characters characters

Increderea in propria persoana

Teama de esec. Cum sa-ti ajuti adolescentul sa aiba incredere in el insusi

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 martie 2015    |   2591 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

Increderea in sine
Increderea in propria persoana il poate aduce pe copil cu un pas mai aproape de succes la examen. Afla cum se construieste increderea in sine la adolescenti. Articolul face parte din Ghidul de pregatire pentru Evaluarea Nationala.


Examenul tau



Asa NU: ce sa eviti

  • sa-l compari cu alti copii de varsta lui
  • sa folosesti etichete („Nu ai terminat la timp. Esti lenes.”)
  • sa-l lauzi prea des, pentru lucruri usor de realizat
  • sa rezolvi problemele in locul lui
  • sa-l protejezi de esecuri.

Asa DA: cum vei consolida increderea in sine a copilului

  • Lauda efortul pe care-l depune si perseverenta. Este preferabil sa spui „Imi place ca nu ai renuntat usor.” decat „Normal ca ai reusit, esti un copil inteligent.” De ce? Pentru ca multi tindem sa privim trasaturile precum inteligenta ca fiind ceva fix, care nu poate fi schimbat si care nu depinde de noi. Astfel, data viitoare cand copilul tau va intampina dificultati, poate gandi ca nu este suficient de inteligent pentru a reusi. In schimb, daca isi aminteste ca este un copil perseverent, poate incerca sa gaseasca noi solutii.
  • Invata-l ca propriile convingeri despre invatare ii influenteaza rezultatele. Studiile arata ca atunci cand copiii sunt convinsi ca isi pot imbunatati capacitatea de invatare, au rezultate mai bune, fiind mai dispusi sa depuna efortul necesar pentru a invata si a intelege.
  • Sprijina-l sa isi dezvolte competente. Increderea in sine se construieste prin rezultate bune, dupa ce copilul observa ca se poate descurca bine in diverse situatii, ca poate invata lucruri noi si ca poate duce la bun sfarsit ce isi propune. Asadar, ajuta-l sa isi formeze competente, sa isi puna in aplicare initiativele si sa fie perseverent.
  • Accepta-i punctele slabe. Invata-l sa-si priveasca punctele sale slabe ca pe „aspecte care pot fi imbunatatite” si gasiti impreuna modalitati prin care poate face acest lucru. De exemplu, poate copilul tau nu este multumit de felul in care prezinta in public un discurs sau un proiect. Il poti inscrie la cursuri de public speaking sau puteti exersa impreuna folosind metoda inregistrarii audio-video.
  • Scoate in evidenta rezultatele sale bune. Exista o metoda prin care il poti ajuta pe copil sa stranga la un loc toate amintirile despre reusitele sale si despre lucrurile pe care ceilalti le apreciaza la el. O putem numi „borcanul cu reusite”. Ideea este simpla: propune-i sa scrie pe biletele reusitele care il bucura. Apoi poate aseza biletele intr-un borcan special, care in timp se va umple cu motive aducatoare de zambete. Atunci cand se va simti descurajat sau lipsit de incredere in el insusi le va citi cu mare placere.
  • Ajuta-l sa fie multumit de propria imagine fizica. Desi ne-am dori cu totii sa traim intr-o lume in care conteaza mai mult cine suntem decat cum aratam, imaginea fizica este inca o componenta importanta a felului in care ne judecam pe noi insine si ii judecam pe cei din jur. Iar in adolescenta, acest lucru este mult mai important decat la alte varste. Asadar, ajuta-l pe copil sa-si gaseasca stilul vestimentar potrivit, sa fie in forma fizica buna si vorbeste cu el despre nemultumirile legate de imaginea sa. Imaginea de sine influenteaza si celelalte aspecte ale increderii in sine, asa ca nu ii subestima importanta.
  • Permite-i sa isi urmeze interesele Poate iti doresti ca al tau copil tau sa fie medic. Iar el prefera mai degraba sa deseneze toata ziua. Permite-i sa-si urmeze interesele, pentru ca astfel poate descoperi ce poate face bine, iar acest lucru ii va creste increderea in sine. In plus, aminteste-ti ca in orice domeniu de activitate, excelenta poate aduce beneficii materiale, nu doar profesiile considerate „de viitor” ii asigura copilului un viitor confortabil.
  • Nu in ultimul rand: consolideaza-ti propria incredere in sine. Poti oferi copilului un model de persoana increzatoare in sine si optimista. Analizeaza cu sinceritate felul in care te privesti pe tine insuti, poate chiar si felul in care parintii tai ti-au influentat increderea in tine, propune-ti sa „lucrezi” asupra punctelor slabe si ofera-ti timp pentru a invata lucruri si abilitati noi.

La final, iti propunem un mic exercitiu: fii atent la aspectele care te sperie in legatura cu adolescentul tau si observa in ce masura transmiti aceasta teama si acestuia. Increderea in sine se naste din modul in care parintii relationeaza cu copilul si continua sa creasca pe masura ce copilul, sprijinit de parinti, este ajutat sa isi descopere si sa isi puna in valoare potentialul.

Evaluarea Nationala iti stresează copilul? Ajută-l sa invete cu placere folosind platforma ExamenulTau.ro.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe