characters characters

De ce copiii care primesc totul risca sa esueze la maturitate

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 noiembrie 2023    |   602 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Copiii care primesc totul
Atunci cand oferim totul copiilor, oferim cu siguranta o multime de avantaje, insa nu garantam succesul pe termen lung, chiar daca aceasta este intentia. Multi parinti se zbat sa ofere copiilor un stil de viata si avantaje financiare cat mai mari pentru a suplini lipsurile din propria copilaria sau din convingerea ca numai asa copilul lor se va dezvolta cel mai bine, avand tot ce isi doresc. Din pacate, copiii privilegiati sunt cei care se vor confrunta in viata cu nenumarate obstacole, in ciuda tututor avantajelor date de parinti. Iata de ce.

Citeste si:


Cum apare nerecunostinta in randul copiilor


Comportamentele permisive ale parintilor


1. Copiii care primesc totul au un nivel redus de rezilienta.
Asta inseamna ca nu vor avea abilitatile necesare de coping pentru a face fata in mod eficient provocarilor vietii. De fiecare data cand se vor confrunta cu un obstacol, vor da inapoi, se vor autosabota, vor dezvolta diferite adictii sau simptome de anxietate sau depresie.

Solutia: Copiii au nevoie inca de mici sa isi dezvolte 2 abilitati esentiale: aceea de a se linsiti (de a dobandi control asupra propriilor emotii) si de a rezolva probleme.

2. Copiii care primesc totul cred ca li se merita totul si au asteptari nerealiste cu privire la succes. Ei vor crede ca succesul se obtine repede, insa atunci cand vor da de obstacole, vor deveni frustrati, deziluzionati si vor renunta cu usurinta. In consecinta, nivelul de motivatie va fi foarte scazut.

Solutia: Copiii au nevoie sa invete cum sa isi seteze asteptari realiste, sa isi asume responsabilitatea pentru propriile fapte si sa accepte consecintele ce survin.

3. Copiii care primesc totul vor fi lipsiti de motivatie si de scop ceea ce va duce intr-un final la lipsa directiei in viata, la sentimentul ca nu exista un scop personal al vietii. Copiii care nu trebuie sa depuna efort pentru nimic risca sa nu isi descopere propriile interese si pasiuni.

Solutia: Copiii au nevoie sa descopere cine sunt, ce le place sa faca si ce isi doresc sa devina.

Ei necesita sprijin neconditionat in tot acest proces, fara ca parintii sa le faciliteze accesul la informatie si la autocunoastere.

Ce poti sa faci ca parinte pentru a-ti creste copilul in mod echilibrat?

  • Stabileste sarcini si responsabilitati in functie de varsta si capacitatile copilului.
  • Negociaza mereu regulile pentru ca in acest mod le va respecta.
  • Incepe educatia financiara de timpuriu.
  • Invata-ti copilul despre indatoriri si promisiuni facute.
  • Fa diferenta intre ce isi doreste copilul si ce are nevoie.

Parintii care ofera totul copiilor risca sa le incurajeze nesiguranta si sa le rapeasca oportunitatile de a-si dezvolta abilitati importante. Desigur, nu exista o regula care sa garanteze esecul sau succesul pe termen lung. Caracteristicile personale, alegerile, circumstantele si suportul familial joaca un rol esential in viata copilului si adultul care va deveni.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cand parintii corecteaza excesiv greselile copiilor
    Cand parintii corecteaza excesiv greselile copiilor
    25 ianuarie 2024   

    Nu e deloc usor sa iti privesti copilul facand greseli. Ne dorim ce e mai bun pentru ei si am vrea cumva sa ii ferim de orice este gresit sau chiar "imperfect".

  • Intrebari care incurajeaza autonomia copilului
    Intrebari care incurajeaza autonomia copilului
    20 ianuarie 2023   

    Felul in care comunicam cu copiii le poate incuraja autonomia sau, dimpotriva, le-o poate descuraja. Deseori, cand inlocuim sfaturile si sugestiile cu intrebari care ii ajuta sa gaseasca solutii, ii ajutam pe copii sa gandeasca independent.

  • Nevoia de spatiu personal
    Nevoia de spatiu personal la adolescenti
    18 noiembrie 2022   

    Inca din preadolescenta, copiii incep sa isi apere intimitatea si spatiul personal fata de incercarile parintilor de a afla sau cerceta toate detaliile despre experientele, gandurile sau emotiile propriilor copii.

Mai multe