characters characters

Sindromul copilului cuminte

Ce pierd copiii prea ascultatori

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 aprilie 2017    |   7234 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

sindromul copilului cuminte
„E un copil cuminte, nu imi face probleme.”. Aceasta replica va fi spusa de cele mai multe ori cu multumire si zambet de catre orice parinte.

A avea un copil cuminte sau ascultator pare a fi cel mai bun lucru care i se intampla unui parinte. Parintii copiilor „buni” nu au foarte multe batai de cap: copiii fac ce li se cere sau chiar mai mult de atat, cand sunt suparati nu sunt agresivi, iar in general nu fac alegeri nefericite.

Ce pierd copiii prea cuminti

Parintii sunt tentati sa nu se ingrijoreze prea mult in legatura cu copilul cuminte: isi face temele la timp, are prieteni cuminti, isi asculta parintii si profesorii. Asa ca ce probleme ar putea avea un copil cuminte? Astfel, parintii pot sa fie nepregatiti pentru eventuale probleme cu care se va confrunta copilul la un moment dat si pot reactiona exagerat in fata acestora, nereusind sa il sprijine cu adevarat pe copil.

Copilul poate deveni un adult cu o nevoie ridicata de a face pe plac celorlalti. Conformismul exagerat si nevoia acuta de a primi aprecierea celor din jur poate duce la initiativa si independenta reduse si, implicit, la un nivel scazut de fericire. La maturitate, copilul cuminte poate renunta la propriile nevoi si dorinte pentru a evita nemultumirea celor din jur.

Copilul cuminte poate avea dificultati in cunoasterea, exprimarea si gestionarea emotiilor puternice. Atunci cand un copil are o criza de furie in preajma parintelui si primeste sprijinul acestuia pentru a se calma, invata ca emotiile sunt trecatoare, ca pot fi calmate si ca nu trebuie cu orice pret evitate. Astfel, in timp, copilul invata sa se linisteasca singur si sa isi gestioneze emotiile. Un copil cuminte, care nu isi exprima furia, tristetea sau frustrarea, nu are foarte multe ocazii de a-si dezvolta mecanisme de gestionare ale acestor emotii.

Copilul cuminte nu traieste senzatia acceptarii si iubirii neconditionate. Copiii care fac greseli, care isi supara sau infurie parintii, in cele mai fericite cazuri, primesc din partea parintilor asigurarea ca sunt iubiti in ciuda greselilor lor. Astfel, invata ca greselile lor pot fi tolerate si depasite de catre cei din jur. Iar in acest fel, copiii mai putin cuminti invata ca nu e nevoie sa se teama foarte mult de greseli. Copiii cuminti pot creste fara a avea aceasta experienta, pierzand ocazia de a-si dezvolta curajul si rezilienta.

Aceste lucruri nu inseamna ca parintii ar trebui sa isi incurajeze copiii sa faca doar alegeri gresite sau sa nu isi asculte parintii niciodata, ci ca de cele mai multe ori comportamentele dificile ale copiilor pot fi ocazii de invatare si crestere pentru acestia.

De ce aleg unii copii sa fie atat de cuminti?

Trasaturile de temperament  ii ajuta pe copii sa intre in rolul de copil cuminte. Copiii cu un temperament introvertit sau cu un nivel redus de energie pot ajunge usor sa nu atraga atentia asupra lor si sa evite sa intre in probleme.

Insa de ce le mai multe ori este vorba despre resursele parintelui si atitudinile acestuia fata de comportamentele dificile ale copilului. Atunci cand parintele nu are resursele emotionale necesare pentru a face fata furiei, tristetii, agresivitatii copilului, cel din urma poate intelege ca este mai bine sa nu isi exprime prea intens sau prea des aceste emotii, pentru a nu rani parintele sau pentru a nu fi respins de catre acesta. Acesta poate fi cazul parintilor care sufera de depresie, anxietate sau alte probleme emotionale, care sunt imaturi emotionali sau distanti emotional fata de copil.

Asadar, pentru a evita „sindromul copilului cuminte”, parintii au nevoie sa isi descopere sau formeze abilitatile si resursele necesare pentru a aborda aspectele problematice ale personalitatii copiilor lor.

Copiii au nevoie sa fie invatati de parinti sa isi imbratiseze si partile negative si mai ascunse, sa isi infrunte complexele si ambitiile. Dorinta de a fi bun e una din cele mai pure, insa pentru o viata satisfacatoare, uneori copiii trebuie invatati sa fie curajosi, indrazneti si chiar rautaciosi.

*Sursa foto: Pixabay.com, autor: elementus


Citeste si:


Copiii neascultatori ajung adulti de succes


Copiii obraznici si nevoile din spatele comportamentului lui

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe