Esecul inteligent - ce inseamna si de ce este benefic pentru copii
Adesea copiii sunt crescuti protejati de esecuri, greseli sau obstacole, din dorinta de a-i proteja de emotii dificile sau dureroase. Totusi, copiii au o nevoie innascuta de aventura si de explorare si acestea sunt metodele prin care ei vor invata sa paseasca in lume.
Citeste si:
Esecul productiv, o metoda inedita de predare
Esecul inteligent - ce inseamna si cum ii ajuta pe copii
Rareori procesul de invatare, fie ca este vorba de invatarea scolara, fie ca este vorba de invatarea sociala sau emotionala, decurge fara probleme, obstacole sau esecuri. Deseori insa, acestea din urma sunt evitate cu orice pret, atat de parinti, cat si de copii, deoarece vin insotite de emotii dificile, precum dezamagirea, indoiala de sine, lipsa sperantei sau descurajarea. Asemenea emotii sunt deseori dificil de gestionat de catre copii, chiar si cu ajutorul parintilor, mai ales daca acestia din urma considera esecurile sau dificultatile un semn al defectelor sau deficitelor copiilor.
Putem schimba aceasta perspectiva daca privim esecurile sau dificultatile ca pe o parte naturala a invatarii si evolutiei, o parte la care ne putem astepta la un moment dat. Daca ne asteptam la esecuri sau greseli, putem fi pregatiti sa le facem fata mai bine. In acest context, putem vorbi de esecul inteligent - cu alte cuvinte, de abordarea inteligenta a esecurilor.
Esecul inteligent apare atunci cand incercam lucruri noi pentru a ne atinge un scop, chiar daca stim ca exista riscuri, insa nu suficient de mari incat sa ne puna in pericol. De exemplu, a invata un sport nou, a avea de rezolvat o problema de matematica dificila, a forma noi prietenii, sunt situatii in care copiii se pot astepta la esecuri sau dificultati. Esecul inteligent descrie acele situatii in care a esua este o optiune pe care ne-o permitem si ne-o asumam ca posibilitate. In copilarie si adolescenta, dar si la maturitate, in perioadele in care invatam sau ne formam abilitati, esecul inteligent este nu doar acceptabil, dar si recomandat, intr-o oarecare masura. Iata de ce este important pentru copii, adolescenti, dar si adulti, sa treaca prin experienta esecului inteligent:
- Fara a experimenta o doza sanatoasa de esec inteligent, copiii nu isi pot exersa acele abilitati care ii ajuta sa depaseasca o nereusita: capacitatea de gestionare a dezamagirii, abilitatea de a analiza si invata din propriile comportamente, abilitatea de a gasi solutii noi si creative pentru probleme si, in general, increderea in propriile forte.
- In lipsa esecurilor, copiii isi pot construi o stima de sine bazata doar pe succes. Acest tip de incredere in sine este pozitiv, insa fragil, deoarece dificultatile si nereusitele sunt inevitabile la un moment dat. Cand copiii care nu experimentat esecuri se confrunta pentru prima data cu aceasta experienta la maturitate, isi pot pierde increderea in propriile forte, au dificultati in a gasi solutii alternative si pot renunta usor.
- Copiii care se tem excesiv de esec tind sa invete sa evite provocarile sau situatiile dificile. In timp, acest lucru inseamna ca vor renunta la oportunitati care sa ii ajute sa creasca.
Cum poti aborda esecul in mod inteligent?
In calitate de parinte, intreaba-te mereu daca copilul tau este in siguranta fizic si permite-i sa faca ceea ce isi doreste. Evita sa il protejezi de frustrarea esecului si incurajeaza-l sa incerce mereu lucruri noi, chiar daca acestea il vor face sa se simta inconfortabil.
Normalizeaza esecurile sau performantele mai putin reusite. Asa cum este normal sa cada de mai multe ori inainte sa invete sa mearga, la fel de normal este ca primele incercari, in orice domeniu, sa fie mai putin reusite. Reactioneaza calm si senin cand copilul tau intampina dificultati sau esecuri, pentru a-l ajuta sa reactioneze calm si inteligent in fata lor.
Vorbeste-i mereu copilului despre momentele in care si tu ai esuat si ai suferit de pe urma greselilor, insa si despre lectiile pe care le-ai invatat de-a lungul timpului. Pune accentul pe lucrurile pe care le-ai invatat din experientele respective si cum ai reusit sa evoluezi in urma lor.
Sprijina-ti emotional copilul atunci cand ii apar in cale obstacole si ajuta-l sa gaseasca singur solutii la problemele sale. Formuland intrebarile potrivite, validandu-i emotiile si ingrijorarile si orientandu-l catre idei alternative pentru viitor, il poti ajuta pe copil sa se teama mai putin de esecuri si sa invete din ele.
Celebreaza reusitele copilului, chiar daca ele sunt mici pentru ca in acest mod il vei ajuta sa dobandeasca o incredere de sine mai ridicata.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Descurajarea la copii - cum o poti reduce
Copiii nu au nevoie de multe pentru a se descuraja: o simpla privire dezaprobatoare din partea parintilor, un deget ridicat sau un cuvant ironic sunt suficiente pentru a-i face pe cei mici sa isi piarda speranta in propriile puteri.
-
6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
Studiile sustin ca inca de la varsta de 3-5 ani, copiii incep sa dezvolte ingrijorari cu privire la aspectul fizic si la greutatea corpului si implicit sentimente de nefericire
-
Cand fiica ta este nemultumita de infatisarea sa fizica
Gandurile negative cu privire la propriul corp incep sa apara prea timpuriu, iar una din cauze o reprezinta modelele promovate in mass media.
Adauga tu primul comentariu: