characters characters

Atentia nedorita si hartuirea in randul adolescentelor

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 ianuarie 2023    |   609 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

atentia nedorita su hartuirea
Una dintre cele mai dificile situatii in care se regasesc parintii de fete este aceea in care acestea primesc atentie nedorita din partea baietilor sau barbatilor, in viata reala sau in mediul online, de la forme verbale pana la agresiuni fizice. Oricat de neplacut sau dificil ar fi acest subiect, este extrem de important pentru sanatatea emotionala si fizica a fiicei tale, sa il poti aborda in mod deschis si calm.

Citeste si:


Cum ii invatam pe adolescent sa stabileasca limite interpersonale


Consimtamantul – ce inseamna si de ce este important


Hartuirea si atentia nedorita – cum o ajuti pe fiica ta sa le gestioneze


Din pacate, majoritatea adolescentelor si tinerelor se confrunta cel putin o data in viata cu momente care pot fi definite ca hartuire – fie in viata reala - pe strada, la scoala sau in locurile in care isi petrec timpul liber, fie in mediul online. Pentru ca nu poti fi alaturi de fiica ta in fiecare moment pentru a o proteja de astfel de situatii, este important sa o inveti cum sa reactioneze astfel incat sa se protejeze cat mai bine.


Daca se simte in nesiguranta pe strada sau intr-un loc public – de exemplu, o alta persoana o urmareste sau o hartuieste, recomanda-i sa abordeze o alta femeie, preferabil mai in varsta si sa ii ceara ajutorul. Poate merge pentru o vreme alaturi de ea pentru a descuraja continuarea hartuirii. Alte lucruri pe care le poate face cand este hartuita pe strada:

  • sa caute o familie (parinti si copii) si sa le ceara sa mearga putin alaturi de ei
  • sa intre intr-un magazin
  • sa sune pe cineva apropiat cu care sa vorbeasca pana cand ajunge intr-un loc sigur
  • Sa traverseze strada.

In mediul online, se poate proteja de mesaje si comentarii nedorite setandu-si contul de pe retelele sociale pe modul privat si blocand conturile care o contacteaza fara acordul ei.

Evita sa incurajezi invinovatirea fetelor pentru hartuire

La nivel social, mai mult sau mai putin constient, este frecventa tendinta de a invinovati sau a analiza “partea de vina” a fetelor sau femeilor atunci cand vine vorba de hartuire sau chiar abuz sexual, fizic sau emotional. Deseori, agresiunea baietilor asupra fetelor este justificata prin aspecte ale infatisarii fetelor – hainele pe care le poarta, atitudinea sau chiar dezvoltarea fizica a fetelor au “invitat” sau “incurajat” hartuirea sau atentia nedorita. Acest mesaj este daunator atat pentru fete, cat si pentru baieti, deoarece deplaseaza responsabilitatea pentru comportamentele baietilor asupra fetelor, incurajand abuzul la nivel social. Singura persoana responsabila pentru abuz este agresorul – indiferent daca este vorba de abuz fizic, verbal sau emotional.

Evita sa incurajezi amabilitatea excesiva

Deseori, fetele sunt invatate sa acorde atentie sentimentelor si preferintelor celor din jur, iar acest lucru inseamna ca de multe ori le este greu sa spuna nu sau sa opreasca anumite interactiuni, din teama de a-i rani pe cei din jur. Invata-o pe fiica ta ca are intotdeauna dreptul sa refuze atentia unei alte persoane sau sa isi exprime disconfortul si limitele interpersonale in interactiunile cu cei din jur. Poate face acest lucru in mod politicos, dar asertiv.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe