De ce este important sa lauzi efortul depus de copil
Exista situatii in care prea multa lauda nu este benefica pentru copil, ducand la efecte nedorite:
- stima prea ridicata a copilului, nefondata
- comportamente pozitive realizate de copil doar pentru recompensa, nu pentru semnificatia comportamentului
- asteptari exagerate: copilul se va astepta sa fie la fel de laudat de catre cei din jur ca de catre parintii sai.
Cum lauzi efortul copilului
Inlocuieste lauda unei calitati cu lauda pentru efort. In loc sa lauzi inteligenta copilului atunci cand obtine un calificativ bun la scoala (“Bravo, esti un baiat inteligent!”), apreciaza efortul depus cand a invatat lectia sau s-a pregatit pentru test (“Bravo, ai muncit mult pentru acest rezultat!”).Inlocuieste lauda pentru un rezultat cu lauda pentru efort. In loc sa spui “Sunt mandru de copilul meu, are doar calificative FB la scoala”, poti spune: ”Sunt mandru de copilul meu, isi da silinta pentru scoala”.
Arata-i ca ai observat un comportament pozitiv. Multi parinti observa mai mult comportamentele negative ale copiilor decat pe cele negative. Asadar, nu ezita sa faci observatii precum “Azi ai facut ordine in camera, arata foarte frumos!” atunci cand copilul are pentru prima data un comportament dezirabil.
De ce este important sa lauzi efortul copilului
Pentru a lauda efortul pe care copilul tau l-a depus intr-o anumita situatie este nevoie sa fii un parinte prezent: sa comunici cu el, sa stii care ii sunt nevoile, lipsurile, ce ii place, ce il motiveaza si ce il descurajeaza.A lauda efortul depus de copil este important pentru ca:
- Il motiveaza sa mearga mai departe;
- Intelege ca nu e in zadar ceea ce face si ca pentru cineva conteaza munca sa;
- Creste respectul si increderea in propriile forte;
- Il invata pe copil ca este mai important procesul decat rezultatul si astfel va putea trece mai usor peste esecuri;
- Il invata ca pentru a-si atinge un obiectiv, este esential sa depuna suficient efort pentru el, nu doar sa aiba noroc, sa fie “inteligent” sau “talentat”.
- Ii arata ca il iubesti neconditionat, nu pentru rezultatele obtinute sau calitatile sale.
Multi parinti, precum si cadre didactice sunt dispusi sa laude si cel mai mic efort depus de catre un copil, pentru a-l incuraja. Este important sa faci diferenta intre situatia in care copilul incearca superficial sa rezolve o problema, doar pentru a-ti arata ca a incercat si situatia in care copilul intr-adevar munceste pentru a obtine un rezultat mai bun. Daca observi ca cel mic nu munceste pe masura potentialului sau, incearca sa afli care este motivul (teama, lipsa de motivatie, lipsa de energie etc.) pentru aceasta atitudine si sa il ajuti sa isi valorifice potentialul, daca stii ca acest lucru l-ar face mai fericit.
Tu in ce situatii folosesti lauda pentru a rasplati efortul copilului tau?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
De ce este importanta stima de sine
Cum ii afecteaza pe copii stima de sine scazuta si de ce este important sa incurajezi stima de sine sanatoasa a copilului tau.
-
Tulburarea de personalitate narcisica. Factorii de risc in copilarie
Cum apare tulburarea narcisica de personalitate si cum putem evita factorii de risc in copilarie, astfel incat sa crestem copii echilibrati din punct de vedere emotional?
-
Cum identifici punctele forte ale personalitatii copilului tau
Cand ne concentram atentia asupra punctelor forte ale personalitatii copilului, il ajutam sa gaseasca resurse interioare pentru a rezolva problemele cu care se confrunta.
Comentează: