characters characters

Cand copilul se critica excesiv pe el insusi

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 aprilie 2021    |   524 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

copilul care se critica excesiv
Multi copii isi formeaza repede obiceiul de a spune despre ei insisi lucruri negative, cu privire la aspectul fizic, la deciziile luate sau la competente sau abilitati. Replici precum „Nimeni nu ma place.”, „Sunt grasa!” sau „Ce prost am fost!” pot ajunge usor o parte normala a conversatiilor pe care copiii si adolescentii le au cu cei din jur.

Citeste si:

Cum incurajam vocea interioara pozitiva a copiilor


Cand copilul traieste in critica, invata sa condamne


Uneori, asemenea fraze sunt incercari de a atrage atentia sau de a primi asigurari sau aprecieri, alteori insa ele sunt rezultatul unor tendinte perfectioniste sau a unor asteptari extrem de ridicate ale copiilor fata de ei insisi. Pe termen lung, critica excesiva a copiilor fata de ei insisi poate da nastere la anxietate sau depresie si poate afecta performanta acestora in mai multe domenii.

Critica excesiva a copiilor fata de ei insisi poate fi invatata de la cei din jur (parinti extrem de autocritici, de exemplu), poate fi rezultatul unor asteptari extrem de ridicate ale parintilor fata de copii sau poate aparea ca urmare a iubirii conditionate. Oricare este cauza acesteia, parintii ii pot ajuta pe copiii cu un nivel ridicat de critica fata de ei insisi.

Cand este cazul sa te ingrijorezi?

 • Cand autocritica apare frecvent si in multe domenii.
 • Cand nu exista cauze reale pentru care copilul sa se critice.
 • Cand apar probleme de somn si alimentatie.
 • Cand copilul are probleme sociale, stima de sine scazuta sau un sentiment de neadecvare.

Cum poti ajuta copiii extrem de critici fata de ei insisi?

Asculta pentru a intelege cum se simte copilul tau. In spatele criticii fata de sine, se afla teama de respingere sociala si de esec, nevoia de apreciere pozitiva neconditionata si o presiune continua de a obtine rezultate perfecte tot timpul.


Arata-i ca il iubesti neconditionat. Nu iti retrage afectiunea fata de copil atunci cand greseste, evita tratamentul tacerii sau alte forme de disciplina bazate pe relatia dintre tine si el.


Normalizeaza greselile si esecurile, ca parti naturale ale invatarii. Pentru copiii cu tendinte critice excesive, greselile si esecurile pot fi surse de stres extrem sau panica. Cand parintii reactioneaza calm in fata greselilor sau esecurilor, copiii invata sa le gestioneze mai eficient.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe