characters characters

Cand parintii corecteaza excesiv greselile copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 ianuarie 2024    |   620 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

cand parintii il corecteaza excesiv pe copil
Nu e deloc usor sa iti privesti copilul facand greseli. Ne dorim ce e mai bun pentru ei si am vrea cumva sa ii ferim de orice este gresit sau rau. Uneori insa se intampla sa alunecam in cealalta extrema, a corectarii excesive pentru ca in mintea noastra ”Cu cat suntem mai fermi acum, cu atat ii va fi mai bine mai tarziu.”. Totusi, copiii invata cele mai importante lectii din propriile greseli si isi dezvolta increderea in sine, invata sa isi asume responsabilitatea pentru ceea ce fac, invata despre respect, despre urcusuri si coborasuri. O parte importanta din inteligenta emotionala este de a stii ce sa faci dupa ce ai gresit.

Citeste si:


De ce copiii criticati excesiv se revolta


Cum ii invatam pe copii sa isi asume responsabilitatea pentru greseli


Corectarea excesiva a copiilor - efecte negative


In primii ani de viata, copiii nu se tem sa faca greseli sau sa depuna efort repetat pana cand reusesc ce isi propun. Teama de greseli sau standardele extrem de ridicate apar dupa ce copiii observa reactiile negative ale parintilor fata de greseli sau imperfectiuni - de exemplu, furia, frustrarea sau dezamagirea parintilor.


A invata sa controlezi furia si frustrarea sunt aspecte foarte importante pe care copiii le invata atunci cand fac greseli. Corectand in exces greselile copiilor si ferindu-i de ele, nu facem decat sa le crestem nivelul de distres si sa ii impiedicam sa isi dezvolte abilitati importante de coping esentiale in viata.

Corectarea in exces a greselilor copiilor inseamna o cantitate uriasa de feedback negativ oferita copiilor. Exista zone din creier responsabile de controlul cognitiv care reactioneaza foarte bine la feedback-ul pozitiv, insa  feedback-ul negativ este primit in mod constructiv numai dupa varsta de 12 ani.

Specialistii sustin ca e esential sa corectam greselile care ii pun in pericol pe copii, cand siguranta lor este amenintata si atunci cand un comportament gresit, repetat constant, poate produce consecinte negative pe termen lung (de exemplu, in cazul copilului care minte frecvent, efectele se vor vedea in timp, nu neaparat imediat). In aceste doua situatii, greselile copilului trebuie corectate imediat, in rest, e important sa il lasam pe copil sa rezolve consecintele propriilor greseli.

Cum iti dai seama ca il corectezi excesiv pe copil?

  • Ii dai in fiecare zi aceleasi indicatii si sfaturi despre actiuni simple, pe care ar trebui sa stie sa faca deja (de exemplu, cum sa isi tina ordine in carti si caiete).
  • Te surprinzi zilnic spunand de zeci de ori "Nu asa!", "Stai sa iti arat." sau "Mai bine faci asa...".
  • Copilul tau isi exprima deseori frustrarea ca raspuns la indicatiile si sugestiile tale frecvente.
  • "Greselile" sau imperfectiunile pe care le corectezi nu au consecinte reale majore asupra vietii copilului - de exemplu, patura nu este intinsa pe pat asa cum ti-ai dori sau culorile hainelor pe care le-a ales copilul nu se asorteaza perfect.
  • Tinzi sa corectezi trasaturi sau tendinte care tin de temperamentul copilului - de exemplu, viteza cu care merge sau vorbeste ("Mergi mai repede/mai incet"), reactiile emotionale sau nivelul de energie ("Nu mai fi asa agitat/ De ce esti atat de lent tot timpul?").


De ce parintii corecteaza in exces greselile copiilor?

  • Din cauza propriilor anxietati.
  • Din cauza unui nivel foarte ridicat de hipervigilenta.
  • Din teama ca cel mic sa nu repete propriile greseli.
  • Pentru ca se identifica cu copilul percepandu-l pe acesta ca o extensie a propriei persoane.
  • De teama de a nu se face de rusine in fata altora.

A-l lasa pe copil sa greseasca inseamna a-i permite sa gaseasca singur solutii, ceea ce ii va creste increderea in propria persoana. In plus, copiii vor invata de mici ca pot sa faca fata provocarilor cu care viata ar vrea sa ii surprinda la un moment dat. Unul din mesajele pe care parintii ar trebui sa l transmita copiilor este ca acela ca sunt echipati cu toate uneltele de care au nevoie si sunt suficient de competenti pentru a infrunta viata. De asemenea, asumarea consecintelor propriilor greseli inseamna a invata din ele si a-ti asuma responsabilitatea pentru propriile fapte, aspect pe care copiii au nevoie sa il invete inca de mici.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe