characters characters

Carl Rogers: Aprecierea pozitiva neconditionata

Ce inseamna si de ce e importanta in relatia parinte-copil

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 decembrie 2020    |   3348 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

Carl Rogers Aprecierea pozitiva neconditionata
„Oamenii ne ajuta sa crestem atunci cand ne accepta – atunci cand ne ofera ceea ce Carl Rogers numea apreciere pozitiva neconditionata. Aceasta este o atitudine de gratie, o atitudine prin care suntem facuti sa ne simtim valorosi chiar si atunci cand ne sunt cunoscute defectele. Este o profunda usurare sa stim ca nu este nevoie sa ne prefacem, sa ne putem exprima cele mai rele sentimente si sa descoperim ca suntem totusi acceptati. Intr-o casnicie fericita, intr-o familie apropiata sau intr-o relatie de prietenie apropiata, suntem liberi sa ne manifestam spontan fara frica de a pierde respectul celorlalti.” (David G. Meyers, Psychology: Eighth Edition in Modules)

Un concept din terapie care te poate ajuta sa fii un parinte mai bun: aprecierea pozitiva neconditionata sta la baza unei relatii autentice si armonioase dintre parinti si copii si la baza dezvoltarii potentialului lor la nivel maxim.

Citeste si:

Iubirea conditionata versus iubirea neconditionata in relatia parinte-copil

Acceptarea emotiilor copilului


Ce inseamna aprecierea pozitiva neconditionata


Aprecierea pozitiva neconditionata este un concept terapeutic formulat si folosit pentru prima data de Carl Rogers, in cadrul terapiei centrate pe client si devenit in timp fundamental pentru majoritatea abordarilor terapeutice. Aprecierea pozitiva neconditionata inseamna in esenta o atitudine de acceptare si iubire fata de sine sau fata de o alta persoana, indiferent de comportamentele si emotiile acesteia.


In terapie, aceasta atitudine ajuta vindecarea emotionala a clientului, iar in relatiile de familie sau de prietenie, aprecierea pozitiva neconditionata ajuta la dezvoltarea si crearea celei mai bune versiuni a noastre. Aprecierea pozitiva neconditionata nu inseamna aprobarea implicita a tuturor comportamentelor, ci ca vedem valoarea umana a persoanei respective, dincolo de decizii sau actiuni. Aprecierea pozitiva neconditionata ne ajuta sa nu judecam greselile altei persoane, sa nu criticam emotiile acesteia (chiar si pe cele dificile, precum furia, invidia sau descurajarea), sa incercam doar sa intelegem perspectiva persoanei respective si sa fim dispusi sa o sprijinim. La baza acestei atitudini sta convingerea ca fiecare dintre noi facem tot ce ne sta in putinta si luam cele mai bune decizii pe care le putem lua.

La baza aprecierii pozitive neconditionate sta si respectul fata de nevoile si autonomia celuilalt. Cu alte cuvinte, putem oferi apreciere pozitiva neconditionata atunci cand respectam nevoile si dorintele diferite fata de ale noastre si cand ii respectam dreptul de a lua decizii in mod independent.

Ce nu este aprecierea pozitiva neconditionata

  • Aprecierea pozitiva neconditionata nu inseamna ca:
  • Aprobi toate actiunile copilului tau
  • Esti convins ca este perfect din toate punctele de vedere
  • Renunti sa il mai inveti ceva
  • Accepti orice comportament al copilului fara a impune reguli si limite


De ce este importanta aprecierea pozitiva neconditionata in relatia parinte-copil

Majoritatea oamenilor au fost crescuti primind apreciere pozitiva conditionata: am fost apreciati, admirati, iubiti atunci cand am avut comportamentele potrivite din punct de vedere social si am fost certati, respinsi si, uneori, neglijati emotional atunci cand comportamentele noastre au fost inadecvate. Pe termen lung, acest tip de relatie dintre parinte si copil duce la interiorizarea ideii ca valoarea noastra personala depinde doar de actiunile si comportamentele noastre. Cu alte cuvinte, nu vom fi apreciati si iubiti decat daca ne comportam intr-un anumit fel.


Copiii care cresc astfel pot sa invete care sunt actiunile acceptabile din punct de vedere social si pot avea succes, dar in acelasi timp vor tinde sa aiba probleme legate de stima de sine si increderea in sine, precum si probleme de relationare, fiindu-le dificil sa creada ca pot fi apreciati pentru cine sunt.

Cum isi manifesta parintii aprecierea pozitiva neconditionata

Arata-i copilului ca faci diferenta dintre persoana si comportament. In momentele in care comportamentul copilului tau este inadecvat, rezista tentatiei de a-l critica, certa sau eticheta. Aminteste-ti ca il iubesti pe copilul tau indiferent de comportamentul lui. 


Fii curios fata de emotiile si gandurile copilului tau. Inainte de a-i explica de ce a reactionat gresit, incearca sa afli cum a gandit si ce a simtit inainte de a lua o decizie. Aceasta curiozitate si disponibilitate de a-l intelege pe copil sta la baza aprecierii pozitive neconditionate.


Ajuta-l sa ajunga singur la concluzia potrivita. In momentele in care simti ca ai vrea sa ii explici in detaliu copilului ce a gresit si cum ar fi trebuit sa procedeze, ia o pauza, respira adanc si vorbeste cu el despre motivele actiunilor sale si despre cum se simte in urma lor. De cele mai multe ori, copiii se simt deja vinovati, rusinati sau intristati in urma greselilor pe care le fac. In fata criticii saua gresivitatii verbale, le va fi mult mai greu sa exprime aceste emotii si sa decida ca se vor purta diferit data viitoare. In schimb, cand sunt ascultati si intelesi, vor ajunge mai usor la concluzii constructive si vor fi mai motivati sa le adopte, pentru ca li se ofera libertatea sa faca acest lucru.


Aprecierea pozitiva neconditionata fata de copii este la fel de importanta si in sala de clasa. Cadrele didactice care ii privesc pe copii astfel tind sa aiba relatii mai armonioase cu acestia si rezultate mai bune.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe