characters characters

Rezilienta - ce inseamna si cum poate fi incurajata la copii

Cum poti creste un copil puternic

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 iunie 2017    |   4686 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

rezilienta
Rezilienta este abilitatea de adaptare la probleme, adversitati, trauma, tragedii, amenintari sau stres puternic. Rezilienta ii poate ajuta pe copii sa isi gestioneze cu o mai mare usurinta stresul, anxietatea si nesiguranta. A avea rezilienta nu inseamna lipsa stresului sau a dificultatilor, ci o mai buna gestionare a acestora.

La nivel cerebral, cand stresul atinge un nivel ridicat, este activat centrul responsabil de comportamentele impulsive, care ne pot salva din situatiile periculoase, iar centrul responsabil de luarea deciziilor si de controlul impulsurilor (cortexul prefrontal) este dezactivat temporar. Rezilienta inseamna capacitatea de a ne activa cortexul prefrontal in momentele de stres, pentru a lua cele mai bune decizii. Rezilienta poate fi dezvoltata in timp, incepand cu primii ani de viata.

Rezilienta in copilarie


Iata cateva sugestii pentru a dezvolta rezilienta copilului tau:

Incurajeaza relatiile sociale ale copilului tau.

Invata-ti copilul cum anume sa isi faca prieteni si ajuta-l sa isi dezvolte abilitati precum empatia si compasiunea. Incurajeaza-l sa fie prieten in primul rand, pentru a-si putea face prieteni. Conexiunea cu alti oameni inseamna sprijin social si intareste rezilienta.

Mentine o rutina zilnica.

Mai ales la varste mici, rutinele inseamna predictibilitate si siguranta.

Ajuta-l sa isi dezvolte functiile executive.

Memoria, atentia si autocontrolul ii ajuta pe copii sa isi organizeze comportamentul si sa isi gestioneze emotiile mai bine, aspecte esentiale pentru rezilienta. Jocurile de atentie si memorie, rutinele, relatiile sociale, miscarea fizica si incurajarea discutiilor in contradictoriu (in care au ocazia sa isi exerseze gandirea logica) sunt modalitati prin care poti incuraja functiile executive ale copilului tau.

Ajuta-l sa se simta competent

Pe masura ce creste, este important sa il incurajezi pe copil sa invete lucruri noi, sa incerce activitati care par dificile sau care ii pun la incercare rabdarea si curajul. Rolul tau este sa scoti in evidenta progresele pe care le-a facut, curajul de care a dat dovada sau perseverenta cu care a continuat sa incerce. Astfel, copilul isi va forma despre sine imaginea unei persoane capabile sa depaseasca obstacole si sa invete lucruri noi.

Invata-l sa gandeasca optimist

Optimismul se invata in copilarie. Il poti orienta pe copil catre un stil optimist de gandire aratandu-i in situatiile in care simte ca a pierdut ceva, care sunt lucrurile care au ramas. De exemplu, daca s-a anulat o petrecere la care ar fi vrut sa mearga sau daca nu se poate juca pe afara, intreaba-l ce alta activitate frumoasa poate face sau puteti face impreuna. Indeamna-l sa se gandeasca la mai multe idei, chiar daca nu sunt cele mai realiste. Apoi alegeti ceva impreuna.

Invata-l sa rezolve probleme

Cand se confrunta cu o situatie dificila, in loc sa o rezolvi in locul lui, intreaba-l cum crede ca poate proceda pentru a gasi o solutie. Incurajeaza-l sa vorbeasca despre problema, despre cum o vede si o intelege si sa propuna cat mai multe solutii. Daca observi ca nu are destula incredere in el insusi pentru a cauta solutii, orienteaza-l prin cateva intrebari: „Cum ar proceda ... in aceasta situatie?” (personajul preferat, o persoana pe care o admira etc.), „Ce ai facut alta data intr-o situatie asemanatoare?”, „Cum putem imparti problema asta mare in probleme mai mici?”.

Ai rabdare cu el

Recuperarea dupa un eveniment dureros sau trist poate dura mai mult timp. Copilul are nevoie de timp si spatiu pentru a se gandi la  ce s-a intamplat, la cum poate proceda data viitoare si in general, pentru a depasi emotiile negative. Nu grabi acest proces, dar ramai alaturi de el, aratandu-i iubire neconditionata, sprijin si incredere ca poate depasi aceste momente.

*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/frederickhomesforsale/16241388115

 
Citeste si:

Cum cresti un baiat puternic


Cum poti creste un copil puternic? Invata-l sa isi controleze comportamentul

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    24 noiembrie 2023   

    Copiii nu au nevoie de multe pentru a se descuraja: o simpla privire dezaprobatoare din partea parintilor, un deget ridicat sau un cuvant ironic sunt suficiente pentru a-i face pe cei mici sa isi piarda speranta in propriile puteri.

Mai multe