characters characters

Iubirea conditionata versus iubirea neconditionata in relatia parinte-copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 august 2012    |   7395 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Iubirea conditionata versus iubirea neconditionata in relatia parinte-copilAi auzit de copii care au incercat  sa se sinucida sau au fugit de acasa pentru ca au luat o nota mica sau nu au trecut un examen? Te-ai intrebat ce anume ar fi putut sa ii determine sa faca asemenea gesturi extreme? Poate ca aveau parinti abuzivi sau probleme emotionale grave- acestea ar putea fi explicatii convingatoare, nu? Incercam in randurile urmatoare sa iti prezentam o alta posibila explicatie pentru aceste situatii: iubirea conditionata a parintilor sau a adultilor importanti din viata lor.


Iubirea conditionata
Ce inseamna iubirea conditionata? Cu totii avem nevoie sa primim din partea celor din jur afectiune, aprobare, acceptare si admiratie. Copiii cu atat mai mult au nevoie de acestea, pentru a-si forma o imagine de sine pozitiva si o stima de sine ridicata. Cand parintii isi retrag afectiunea, aprobarea sau admiratia fata de copii in functie de comportamentul acestora, putem spune ca vorbim de iubire conditionata. Aceeasi “reteta” se regaseste si in scoli: elevii cuminti sunt laudati, apreciati de cadrele didactice care interactioneaza pozitiv cu ei in timp ce elevii “rai” sunt pedepsiti, criticati si etichetati ca “obraznici”- cu alte cuvinte, respinsi.

Care sunt conditiile tipice pentru care copiii primesc afectiune din partea adultilor?
“Fii bun”, “Fii cuminte”, “Fii ca fratele tau (sora ta)”, “Fii un exemplu bun”, “Fii recunoscator”. Comparatiile intra in aceasta categorie, fiind un mod subtil de a respinge o persoana- cand il compari pe copil cu un alt copil, declari, indirect, ca ai prefera sa fie altfel sau sa fie altcineva. Cand iubirea este conditionata, comportamentul copilului devine mai important decat persoana lui si decat relatia dintre parinte si copil.

Care sunt consecintele iubirii conditionate?

Copilul care a primit iubire conditionata din partea parintilor va invata:
- sa se teama de esec,
- sa evite situatiile noi,
- sa se conformeze doar pentru a fi acceptat de cei din jur,
- sa isi ascunda adevaratele dorinte, preferinte sau preocupari pentru a primi aprobarea celor din jur,
- sa doreasca sa fie ca altcineva,
-sa fie dependent de performanta (sociala, profesionala, scolara etc.)- apare rationamentul: “Nu valorez nimic daca nu obtin mereu cele mai bune rezultate/daca nu am succes social etc.”

Iubirea neconditionata

De obicei, valoarea si meritele unei persoane sunt judecate prin prisma comportamentelor sale. Dar existenta incepe cu mult inainte sa apara comportamentele: bebelusii sunt iubiti de catre parinti pentru simplul fapt ca exista. Pe masura ce copilul creste, parintii considera ca trebuie sa isi adapteze asteptarile de la ei, iar cand aceste asteptari le sunt inselate, frustrarea sau furia ii determina sa isi retraga afectiunea fata de copil. 

Comportamentul copilului este modalitatea prin care exploreaza lumea, o percepe si invata despre ea. Emotiile si gandurile sale rezulta si ele din interactiunea cu lumea-de aceea, a-l judeca sau a-l pedepsi pentru ele este nedrept. Este important sa ii explici copilului doua lucruri:
- valoarea sa, ca fiinta umana, nu depinde de comportamentul sau emotiile si gandurile sale
- are libertatea/dreptul sa simta sau sa gandeasca orice, dar nu si libertatea de a face orice (actiunile care ii ranesc pe cei din jur sunt sanctionate).

Cum il inveti sa fie responsabil daca il iubesti neconditionat?

Multi parinti aleg sa isi retraga afectiunea fata de copil pentru a-l invata anumite “lectii”: sa fie responsabil, sa nu minta, sa fie generos etc. Din acelasi motiv, comunicarea cu copilul se transforma din dialog in indrumari, porunci, sfaturi, admonestari, etichetari etc. Care este alternativa acestora?

-    Dialogul atunci cand copilul se poarta iresponsabil. De exemplu, atunci cand si-a facut tema in graba, intreaba-l ce parere are el insusi despre tema si ce crede ca va spune cadrul didactic. Daca exista o relatie deschisa intre tine si copil si daca acesta nu se teme de tine, va recunoaste sincer ca nici el nu este multumit de tema si ca nu a depus suficient efort pentru ea. Arata-i ca intelegi nevoia sa de a se juca sau relaxa, dar ca tema este prioritara, trebuie realizata cu atentie si ca abia apoi se va putea juca. Explica-i faptul ca daca i-ai permite sa se comporte iresponsabil si sa nu suporte niciun fel de consecinte, te-ai purta ca si cum nu il iubesti.

-    Lauda pentru efortul depus/ pentru comportament si nu lauda adresata persoanei. Este preferabil sa ii spui copilului “Multumesc ca m-ai ajutat sa spal vasele.” decat “Esti un copil bun, ma ajuti cand sunt obosit.” Cand etichetezi copilul ca bun, inteligent sau cuminte in urma unor anumite comportamente, ii transmiti ca il apreciezi doar cand face anumite actiuni si ca afectiunea ta este conditionata de acestea.

Pe scurt: Iubeste-ti copilul asa cum iti doresti tu insuti sa fii iubit.


Citeste mai multe despre importanta iubirii neconditionate pentru dezvoltarea copilului in cartea Stima de sine de Tony Humphreys, oferita de Cartile Elena Francisc.




Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    theodora    09.09.2012 - 12:25
    Iubeste-ti copilul asa cum iti doresti tu insati sa fii iubit!...cred ca nici nu se putea spune mai bine,...felicitari....
  • Utilizator Anonim
    angela    06.09.2012 - 13:31
    super articolul....felicitari....
    folosesc toate articolele voastre atat acasa cat si la serviciu... cartea pe care ne-ati recomandat-o nu trebuie sa -i lipseasca niciunui educator adevarat (Stima de sine de Tony Humphreys)
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    25.08.2012 - 04:21
    Te iubesc, pentru ca esti TU!!! De ce trebuie sa amestecam oare dragostea pentru copiii nostri cu comportamentul lor? Oare comportamentul este ca o ploaie de vara, ce se revarsa asupra copilului, sau inseamna mai mult? Inseamna ca EU, parintele nu mi-am invatat lectia de a-l ajuta sa se dezvolte pe EL, cel mic si pur???Articolul este foarte realist si poate ca ne trezeste din ”goana” continua dupa super-note si super premii, pe care copilul uneori nu si le doreste... Aptitudinile se descopera in timp, cu rabdare, incercand mai multe variante de activitati, cred eu... Deci, ”Iubeste-ti copilul asa cum iti doresti tu insuti sa fii iubit”... MINUNAT...

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe