characters characters

Dezbatere - Educatia religioasa trebuie sa mai fie subordonata Bisericii?

Propus de: Delia Lungu   |   24 iunie 2014   

Varsta: 2 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.


Dezbatere propusa de utilizatorul cornel_cretu.


Ministerul Educatiei a facut public luni, 2 iunie, dupa doua zile de proteste a societatii civile, protocolul incheiat cu Patriarhia Romana cu privire la predarea in scoli a disciplinei religie-cultul ortodox, semnat joi, 29 mai, la sediul Patriarhiei.

Incadrarea profesorilor pe catedre de religie - cultul ortodox in scoli si licee se face “cu avizul scris (binecuvantarea) al chiriarhului”. Refuzul acordarii binecuvantarii trebuie sa fie “motivat temeinic”, retragerea binecuvantarii “se face pentru abateri grave de la doctrina sau morala cultului” si duce la incetarea de drept a contractului individual de munca.


De asemenea, procedura de acordare si de retragere a binecuvantarii se elaboreaza de catre Patriarhia Romana, se aproba prin hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, dupa care procedura se comunica Ministerului Educatiei si Secretariatului de Stat pentru Culte. Numai ca Ministerul trebuie sa se execute, fara nici un fel de impotrivire, conform intelegerii, desi profesorul respectiv este angajatul Ministerului si nu al Bisericii Ortodoxe Romane.


Alte puncte ale protocolului semnat arata ca:

Unitatile de invatamant preuniversitar au obligatia legala de a asigura respectarea convingerilor, a valorilor si a simbolurilor religioase.
Programele scolare pentru disciplina religie - cultul ortodox se elaboreaza de catre Ministerul Educatiei Nationale in colaborare cu Patriarhia Romana si cu Secretariatul de Stat pentru Culte si sunt aprobate conform legii.
Manualele de religie - cultul ortodox sunt avizate de Patriarhia Romana si se aproba conform legii.

Tu esti de acord cu protocolul semnat de Ministerul Educatiei si Patriarhia Romana?Educatia religioasa trebuie sa mai fie subordonata Bisericii?
38% da
Tu ce parere ai ?
nu 62%

Alexei Cretu

Educația religioasă este bine să fie monitorizată de Biserică.

lili ana

O educatie sanatoasa nu poate fi completa fara prezenta Bisericii in scoala, in familie! Biserica inseamna iubire, daruire, credinta, iertare si adevar! Alaturi de familie formeaza Oamneni, in adevaratul sens al cuvantului!

Iancu Viorica

Sunt total de acord! Biserica si scoala sunt doua institutii atat de apropiate ca functie, incat este imposibil sa slujesti in Biserica si sa faci abstractie de scoala si invers. Biserica se ocupa de mantuirea omului, iar scoala, de instruirea lui. Dar nu exista mantuire fara cunoastere si cunoastere fara instruire.

iulia marinescu

Nu am invatat religie si multe lucruri le-am aflat de la copiii mei care veneau cu un noian de intrebari de la care urmau adevarate discutii filosofice pe teme care ma depaseau. Astfel am aflat si aprofundat multe lucruri despre care aveam o idee gresita, dar preotul avea multa rabdare si le raspundea la toate intrebarile pe care noi ca parinti le puneam.

Florinela Angela Stângu

Lăsați biserica să intre în școlile noastre cu iubire! Și atunci copiii noștri vor ,,trăi” iubirea! Altfel iubirea o vor percepe doar la nivel teoretic.Propunem mereu ,,ieșirea ” din spațiul școlii. De ce nu ne-am îndrepta spre biserică cu elevii noștri? Biserica ne dă identitate și cea mai mare și frumoasă lecție de iertare.... Ceea ce de multe ori în planul de dezvoltării personale a copiilor noștri nu reușim, vom ,,primi” ca dar la Sfânta Liturghie. Încercați!.... Avem copiii pe care îi merităm! Prea le pregătim ,,drumul”, uitând să pregătim copilul, adică ,,sufletul lui”.....

Stefan Covaci

Educatie religioasa inseamna notiuni despre religii nicidecum convertire :)

Mirela Ionescu

Consider ca in scoala ar trebui sa se faca istoria religiilor. Din ea copiii ar avea ce invata. Nu sunt de acord cu indoctrinarea religioasa.

Miruna Cristina Calin

Din punctul meu de vedere, tot ce tine de religie si biserica este o afacere si o foarte mare strategie de a manipula omul, deci consider ca educatia religioasa ar trebui sa fie invatata in familie.

Claudia Tranc

In primul rand, educatia religioasa, din punctul meu de vedere, nu ar trebui sa fie indoctrinare religioasa. In al doilea rand, prin subordonarea, intr-o mai mica sau mare masura, bisericii ortodoxe si doar acesteia, a unei parti din educatia religioasa din scoli duce la discriminare, fie in favoarea cultului ortodox fata de celelalte culte, fie invers, discriminare ce ar trebui sa lipseasca in scoli. In al treilea rand, si e un punct de vedere personal, educatia religioasa ar trebui sa incerce, macar, sa fie exhaustiva si impartiala, adica sa nu se rezume la un cult. Lipsa de cunoastere si intelegere, mai ales cu privire la acest aspect, naste razboaie.

Savin Ana - Maria

Nu! Nu vreau sa intru in detalii..

Alte dezbateri