characters characters

Bucuria, antidotul pentru epuizare

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 aprilie 2025    |   731 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

bucuria antidotul epuizarii
Burnout-ul este o stare pe care tot mai multi o traim in aceste timpuri si presupune o epuizare intensa fie de natura fizica, emotionala sau mentala care in general este cauzata de un context in care resimtim un stres puternic. Burnout-ul poate sa apara cu privire la locul de munca, cu sarcinile casnice, cu rolul de parinte, rolul de sot/sotie etc. Principalele surse ale burnout-ului pot fi: sarcinile in exces pe care le avem de realizat, sentimentul de a nu avea control asupra a ceea ce facem, neclaritatea in roluri si asteptari, lipsa sprijinului din partea celor dragi, lipsa recunoasterii si a primirii de recompense, conflicte interpersonale, munca repetitiva, prea putin timp pentru recuperare, absenta unui scop pentru care depui eforturi, asteptarile nerealiste si chiar perfectionismul.

Citeste si:


Epuizarea parentala - ce inseamna si cum o recunosti


Semne ca esti epuizat emotional


Pentru ca burnout-ul poate sa apara in orice domeniu al vietii e important sa gasim antidotul potrivit astfel incat sa contracaram efectele acestuia pe cat de mult se poate. Specialistii sustin ca bucuria poate fi un antidot puternic fiind un factor esential in sanatatea mentala si cea emotionala.

Bucuria este o emotie pura, pozitiva, intensa si profunda care ne determina sa simtim un sentiment de fericire si implinire. Poate fi considerata ca un raspuns al corpului nostru la experientele frumoase prin care trecem, la realizarile personale sau sociale pe care le avem.

Bucuria ne poate ajuta sa reducem stresul prin simplul fapt ca atunci cand radem se reduce nivelul de cortizol (hormonul stresului din organism). In plus, ne ajuta sa ne crestem rezilienta, sa reusim sa trecem mai usor peste provocarile de zi cu zi, ne imbunatateste relatiile sociale ceea ce ne va face sa simtim ca apartinem cuiva sau unei comunitati si ne stimuleaza sistemul de recompensa. Atunci cand facem ceva ce ne aduce bucurie, in creierul nostru se elibereaza dopamina, ceea ce ne va face sa simtim mai multa placere, instrument puternic de lupta impotriva efectelor negative ale stresului cronic.

Cum poti sa fii mai bucuros?

Conecteaza-te cu ceilalti. Petrece timp impreuna cu cei dragi fiindca numai asa vei simti o stare de bucurie si implinire.

Stabileste-ti obiective mici pe care sa le poti atinge si care te vor face sa simti mandrie si satisfactie.

Traieste cat mai multe experiente senzoriale: plimba-te in natura, acorda atentie vantului, bucura-te de soare, asculta o piesa care iti place, impleteste, fa colaje sau creeaza ceva cu propriile tale maini. Toate aceste momente pot aduce mici sclipiri de bucurie in viata ta.

Invata sa fii recunoscator, sa constientizezi si sa apreciezi ce e bun in viata ta.

Fa un efort constient sa aduci mai multa bucurie in familie. Intreaba-i pe membrii familiei tale ce activitati le-ar aduce bucurie sau ce schimbari ar fi necesare in familia voastra pentru acest lucru.

Bucuria ne da o stare de bine, ne ajuta sa reducem stresul, sa ne imbunatatim stima de sine si sa fim mai multumiti de viata pe care o avem, sa fim mai motivati si mai plini de energie, sa avem relatii mai bune cu cei din jur si sa rezistam cu brio momentelor stresante. Asadar, bucuria nu este doar o stare a echilibrului nostru emotional, ci si o resursa pentru o stare buna de sanatate fizica si psihica.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Ce este blocajul mintal?
    Ce este blocajul mintal?
    18 aprilie 2025   

    Blocajul mintal se refera la o bariera temporala psihologica care impiedica o persoana sa isi aminteasca pe moment o informatie sau cum sa procedeze intr-o sarcina data.

  • Intrebari de autoreflectie pentru parinti
    Intrebari de autoreflectie pentru parinti
    13 martie 2025   

    Introspectia sau autoreflectia se refera la procesul de analiza a propriilor ganduri, emotii si comportamente si ne ajuta in a ne cunoaste mai bine, a ne dezvolta din toate punctele de vedere. Acest proces presupune a ne opri din tot ceea ce facem si a ne da un ragaz de gandire, o pauza de la agitatia de zi cu zi pentru a analiza si a intelege ce se intampla in interiorul nostru, ce gandim si ce simtitm raportat la anumite teme.

  • Anxietatea proaspetilor tati
    Anxietatea proaspetilor tati
    10 martie 2025   

    Venirea pe lume a unui bebelus aduce schimbari importante nu doar in ceea ce o priveste pe mamica, ci si pe proaspatul tata.

Mai multe