characters characters

Critica excesiva in relatia parinte-copil

De ce copiii criticati excesiv se revolta

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 aprilie 2019    |   4376 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

critica excesiva in relatia parinte copil
Ai observat ca atunci cand il critici pe copilul tau, acesta tinde sa repete chiar comportamentul criticat sau sa adopte altele cu consecinte si mai grave? De exemplu, ii spui copilului tau ca nu citeste suficient si el iti raspunde prin a se juca pe telefon? Reactia copilului este normala, pentru ca inainte de a analiza informatia pe care i-o oferi, raspunsul sau este unul emotional, care il face sa respinga ceea ce ii spui.

Citeste si:

Cand copilul traieste in critica, invata sa condamne 

Cum treci de la critica la apreciere in relatia cu copilul tau 

Diferenta dintre critica si feedback constructiv

Critica excesiva – consecintele ei emotionale asupra copilului


Parintii pornesc de la bune intentii atunci cand apeleaza la critica in relatia cu copilul. De la detalii minore (“Nu ai facut patul suficient de bine.”) pana la aspecte importante ale vietii copilului (“Nu ai lua o nota destul de mare la examen.”), critica isi face usor loc in viata de familie. Parintii il critica pe copil deoarece: vor sa stabileasca standarde ridicate pentru copil sunt convinsi ca il invata ceva cu adevarat valoros pe copil atunci cand ii spun ce nu face bine au primit acelasi “tratament” in copilarie si li se pare natural sunt convinsi ca fara “feedback-ul” pe care il ofera copilului, acesta nu s-ar putea descurca singur

Rezultatele criticii excesive fata de copil sunt de cele mai multe ori insa altele decat cele dorite:

  • copilul se revolta in fata criticii excesive, adoptand comportamente care sfideaza parintele
  • copilul isi manifesta furia si resentimentele prin violenta verbala sau chiar fizica fata de parinte, prin comportamente nesanatoase
  • copilul se retrage din relatia cu parintele, devenind distant si avand simptome depresive (izolare sociala, stima de sine scazuta, lipsa de motivatie si vitalitate).

Ce simte un copil care este criticat constant? Sentimentul de a fi respins, de a nu fi suficient de bun pentru parinti, de a nu fi iubit de parinti, de nesiguranta in relatia cu acestia, lipsa de incredere in sine sunt doar cateva dintre starile prin care trece un copil criticat de parinti.

Cand toate aceste emotii sunt exprimate prin conflict si rebeliune, parintele se simte indreptatit sa critice si mai mult comportamentul copilului, formandu-se astfel un cerc vicios care nu se incheie daca adultul din relatie nu iese din el.

Critica excesiva. Efectele pe termen lung asupra copilului

Studiile asupra disciplinei arata ca un stil de parenting foarte strict si abundent in critica, nu face decat sa produca mai multe probleme de comportament. Copilul este deprivat de oportunitatea de a internaliza autodisciplina si responsabilitatea, iar critica il invata in mod implicit sa adopte comportamente de tip bullying. Critica in exces este de fapt o amenintare constanta la propriul lor sine.

Pe termen lung, copiii care au fost criticati excesiv de catre parinti sau alti adulti importanti, pot avea probleme precum:

  • tulburari emotionale precum depresie si anxietate
  • comportamente adictive (dependenta de substante precum alcoolul sau drogurile, dependenta de activitati precum dependenta de jocurile video)
  • probleme relationale (dificultatea de a stabili relatii sociale armonioase)

Alternativa la critica excesiva a copilului

Daca observi conflicte frecvente in relatia cu copilul tau, in urma discutiilor voastre, este posibil sa apelezi la critica prea des, chiar daca esti convins ca vrei doar sa “il inveti ce e bine”. Pentru a iesi din cercul vicios al conflictelor cu copilul tau, este bine sa:

  • incerci sa identifici momentele in care incepi sa critici copilul
  • incerci sa inlocuiesti critica (“Nu esti niciodata atent!”) cu o recomandare utila si pozitiva “Poti folosi un calendar ca sa nu mai uiti de acum inainte cand trebuie sa termini un proiect.”
  • apreciezi calitatile sale si actiunile sale pozitive pui accentul pe corectarea greselilor si pe lectiile pe care le poate invata din ele

Critica poate deveni cu usurinta un obicei, pe care ni-l justificam in moduri foarte convingatoare. Insa efectele sale sunt rareori benefice, asa ca merita efortul sa o inlocuim cu o comunicare mai eficienta.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe