characters characters

Dezbatere - Educatia religioasa trebuie sa mai fie subordonata Bisericii?

Propus de: Delia Lungu   |   24 iunie 2014   

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.


Dezbatere propusa de utilizatorul cornel_cretu.


Ministerul Educatiei a facut public luni, 2 iunie, dupa doua zile de proteste a societatii civile, protocolul incheiat cu Patriarhia Romana cu privire la predarea in scoli a disciplinei religie-cultul ortodox, semnat joi, 29 mai, la sediul Patriarhiei.

Incadrarea profesorilor pe catedre de religie - cultul ortodox in scoli si licee se face “cu avizul scris (binecuvantarea) al chiriarhului”. Refuzul acordarii binecuvantarii trebuie sa fie “motivat temeinic”, retragerea binecuvantarii “se face pentru abateri grave de la doctrina sau morala cultului” si duce la incetarea de drept a contractului individual de munca.


De asemenea, procedura de acordare si de retragere a binecuvantarii se elaboreaza de catre Patriarhia Romana, se aproba prin hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, dupa care procedura se comunica Ministerului Educatiei si Secretariatului de Stat pentru Culte. Numai ca Ministerul trebuie sa se execute, fara nici un fel de impotrivire, conform intelegerii, desi profesorul respectiv este angajatul Ministerului si nu al Bisericii Ortodoxe Romane.


Alte puncte ale protocolului semnat arata ca:

Unitatile de invatamant preuniversitar au obligatia legala de a asigura respectarea convingerilor, a valorilor si a simbolurilor religioase.
Programele scolare pentru disciplina religie - cultul ortodox se elaboreaza de catre Ministerul Educatiei Nationale in colaborare cu Patriarhia Romana si cu Secretariatul de Stat pentru Culte si sunt aprobate conform legii.
Manualele de religie - cultul ortodox sunt avizate de Patriarhia Romana si se aproba conform legii.

Tu esti de acord cu protocolul semnat de Ministerul Educatiei si Patriarhia Romana?Educatia religioasa trebuie sa mai fie subordonata Bisericii?
44% da
Tu ce parere ai ?
nu 56%

Iuliana Vintila

Da, bineinteles! Biserica este mai in masura sa gestioneze religia, decat ministerul, unde pot fi oameni superficiali!

corina crisan

Da,sunt de acord.Atata timp cat populatia Romaniei este majoritara ortodoxa ar trebui sa cunoastem care sunt beneficiile educatiei religioase inca de pe bancile scolii.Nu este nicidecum indoctrinare asta daca ne consideram cu adevarat crestin ortodox.Ortodox inseamna drepta credinta.

Eugen Televka

Da, sunt de acord.

Magdalena Gheorghe

Nu poti face educație religioasă în afară bisericii, decât dacă vrei să propovaduiesti propria ta religie. Invățătura este a Bisericii și tot acolo găsești și Harul.

irina ceaunas

Religie egal iubire ...trebuie sa invatam sa iubim !

Simona Sclipcea

NU copilul trebuie lasat sa evolueze liber fara indoctrinare mai ales cand nu intelege rational. In perioada 6-10 ani, copilul reactioneaza mai ales intuitiv, viata nu este ,,o poveste", viata este reala.

Cristina Oncica

Gandirea rationala, gandirea critica nu pot fi atinse fara o cunoastere cuprinzatoare a tuturor religiilor si a contextului aparitiei lor. In plus, studierea punctelor de intalnire intre neurostiinte, psihologie, fizica (cuantica) poate oferi numeroase raspunsuri nedogmatice, inclusiv raspunsul la intrebarea: cine suntem noi si cine este Dumnezeu?

Stefan Covaci

Educatie religioasa inseamna notiuni despre religii nicidecum convertire :)

Mirela Ionescu

Consider ca in scoala ar trebui sa se faca istoria religiilor. Din ea copiii ar avea ce invata. Nu sunt de acord cu indoctrinarea religioasa.

Miruna Cristina Calin

Din punctul meu de vedere, tot ce tine de religie si biserica este o afacere si o foarte mare strategie de a manipula omul, deci consider ca educatia religioasa ar trebui sa fie invatata in familie.

Alte dezbateri