Tehnici de comunicare asertiva pentru copii
Cum il inveti pe copil sa spuna „Nu”
La varste mici, copiii descopera cu naturalete ca au abilitatea de a spune Nu. Si o folosesc des, de la aproximativ 2 ani pana cand cresc suficient de mult pentru a intelege ca e nevoie sa coopereze mai des cu cei din jur :). Multi dintre ei (si dintre noi, in copilarie) invata aceasta lectie prea bine, ajungand sa aiba dificultati atunci cand ar vrea sa refuze cererile celor din jur.
Abilitatea de a spune nu politos, ferm si fara remuscari ii va prinde bine copilului tau si la varste mai mici, dar mai ales in adolescenta, cand presiunea sociala va fi accentuata si riscul implicarii in comportamente periculoase este mai crescut.
Aceleasi replici pot fi folosite cu incredere si de catre adultii care au dificultati in a refuza rugamintile sau cererile celor din jur. Asadar, daca observi ca cel mic are dificultati in a spune un nu asertiv, iata cateva replici pe care poate sa le foloseasca:
- „Mi-ar placea, dar nu pot.”
- „As prefera sa nu facem asta, ci...”
- „Multumesc pentru invitatie, dar nu pot veni.”
- „Pot sa revin cu un raspuns mai tarziu?”
- „O sa ma gandesc si iti raspund mai tarziu.”
- „Nu pot sa te ajut, dar stiu pe cineva care poate.”
- „Poate alta data.”
Importanta abilitatii copiilor de a spune nu este subestimata de multi adulti, mai ales pentru ca ne dorim ca acestia sa coopereze cu noi tot timpul, nu sa refuze sa faca ce le spunem :). Dar dincolo de acest aspect, este bine sa avem in vedere ca:
- Refuzul politicos si asertiv este util nu doar pentru momentele in care copilul tau ar prefera sa nu se implice in anumite activitati alaturi de alti copii, ci si pentru siguranta lui. Multe situatii de abuz incep cu o rugaminte sau o invitatie adresate copilului de catre un strain.
- Abilitatea de a spune „nu” este esentiala pentru apararea valorilor morale in care credem. Multi copii ajung sa fie martori sau sa fie implicati in hartuirea colegilor la scoala pentru simplul motiv ca nu au invatat ca pot sa se opuna initiativelor celorlalti, ca pot sa aleaga si altfel decat majoritatea.
- Echilibrul emotional al copilului depinde si de abilitatea lui de a refuza atunci cand isi doreste sa faca acest lucru. Problemele de anxietate si simptomele de depresie apar cu usurinta atunci cand copilul nu are abilitatea sau ocazia de a-si exprima refuzul sau opozitia.
Abilitatile de comunicare pot fi imbunatatite la orice varsta, cu putin sprijin si entuziasm. Nu ezita sa iti incurajezi copilul sa invete modalitati mai eficiente de a comunica si relationa cu cei din jur, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara.
Citeste si:
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cinci tipuri de familii disfunctionale
Nicio familie nu este perfecta si in toate exista mereu cate ceva ce ar putea fi imbunatatit pentru binele membrilor si al dinamicii familiale. Uneori insa, comportamentele disfunctionale pot determina aparitia traumelor pentru copii si membrii ce compun familia.
-
10 exercitii care pot ajuta copiii descurajati
Descurajarea la copii se refera la o stare emotionala de coplesire, sentiment de incapacitate de a face fata problemelor, stari continue in care se simte criticat, lipsit de sprijin sau fara speranta.
-
7 idei daunatoare pe care si le formeaza copiii in primii 7 ani de viata
Experientele timpurii din primii 5 sau 7 ani de viata au un efect puternic asupra noastra fiindca sunt primele experiente ce vor sta la baza tuturor deciziilor pe care le vom lua mai tarziu.
Adauga tu primul comentariu: