Cinci tipuri de familii disfunctionale
Nicio familie nu este perfecta si in toate exista mereu cate ceva ce ar putea fi imbunatatit pentru binele membrilor si al dinamicii familiale. Uneori insa, comportamentele disfunctionale pot determina aparitia traumelor pentru copiii si membrii ce compun familia.
Citeste si:
Roluri disfunctionale pe care la adopta copiii in relatia cu parintii lor
Familiile functionale versus familiile disfunctionale
Aceste comportamente devin repetitive, formand tipare ce ajung sa formeze o atmosfera disfunctionala in familie.
Iata 5 exemple de tipare disfunctionale de gandire si comportament, care pot afecta relatiile si atitudinile membrilor familiei pe termen lung:
1. „Nu e vina noastra, ci a celorlalti”.
O astfel de familie va proiecta toate problemele personale asupra celor ce sunt in afara familiei. Nu propria familie va fi vinovata, ci restul lumii. De exemplu, copilul care are note proaste la scoala, le are pentru ca profesorii sigur au ceva cu el, nu pentru ca de fapt, acasa nu depune deloc eforturi pentru a-si imbunatati situatia scolara.
2. „Ce vor crede/zice ceilalti?”.
Aceste familii sunt atat de preocupate de ce vor spune ceilalti incat vor uita de ei insisi. Chiar si in momente de stres, doliu sau probleme financiare, vor cauta sa afiseze o imagine cat mai buna pentru a da impresia ca totul e sub control, nu au nevoie de ajutor si se descurca singuri.
3. „El/Ea e de vina pentru toate”.
In astfel de familii, mereu exista un tap ispasitor care va fi blamat si care va fi considerat singurul vinovat, chiar daca in realitate, acesta nu are nicio legatura cu cele intamplate. De multe ori, acest rol este impus asupra unuia dintre copii.
4. „Incercam sa supravietuim asa cum putem”.
Este cazul familiilor care trec prin traume sau situatii extrem de neplacute si care nu cer ajutor, ci incearca sa supravietuiasca de la o zi la alta. Aspectul problematic al acestei dinamici este refuzul de a cere ajutor si de a vedea si alte solutii posibile, care pot duce la situatii mai bune in viitor. Copiii invata la randul lor sa se multumeasca cu putin, iar visele lor de obicei sunt descurajate.
5. „Familia carusel” sau familia in care dinamica relatiilor este instabila, se schimba mereu, asemenea unui carusel.
Conflictele si momentele de tensiune sunt la ordinea zilei, urmate apoi de momente de liniste si pace, dar cu impredictibilitate pentru aparitia altor furtuni emotionale. Deseori, momentele de conflict sau ruptura emotionala nu sunt urmate de momente de reparare. Prin urmare, copiii nu invata sa repare relatiile cu cei din jur si ajung sa creada ca certurile sau conflictele trebuie ignorate.
Din pacate aceste tipuri de familii disfunctionale au un impact puternic asupra dezvoltarii copiilor. Acestia pot sa aiba probleme de relationare si de incredere in ceilalti, o stima de sine scazuta, dificultati de a intelege si de a exprima emotii si un risc mult mai mare de a dezvolta tulburari mentale precum depresie, anxietate sau diverse probleme de comportament. Chiar daca impactul unor astfel de familii asupra copiilor este puternic, copiii pot fi ajutati prin interventii timpurii pentru a-si vindeca traumele si a fi ajutati sa aiba relatii sanatoase cu cei din jur si cu ei insisi.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Sapte idei care te pot ajuta sa il intelegi mai bine pe copil
Copiii, asemenea adultilor se bazeaza pe o serie de convingeri personale pe care si le formeaza inca de la cele mai mici varste. Cunoscandu-le iti va fi mai usor sa il intelegi pe copil.
-
Cum il inveti pe copil sa spuna nu
A invata sa spui „nu” inseamna a avea mai multa incredere in propria persoana, a fi asumat si a stii ce ti se potriveste mai bine.
-
10 modalitati de a imbunatati abilitatile de comunicare ale scolarului tau
In primii ani de scoala, copiii invata cum sa interactioneze cu colegii de clasa si cum sa isi faca prieteni, de aceea au mare nevoie de ajutor pentru a invata cum sa initieze o conversatie, cum sa o mentina si sa o incheie, cum sa isi comunice in mod adecvat gandurile si emotiile.
Adauga tu primul comentariu: