characters characters

Greselile: ocazii de invatare

Copiii care invata din greseli sunt copii puternici

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 februarie 2017    |   8276 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

greselile ocazii de invatare
Vrei sa cresti un copil increzator in el insusi si motivat sa invete? Invata-l sa priveasca greselile ca pe situatii normale, care pot fi depasite, nu neaparat ca pe situatii care trebuie doar evitate cu orice pret. Normalizand greselile, eliberam copilul de una dintre cele mai puternice limitari interioare: teama de esec si de greseli.

Este usor sa ajungem ca parinti sa vrem sa ii ocrotim pe copii de greseli sau esec, pentru a-i proteja de consecintele mai putin placute ale acestora. Insa pe termen lung, copilul are nevoie sa isi exerseze capacitatea de a depasi greselile si de a invata din ele.

In caz contrar, cand nu va avea parte de protectia parintilor si va face o greseala, poate fi cuprins de panica, coplesit de nesiguranta sau afectat pe termen lung in privinta stimei sale de sine.

Cum pot parintii sa isi ajute copiii sa invete din greseli

Gandeste-te la felul in care tu insuti reactionezi la greselile pe care le faci.

Copiii invata mult mai mult din atitudinea parintilor decat din vorbele lor, asa ca este esential sa iti construiesti o atitudine pozitiva si increzatoare in fata greselilor proprii. Asuma-ti greselile chiar si in fata copilului tau, cere-ti scuze atunci cand este cazul si cauta modalitati prin care le poti repara.

Reactioneaza cu blandete si compasiune in fata greselilor copilului tau.

Pedepsele, sanctiunile sau violenta verbala atunci cand copilul tau greseste nu fac decat sa trezeasca si mai multe emotii negative copilului (rusine, tristete, descurajare), dar nu il ajuta sa gaseasca solutii mai potrivite pe viitor.

Ajuta-l sa vada care sunt consecintele greselii sale.

Uneori, acestea sunt evidente, alteori, mai ales la varste mici, copiii au nevoie de ajutor pentru a le identifica. De exemplu, copilul tau impinge un alt copil la locul de joaca, din furie sau teama. Reactia sa este singura care i-a venit in minte, de aceea, la varste mici, este posibil sa nu isi dea seama de ce este si gresita. Il poti indruma prin intrebari pe copil sa descopere de ce nu este bine sa reactioneze astfel si cum ar fi mai potrivit sa procedeze data viitoare :). Apoi gasiti impreuna solutii prin care pot fi reparate consecintele greselii: isi poate cere scuze copilului pe care l-a suparat, poate repara o jucarie stricata, poate invata mai bine pentru testul viitor etc.

Descopera cauza care a stat la baza greselii.

Multe dintre comportamentele inadecvate ale copiilor au la baza confuzii sau intelegerea gresita a unei situatii.  Alteori, teama de esec, anxietatea sau lipsa de motivatie dau nastere la decizii mai putin fericite ale copiilor, mai ales cand e vorba de scoala si invatare. De aceea, este important sa descoperi cum a gandit copilul in situatia respectiva, ce emotii a avut si care ar fi fost abordarea mai rationala a situatiei.

Gasiti impreuna modalitati mai bune de a actiona pe viitor

Intelegand cauza greselii copilului tau, poti sa il indrumi catre actiuni mai benefice pe viitor. Aceasta este de fapt valoarea practica a greselilor: din ele invatam cum sa actionam sau sa intelegem o situatie mai bine, in viitor.

Alte modalitati prin care il poti imprieteni pe copil cu greselile:

  • Vorbiti  frecvent si deschis despre greselile pe care le-ati facut fiecare dintre voi.
  • Descoperiti impreuna cum greselile facute de inventatori, artisti sau oameni de stiinta celebri au stat la baza unor inovatii sau descoperiri importante.

A-l ajuta pe copil sa invete sa nu se teama de greseli nu inseamna a-l incuraja sa nu fie atent sau sa nu depuna efort pentru a obtine cele mai bune rezultate, ci inseamna a-l ajuta sa le depaseasca, atunci cand acestea apar. Copilul tau cum reactioneaza atunci cand greseste?

Citeste si:

Cum il imprietenim pe copil cu greselile 


Lasati copiii sa greseasca!
  

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe