characters characters

Cum sa iti ceri iertare

Cum il inveti pe copil sa isi ceara scuze

Propus de: SuntParinte.ro   |   08 ianuarie 2016    |   4911 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

cum sa iti ceri iertare
„-Cere-i scuze fratelui tau!

-Dar, el e cel care...

-Spune-i!, insista mama. Copilul inghitindu-si lacrimile se intoarce spre fratele sau si sopteste cuvintele magice: imi pare rau.

-Spune-o cu adevarat! Cu voce tare, insista mama.

-Imi pare rau, tipa copilul si izbucneste in plans”

Acest scenariu este cunoscut de catremulti parinti. A spune „Imi pare rau.” nu inseamna neaparat a simti un regret, asa cum stim cu totii foarte bine. De multe ori, copiii nu au timp sa inteleaga cu ce au gresit sau sa le para rau pentru greseala atunci cand adultii ii determina cu mai multa sau mai putina blandete sa isi ceara scuze.

Cum il poti invata pe copil sa isi ceara iertare?

  • Vorbeste cu el despre situatii in care este nevoie sa faca acest lucru: atunci cand loveste un alt copil, cand nu este sincer, cand ii vorbeste urat sau are un comportament care il raneste pe celalalt.
  • Explica-i faptul ca este bine sa ne cerem scuze chiar si atunci cand credem ca am procedat corect. Ne cerem scuze sau ne exprimam regretul ca cealalta persoana a suferit in urma actiunilor noastre, chiar daca actiunile au fost bine intentionate.
  • Inainte de a ne cere scuze, este bine sa reflectam la situatie: de ce s-a suparat persoana respectiva, cum s-a simtit in acel moment, ce am facut gresit si am putea remedia pe viitor.
  • Tot inainte de a ne cere scuze, este bine sa fim pregatiti pentru situatia in care cealalta persoana nu va accepta scuzele sau va incerca sa demonstreze ca ea avea dreptate.
  • Daca scuzele noastre nu sunt acceptate, putem sa ne exprimam dorinta de a relua discutia mai tarziu.

Metoda scrisorii. Atunci cand consideri ca copilul tau a gresit fata de cineva si ar trebui sa isi ceara scuze, petrece cateva clipe cu el si ajuta-l sa inteleaga cu ce a gresit, unde a gresit si cum ar fi trebuit sa se comporte.

Ajuta-l mai apoi sa completeze pe o coala de hartie, urmatoarele propozitii:

„Imi pare rau pentru ca..........

Am gresit crezand ca...........

In viitor, voi incerca sa........

Ma ierti?”

Acest text pe masura ce va fi completat, va fi o modalitate de a-l ajuta pe copil sa inteleaga motivul supararii, dar si sa invete formule prin care isi poate cere scuze cuiva.

Metoda pasilor iertarii. Aceasta metoda presupune mai multi pasi:

  • Imbratisarea. Daca supararea celui de la care copilul trebuie sa isi ceara scuze nu este foarte grava, ii poti recomanda sa il imbratiseze. Foarte putine persoane reusesc sa ramana „reci” atunci cand sunt imbratisate.
  • Biletul. Ii poti recomanda copilului sa scrie o poezie sau un scurt text prin care sa ii spuna cat de mult inseamna pentru el persoana respectiva si cat de mult regreta situatia.
  • Lista de motive pentru care persoana respectiva este importanta pentru copilul tau. Il poti ajuta sa scrie aceasta lista, intrebandu-l care sunt lucrurile speciale pe care le-au facut impreuna, ce apreciaza cel mai mult la ea sau care sunt lucrurile pentru care ii este recunoscator.
  • Colajul. Copilul poate crea un colaj de 10 poze ce reflecta amintirile pe care le au impreuna.

Metoda pasilor iertarii se foloseste atunci cand cineva este cu adevarat foarte suparat, iar greseala facuta pune in pericol prietenia sau relatia celor doi.


Sugestii atunci cand iti inveti copilul sa isi ceara scuze:

Invata-l sa fie specific, pentru a arata persoanei careia ii cere scuze ca intelege de ce s-a suparat. Exemplu: In loc sa spuna „Imi pare rau pentru ca am fost rau.”, e recomandat sa spuna „Imi pare rau fiindca am spus ca nimeni nu vrea sa fie prietenul tau.”

Ajuta-l pe copil sa identifice motivul pentru care a gresit. Exemplu: In loc sa spuna „Am gresit.”, poate opta pentru „Am gresit pentru ca ti-am ranit sentimentele si te-am facut sa te simti prost.”.

Ganditi-va la viitor, raportat la persoana fata de care a gresit. Exemplu: „In viitor, nu voi mai vorbi urat”

Pe scurt, atunci cand vrea sa isi ceara scuze, copilul se poate orienta dupa urmatorii pasi:

  • intelege de ce persoana cealalta s-a suparat
  • asuma-ti responsabilitatea
  • spune ca regreti
  • promite ca nu se va mai intampla
  • comporta-te adecvat situatiei pentru a arata ca regreti cele intamplate

Copilul tau cand a invata cum sa isi ceara iertare?


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/pedroklien/5207791421/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe