Siguranta copilului
Cum recunosti un copil informat despre siguranta personala?
- ii place sa mearga la gradinita si se simte confortabil printre alti copii de aceeasi varsta.
- nu intra in discutii cu strainii.
- cere ajutorul atunci cand nu se descurca.
- stie ce are de facut pentru a fi in siguranta la locul de joaca.
- recunoaste cand ii este teama si cauta ajutorul celui mai apropiat adult.
Cum il inveti pe copil sa fie in siguranta?
- Pastreaza echilibrul intre o atitudine precauta si o atitudine deschisa fata de nou, invatandu-l pe copil cum sa faca fata situatiilor noi, astfel incat sa fie prudent fara a deveni fricos. Invata-l cui sa ceara ajutorul in diferite situatii.
- Ajuta-l sa inteleaga ca sunt importante si regulile.
- Ajuta-l sa isi recunoasca emotiile si sa le exprime.
- Vorbeste-i despre pericolele care pot aparea atunci cand nu se afla alaturi de un adult pe care sa il cunoasca (poate deveni victima copiilor mai mari, poate fi abordat de persoane necunoscute etc.).
- Vorbeste-i despre comportamentele care il pot pune in pericol in casa (ex. folosirea chibriturilor, a prizelor sau a aparatelor electrice etc.)
- Discuta cu copilul si despre atingerile permise si cele nepermise, care incalca intimitatea – prevenirea sau semmnalarea abuzurilor fizice/sexuale este deosebit de importanta.
Articole despre "Siguranta copilului"
-
Jocuri cu distantare sociala pentru copii – afara si in clasa
Iata cateva idei de jocuri cu distantare sociala care pot fi puse in practica in clasa, acasa, in curtea scolii in pauze sau in parc.
-
Anxietatea copiilor legata de reinceperea scolii
Decizia de redeschidere a scolilor incepand cu semestrul al doilea, desi a fost mult asteptata, poate trezi si teama si ingrijorare, atat in randul copiilor, cat si in randul parintilor.
-
Siguranta emotionala in familie
Cand siguranta emotionala este prezenta in familie, ideile si emotiile pot fi exprimate cu usurinta si incredere si fiecare membru al familiei se simte liber si inspirat sa isi implineasca potentialul.