De ce nu e bine sa cresti o fata prea draguta sau prea amabila
Stereotipurile de gen si prejudecatile inca ne orienteaza alegerile atunci cand ne crestem copiii, deoarece de multe ori nu le constientizam. Parintii tind sa isi protejeze mai mult fiicele decat fiii in fata pericolelor fizice si cel mai des, se asteapta de la fete sa fie cooperante, in timp ce baietii pot fi mai „razboinici”.
Citeste si:
Ce inseamna comportamentul asertiv
Sindromul copilului cuminte sau ce pierd copiii prea ascultatori
Cand fetele sunt crescute astfel incat sa fie in primul rand amabile, politicoase si cooperante, riscul de a deveni victime ale abuzului fizic, sexual sau emotional creste in mod semnificativ. Putem sa ne aparam fiicele de abuz nu doar vorbindu-le despre pericole si despre cum pot cere ajutor, ci si incurajandu-le sa spuna "nu" in mod asertiv, sa recunoasca comportamentele agresive si sa nu puna intotdeauna nevoile altor persoane pe primul loc.
Cum incurajeaza parintii acest fenomen
Parintii inoculeaza de la varste mici, fetelor, ideea ca trebuie sa fie ascultatoare, tacute, linistite, politicoase. In plus, predispozitiile genetice orienteaza fetele catre comportamente mai pasnice si catre componenta social-emotionala a relatiilor cu cei din jur.
Iubirea conditionata este un factor social puternic prin care parintii incurajeaza la copii nevoia excesiva de a face pe plac celor din jur. Cand parintii sanctioneaza lipsa de cooperare a fetelor prin respingerea afective („Nu mai vorbesc cu tine pentru ca nu m-ai ascultat!”), acestea invata ca pentru a merita sa fie iubite, este nevoie sa faca pe plac celor din jur.
Desigur ca agreabilitatea (capacitatea de a fi placut si acceptat de cei din jur) este o calitate importanta, care ne asigura adaptarea sociala si succesul. Insa atunci cand devine excesiva, duce la neglijarea propriilor nevoi si preferinte, lucru care, pe termen lung, poate afecta sanatatea mintala.
Cum iti dai seama ca ai crescut o fata prea amabila sau prea „draguta”?
- Pune pe primul loc nevoile celorlalti (De exemplu: „Aveam alte planuri, dar prietena mea se supara daca nu merg cu ea in oras.”)
- Se invinovateste mai mult decat ar fi cazul atunci cand greseste. („E vina mea ca proiectul de grup nu a luat o nota maxima.”)
- Nu insista cand vine vorba despre ceea ce simte, ceea ce crede, ceea ce stie, pentru a evita conflicte sau pentru a nu-i supara pe cei din jur. („Nu i-am spus ca m-a deranjat gluma aceea pentru ca nu voiam sa ne certam.”)
- Gaseste usor scuze persoanelor care se comporta agresiv sau inadecvat. („A tipat la mine pentru ca era obosit/a.”)
- In general, crede ca e de datoria ei sa indeplineasca asteptarile celor din jur, indiferent care ar fi consecintele.
La polul opus, desigur, se afla persoanele agresive, care tind sa puna tot timpul propriile nevoi pe primul loc si nu iau in calcul si alte persoane. Nu este nevoie sa incurajezi acest comportament, dar si agreabilitatea excesiva vine cu riscuri pentru echilibrul emotional si siguranta fiicei tale.
Care este alternativa?
- Invat-o pe fiica ta sa comunice politicos, dar asertiv.
- Incurajeaza-i initiativa si independenta de la varste mici.
- Invat-o cum sa spuna „Nu” - chiar si in relatie cu tine. Refuzul copilului de a coopera cu parintele nu este un semn al obrazniciei, ci o ocazie de a-l invata pe copil sa negocieze sau doar de a-l lasa sa isi exprime emotiile si parerile.
- Incurajeaza responsabilitatea, oferindu-i control asupra propriilor alegeri.
- Vorbeste-i despre faptul ca atunci cand o situatie o nemultumeste, are libertatea sa ia masuri pentru a o schimba.
Desigur, acelasi fenomen poate sa apara si cand cresti un baiat, mai ales daca are un temperament sensibil. Pentru ca in general asteptarile sociale sunt ca fetele sa fie cooperante, am prezentat lucrurile din perspectiva parintilor de fete, dar aceleasi informatii sunt valabile si daca ai un baiat care tinde sa fie prea amabil.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Trei greseli ale parintilor care afecteaza stima de sine a copiilor
Unele comportamente ale parintilor pot afecta in mod negativ stima de sine a copiilor. Este vorba de corectarea constanta a eforturilor/greselilor copiilor, compararea cu altii si minimizarea sentimentelor pe care cei mici le au.
-
Cand parintii ofera copiilor prea multa putere
Prea multa libertate si prea multa putere data copiilor este reteta perfecta pentru a avea un copil care crede ca totul i se cuvine.
-
De ce neglijarea emotionala in copilarie poate duce la depresie la maturitate
Neglijarea emotionala in copilarie poate avea consecinte puternice asupra dezvoltarii emotionale a unei persoane si poate duce chiar la depresie in perioada de adult.
Comentează:
O să am și mâine un test la mate.MÂine am test nu știu de ce.