characters characters

Critica excesiva a copilului si comportamentele de autosabotaj

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 iunie 2024    |   428 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

copiii criticati excesiv si autosabotajul
Critica excesiva din partea parintilor poate avea multiple efecte negative asupra dezvoltarii bunastarii emotionale a copiilor. In general se identifica scaderea stimei de sine, simtpome de anxietate si depresie, probleme de comportament, perfectionism, relatii dificile intre parinte- copil si cel mai adesea, internalizarea criticii. Copiii care sunt criticati constant pot internaliza critica si vor incepe sa isi critice ei insisi propriile actiuni si ganduri. Acest lucru duce la un dialog intern negativ si la auto sabotaj.

Citeste si:


De ce copiii criticati frecvent se revolta


Cand copilul se critica excesiv pe el insusi


Copiii criticati in exces de parinti pot dezvolta comportamente de autosabotare ca mecanisme de aparare impotriva stresului si a sentimentelor de inadecvare pe care le traiesc.

Iata cateva comportamente de autosabotaj:

 • Procrastinarea. Copilul va invata sa isi amane constant sarcinile sau responsabilitatile fie pentru a evita esecul, fie pentru a evita criticile suplimentare.
 • Perfectionism extrem. Copilul criticat in mod excesiv poate sa isi stabileasca standarde nerealiste si se poate simti paralizat de frica de a nu le putea atinge. Drept consecinta, va evita sarcinile sau le va abandona la primul semn de dificultate.
 • Comportament defensiv. Adesea copilul criticat in exces poate deveni foarte defensiv sau poate raspunde cu ostilitate, chiar daca critica este de natura constructiva.
 • Evitarea situatiilor noi. Frica de esec poate sa il determine pe copil sa incerce lucruri noi sau sa isi asume riscuri, iar consecintele vor insemna stagnare si o dezvoltare insuficienta a abilitatilor si intereselor.
 • Comportamente auto-distructive. In situatii limita, copilul poate recurge la comportamente de genul provocarea ranilor pe corp prin automutilare, consum de substante sau alte comportamente ca modalitate de a face fata durerii emotionale cauzate de critica.
 • Dependenta de validarea externa. Copilul mereu criticat va deveni dependent de aceasta critica si va cauta mereu aprobarea si validarea externa, evitand sa mai aiba initiativa si va ajunge sa creada ca este valoros numai daca primeste confirmari din partea celorlalti.

Cum poti remedia comportamentul tau ca parinte pentru a-l ajuta pe copil sa nu se mai autosaboteze?

Invata sa oferi feedback constructiv si sa te concentrezi pe eforturile si progresele copilului.

Creaza un mediu sigur pentru esec, in care copilul sa se simta in siguranta daca greseste, atunci cand incearca lucruri noi, fara a-i fi teama ca va fi criticat.

Acorda atentie pozitiva copilului, incercand sa te concentrezi mai mult pe lucrurile pe care le face bine decat pe greselile sale.

Modeleaza comportamente pozitive si arata copilului cum sa reactioneze in fata greselilor intr-un mod constructiv.

Stabileste limite clare si consecvente pentru a redresa comportamentele negative ale copilului si pentru a imbunatati relatia dintre voi doi.

Aminteste-ti ca fiecare persoana este unica, inclusiv copilul tau. Acest lucru inseamna ca va avea calitati asemanatoare cu ale tale, dar si trasaturi, abilitati si aptitudini diferite fata de ale tale.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe