characters characters

Metode alternative de educatie

Ce alternative de educatie exista la invatamantul de stat?

Sistemele alternative de educatie pun in general accentul pe nevoile si caracteristicile fiecarui copil, imbinand personalizarea educatiei cu urmarea unui curriculum scolar.

  1. Scolile Waldorf - se axeaza pe promovarea artei, dezvoltarea creativitatii copiilor si a aptitudinilor practice. Aceste scoli nu incurajeaza competitia scolara, ci colaborarea si dezvoltarea potentialului fiecarui copil. Catalogul, notele si manualele scolare nu exista, profesorul fiind cel care la final de an prezinta parintelui evolutia copilului. Se parcurg anumite materii pe intervale de timp, intensiv, iar orele se combina cu momente in care se pune accentul pe miscare, joaca arta. Elevii care intra in sistemul Waldorf trec prin urmatoarele cicluri de invatare: prescolar, primar, gimnazial si liceu.
  2. Scolile Montessori - pun accentul pe independenta in invatare, lasandu-l pe copil sa isi desfasoare singur propria activitate. Din acest motiv pentru fiecare copil in parte, cadrul didactic gandeste un plan de activitati care i se potriveste doar lui, iar lectiile sunt individuale. Materialele didactice sunt asezate pe rafturi accesibile copiilor, astfel ca fiecare isi poate alege ce anume vrea sa faca. Aceste scoli se axeaza pe a-l invata pe copil sa ia singur decizii in ceea ce il priveste, il ajuta sa isi dezvolte independenta, sa fie ordonat, corect si colaborativ cu ceilalti elevi. Spre deosebire de scolile Waldorf, in scolile Montessori nu exista decat ciclul preprimar, ceea ce corespunde cu gradinita in invatamantul de masa.
  3. Scolile Step by Step - numite initial in SUA “Head Start”, au fost recunoscute de Ministerul Educatiei inca din anul 1995 cand au patruns in tara noastra. Aceste scoli exista in  40 de judete din tara, pentru nivel prescolar, primar si gimnazial. Predarea se face dupa curriculum-ul national, programul de zi cu zi cuprinde 8 ore sub supravegherea si indrumarea a doua invatatoare. Copiii invata in centre de activitate (citire, scriere, stiinte, matematica, arta si constructii) concepute dupa principiile psihopedagogiei lui Piaget, Vigotski, Erikson, Rogers si Montessori. Accentul in aceste scoli se pune pe creativitate, gandirea critica, rezolvarea de probleme si dezvoltarea spritului de initiativa si a comunicarii eficiente.
  4. Scolile Jena - aparute pentru prima data in Germania in 1924, au fost implementate si in Romania din 1994 in 12 unitati scolare din 3 judete: Bucuresti, Constanta si Botosani. La fel ca in sistemul Waldorf, nu exista un sistem de notare pentru copii, iar evaluarea se face pe baza de observatie. Copiii invata in grupuri de baza (inferior: 6-9 ani, mijlociu: 9-12 ani, superior: 12-14 ani, de tineret: 14-16 ani), grupuri de masa (la care participa 3-6 persoane asezate la mese in functie de interese comune pentru activitati) si grupuri de lucru (se tine cont de nivelul de varsta si capacitatea de intelegere a elevilor). Accentul in aceste scoli se pune pe conversatie, joc, munca serbari.

Articole despre "Metode alternative de educatie"

Mai multe


Intrebari si respunsuri despre "Metode alternative de educatie"

Mai multe