characters characters

Neglijarea emotionala a copiilor sensibili

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 februarie 2019    |   5033 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

neglijarea emotionala si copiii sensibili
Copiii foarte sensibili traiesc fiecare emotie la un nivel foarte profund, indiferent daca sunt pozitive sau negative. Desi la prima vedere, nimeni nu si-ar dori sa traiasca emotiile negative la intensitate ridicata, sensibilitatea emotionala a acestor copii poate fi transformata intr-un avantaj, daca parintii le sunt alaturi si ii invata cum sa o gestioneze.

Te-ar putea ajuta si:

Stilurile parentale in functie de atitudinea fata de emotiile copilului

Copilul "orhidee" sau copilul foarte sensibil


Copiii sensibili sunt mai capabili de empatie, lucru care ii ajuta sa stabileasca relatii sociale mai armonioase si pot ajunge la un nivel mai ridicat de autocunoastere, daca sunt ajutati sa inteleaga felul in care functioneaza emotiile si care este rolul lor.


Din pacate, nu toti parintii pot sa ofere acest sprijin copiilor sensibili, din diferite motive. Multi adulti au invatat ca emotiile sunt un semn de slabiciune, dezvoltand modalitati ineficiente de gestionare a acestora si riscand sa dea dovada in relatia cu propriii copii de ceea ce specialistii numesc „neglijare emotionala”.

Neglijarea emotionala - ce inseamna si cum se manifesta


Iata cateva aspecte care definesc neglijarea emotionala, potrivit psihologului Jonice Webb, care si-a dedicat activitatea profesionala acestui fenomen:

Nevoile emotionale ale copilului nu sunt constientizate si implinite. Poate fi vorba de nevoia de afectiune, dar si de nevoia de a fi acceptat si apreciat, nevoia de a simti ca apartine familiei cu adevarat (ca parerile sale sunt importante, de exemplu) sau nevoia de a fi ascultat.

Replicile de mai jos, folosite frecvent, caracterizeaza fenomenul de neglijare emotionala in relatia parinte-copil:

 • „Exagerezi cu plansul/tristetea.”
 • „Termina cu plansul.”
 • „Esti un papa-lapte.”
 • „Esti un plangacios.”
 • „Esti cu capul in nori.”

Parintele insusi nu isi exprima emotiile si ii este dificil sa vada alti oameni facand acest lucru. Mai ales in cazul tatilor, aceasta incapacitate de exprimare emotionala poate fi vazuta ca un semn de putere si autocontrol.

Neglijarea emotionala - consecinte asupra copiilor


Copiii pot ajunge sa se invinovateasca pentru emotiile pe care le simt, sa le respinga, sa isi formeze o imagine de sine negativa pornind de la “sensibilitatea lor exagerata” sau sa se simta singur in propria familie.

Rusinea toxica este de asemenea o urmare frecventa a neglijarii emotionale.


Timiditatea este de asemenea o consecinta a ridiculizarii venite din partea parintilor, legata de sensibilitatea sau emotiile copilului.


Apar probleme cu increderea in sine, dar si in propriile perceptii si emotii. Emotiile au rolul de a ne orienta in reactiile noastre in lume. Cand traim o emotie pozitiva, inseamna ca am avut un comportament dezirabil, pe care il putem repeta, Cand traim o emotie negativa, inseamna ca ceva nu este tocmai in regula si este important sa intelegem ce anume. Copiii sensibili, care traiesc ambele tipuri de emotii la nivel ridicat, daca sunt neglijati emotional, nu vor avea ocazia sa invete din propriile emotii lucrurile pe care are nevoie sa le invete. Mai mult, neglijarea emotionala transmite mesajul ca emotiile copilului nu sunt utile, nu ar trebui sa existe sau sunt “gresite”.


Pe termen lung, consecintele pot fi daunatoare pentru copil: nu doar ca nu va sti sa gestioneze intensitatea ridicata a propriilor emotii, dar nici nu va sti sa le itnerpreteze astfel incat sa isi cunoasca mai bine propriile nevoi si dorinte.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Etapele schimbarii
  Etapele schimbarii. Cum ii ajutam pe copii sa isi formeze obiceiuri benefice
  18 ianuarie 2021   

  Fiecare dintre noi stie care sunt lucrurile pe care ar dori sa le schimbe in propria viata sau personalitate. Poate ai vrea sa petreci mai mult timp in familie, sa faci mai multa miscare sau sa adoptati o alimentatie sanatoasa in familie. De ce este atat de greu sa realizam aceste schimbari?

 • Siguranta emotionala in familie
  Siguranta emotionala in familie
  15 ianuarie 2021   

  Cand siguranta emotionala este prezenta in familie, ideile si emotiile pot fi exprimate cu usurinta si incredere si fiecare membru al familiei se simte liber si inspirat sa isi implineasca potentialul.

 • Cum ii invatam pe copii despre granitele interpersonale
  Cum ii invatam pe copii despre granitele interpersonale
  12 ianuarie 2021   

  Atunci cand vorbim despre limite in familie, ne putem referi atat la limitele fizice, cat si la limite emotionale – care ne ajuta sa facem diferenta dintre starile emotionale proprii si starile emotionale ale celorlalti, sa nu ne lasam coplesiti de emotiile altor persoane si nici sa nu incercam sa le influentam excesiv. 

Mai multe