detasare si ineficienta.

Parintii care sufera de epuizare parentala sunt extrem de obositi, detasati de realitate si de ceea ce se intampla si au un sentiment foarte ridicat de ineficienta personala. In perioada de izolare, in care programul copiilor si al parintilor a avut de suferit, riscul epuizarii parentale este mai crescut. Cum identifici epuizarea parentala pentru a lua masuri?

Citeste si:

Epuizarea emotionala – ce inseamna si de ce este importanta

Cum eviti epuizarea si stresul


Oboseala extrema

Responsabilitatile nenumarate legate de cresterea si ingrijirea copiilor pot duce la oboseala excesiva. Parintii au senzatia ca nu se pot odihni niciodata cu adevarat, iar somnul lor are de suferit din mai multe motive, unul dintre acestea fiind tendinta de a amana momentul somnului pentru a se bucura de cateva momente de liniste. In plus, stresul si vinovatia legate de deciziile luate in rolul de parinte pot afecta somnul acestora.


Detasarea emotionala

Oboseala excesiva este insotita de detasare emotionala fata de copii. Din cauza lipsei de energie, parintii au dificultati in a se bucura cu adevarat de compania copiilor si de a-si manifesta afectiunea fata de acestia. Reactiile parintilor devin automate sau limitate la „ceea ce trebuie”, iar conectarea emotionala dintre copil si parinte are de suferit.

Sentimentul de ineficienta

Parintii epuizati simt ca se confrunta cu probleme pe care nu le pot rezolva niciodata cu adevarat. Problemele de comportament sau de invatare ale copilului, dificultatile de comunicare in familie sau problemele legate de organizarea timpului devin imposibil de gestionat. Acest sentiment contribuie si mai mult la oboseala excesiva si detasare, creandu-se astfel un cerc vicios.

Cauzele epuizarii parentale

Probleme legate de copii pe care parintii nu le pot rezolva. Cand incercam in mod repetat sa rezolvam o problema fara succes, apare oboseala, lipsa de speranta si, implicit, detasarea.

Standardele perfectioniste ale parintilor legate de propria persoana si de restul familiei. Parintii care isi doresc o casa perfecta, o familie perfecta si copii cu un comportament ireprosabil risca sa isi consume rapid resursele fara a-si atinge aceste obiective ideale.

Lipsa de sprijin si ajutor. Cand un singur parinte isi asuma toate responsabilitatile casnice si de crestere a copilului, in plus fata de cele profesionale, epuizarea parentala este la un pas distanta.


Cum poate fi depasita epuizarea parentala

Rezolvand pe rand fiecare aspect al acesteia. Sentimentul de ineficienta si oboseala excesiva pot fi depasite atunci cand parintii cer ajutor si cauta solutii mai adecvate pentru problemele legate de cresterea sau ingrijirea copiilor.

Detasarea emotionala este considerata cea mai daunatoare componenta a epuizarii, putand afecta pe termen lung relatia dintre parinte si copil si facilitand aparitia neglijarii emotionale.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe