De ce e important sa il lasi pe copil sa greseasca?
Suntem cu totii de acord ca “Din greseli se invata”, dar cand vine vorba de copilul nostru, am prefera sa invete fara sa treaca prin situatia de a gresi. Este o tendinta naturala, de a-l proteja pe copil de orice fel de suferinta, care ne poate aduce insa in situatia in care ii furam copilului ocazii importante de “crestere”. Vedem in randurile urmatoare de ce este bine sa scoatem greselile din categoria lucrurilor “De evitat cu orice pret”.
Iata ce spune un cadru didactic despre invatarea din greseli:
De ce e bine sa le permitem copiilor sa greseasca?
1. O buna parte din inteligenta emotionala a copiilor se dezvolta dupa ce au facut o greseala. Cei mici invata sa isi controleze furia si frustrarea ceea ce le va fi util si mai departe, in viata.
2. Invata sa faca fata stresului. Evolutia copilului tau implica depasirea momentelor dificile. Daca ii permiti copilului sa greseasca, va invata sa identifice stresul provocat de greseala, dar si modalitati prin care ii poate face fata si poate repara greseala. Desigur, vorbim de greseli care nu au consecinte majore legate de siguranta sau integritatea fizica a copilului.
3. Copiii invata cum sa reactioneze la greseala. Deseori, daca in familie copilul vede ca unul din parinti traieste anxietate, frica sau umilinta atunci cand greseste, el isi va insusi aceleasi trairi cand va trece prin situatii similare. Astfel, acorda atentie modului in care reactionezi la greseli, atat ale copilului, cat si ale tale. Vorbeste cu el despre emotiile negative pe care le simti in momentele in care ai gresit (rusine, anxietate), despre felul in care le faci fata si despre modalitati de a recastiga calmul si de a gasi solutii potrivite situatiei.
4. Invata ca fiecare actiune are o consecinta. Atunci cand fac ceva gresit, consecinta va fi una nedorita, in cele mai multe cazuri. Gresind, invata cum anume sa evite consecintele neplacute.
5. Nu se vor mai teme de greseli daca sunt obisnuiti sa reactioneze la ele. Sau poate nu se vor mai teme atat de mult :). Teama de a gresi sau teama de esec il pot impiedica pe copil sa incerce lucruri noi sau sa aiba incredere in el insusi.
6. Familia – mediul in care greselile sunt permise. Mediul scolar nu lasa foarte mult loc greselilor. Greselile copiilor sunt sanctionate prin note mici, temele nefacute pentru ca lectia nu a fost inteleasa aduc cu sine sanctiuni, iar copiii sunt incurajati sa reproduca raspunsurile corecte invatate de la cadrul didactic, nu descoperite. Cu atat mai mult, in familie, copilul are nevoie sa fie lasat sa experimenteze, sa puna sub semnul intrebarii informatiile pe care le primeste, sa le verifice si sa-si permita sa poata gresi.
Cum este bine sa reactionezi atunci cand copilul a gresit
- Observa cat de afectat emotional este. De exemplu, daca este foarte suparat, ii poti oglindi emotiile (“Vad ca esti tare suparat.”) si il poti imbratisa.
- Daca tipi si-ti pierzi controlul, mesajul pe care vrei sa-l transmiti va trece pe langa urechea copilului fara niciun efect.
- Spune-i ca ii esti aproape pentru a gasi o solutie impreuna. Cum puteti repara greseala? Lasa-l pe copil sa se gandeasca la solutii.
La final, vorbiti despre cum ar fi bine sa procedeze pe viitor pentru a nu repeta greseala:).
Tu cum reactionezi cand copilul tau greseste?
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/chr1sp/2484447098/
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cand parintii ofera copiilor prea multa putere
Prea multa libertate si prea multa putere data copiilor este reteta perfecta pentru a avea un copil care crede ca totul i se cuvine.
-
De ce neglijarea emotionala in copilarie poate duce la depresie la maturitate
Neglijarea emotionala in copilarie poate avea consecinte puternice asupra dezvoltarii emotionale a unei persoane si poate duce chiar la depresie in perioada de adult.
-
Activitati de vara pentru sanatatea emotionala
Vara este anotimpul ideal pentru a te conecta cu natura si pentru a-ti reincarca bateriile de energie si bunastare emotionala.
Adauga tu primul comentariu: