Sapte idei care te pot ajuta sa il intelegi mai bine pe copil
A intelege modul de gandire al copiilor este foarte important pentru a le putea veni in ajutor asa cum ei au nevoie. Desi cei mici sunt condusi de emotii si adesea nu pot sa exprime in cuvinte ce simt si cum simt, e necesar sa fii foarte atent pentru a-i oferi sprijinul necesar in momentele complicate. Copiii, asemenea adultilor se bazeaza pe o serie de convingeri personale pe care si le formeaza inca de la cele mai mici varste. Cunoscandu-le iti va fi mai usor sa il intelegi pe copil.
Citeste si:
8 nevoie ale copilului pe care acesta nu ti le va spune
Nevoile emotionale ale copiilor
Iata care sunt cele 7 convingeri ale copiilor care te pot ajuta sa ii intelegi mai bine:
1. „Am nevoie sa fiu conectat cu orice pret”. Copiii cauta apropierea fata de adulti si cei cu care interactioneaza fiindca ei stiu ca in acest fel, nevoile lor vor fi satisfacute. Atunci cand parintii inteleg acest lucru, copiii se vor simti in siguranta, ingrijiti si valorizati.
2. „A te simti mic inseamna a-ti fi frica si lipsit de ajutor”. Pentru copii, relatiile cu cei din jur sunt deseori reduse la termeni de putere si control. Ei stiu ca cei care detin control sunt puternici astfel ca adesea se simt dependenti de iubirea si conexiunea cu adultul care ii fereste de orice rele.
3. „Lumea este in alb sau negru”. Cei mici nu reusesc sa inteleaga ideile complexe fiindca mintea lor inca nu este suficient de dezvoltata. Adesea ei fac generalizari si vad lumea in extreme: buna-rea, alb-negru, vesel-trist.
4. „Parintii sunt cei mai buni indiferent ce fac”. Aceasta convingere poate uneori sa fie in defavoarea copiilor, mai ales atunci cand vorbim de cazurile de rele tratamente sau neglijare. Copiii au nevoie sa isi vada parintii competenti, de incredere si oameni pe care se pot baza, insa uneori e nevoie de ajutor si implicarea altora pentru a-i ajuta sa discearna intre bine si rau, chiar si atunci cand e vorba de propriii lor parinti.
5. „Egocentrismul: totul din jurul meu are legatura cu mine.” . Aceasta convingere este specifica copiilor datorita faptului ca mintea lor continua sa se dezvolte, astfel ca in primii ani de viata, cu greu vor intelege ca cei din jur pot sa priveasca lucrurile dintr-o cu totul alta perspectiva decat ei.
6. „Rusinea: nu sunt un copil suficient de bun”. Aceasta convingere se formeaza cu usurinta in copilarie si poate sa ajunga sa le afecteze puternic stima de sine, copiilor mai ales atunci cand parintii insista mereu pe comportamentele „bune” si le critica mereu pe cele „rele”. Astfel, copiiii pot ajunge sa creada despre ei ca nu sunt buni, aspect ce le poate dauna destul de puternic emotional.
7. „Este usor sa te simti coplesit.” Sentimentul de coplesire este o traire pe care copiii o simt adesea mai ales pentru ca lumea este cu adevarat mare si adesea complicata, dificila pentru noi ca adulti, dar mai ales pentru ei, cei mici care inca nu au maturitatea si capacitatea de intelegere necesare pentru a putea avea un control asupra a ceea ce se intampla in jurul lor.
A cunoaste aceste convingeri ale copiilor inseamna un pas in plus spre a intelege cum functioneaza mintea copiilor si a intelege comportamentul acestora. In fond, emotiile sunt cele care declanseaza de cele mai multe ori comportamentele, insa intelegandu-le iti va fi mai usor sa creezi un mediu in care copilul sa se simta in siguranta, inteles si sprijinit.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cinci tipuri de familii disfunctionale
Nicio familie nu este perfecta si in toate exista mereu cate ceva ce ar putea fi imbunatatit pentru binele membrilor si al dinamicii familiale. Uneori insa, comportamentele disfunctionale pot determina aparitia traumelor pentru copii si membrii ce compun familia.
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
Adauga tu primul comentariu: