characters characters

Depresia la adolescenti

Propus de: SuntParinte.ro   |   15 aprilie 2012    |   3163 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Iti propunem o lista mai jos cu cateva caracteristici care apar la adolescentii care sufera de depresie. Bifeaza care dintre ele sunt prezente si in cazul copilului tau, iar apoi vei afla mai multe despre ce inseamna depresia, de ce apare si cum poate fi tratata.
 
 
 
 
 
 
  • Scade apetitul fata de mancare
  • Lipsa de somn sau perioade foarte indelungate de somn
  • Lentoare fizica (miscari motorii reduse si incete)
  • Trece repede la stari de tristete profunda, iar daca-l intrebi nu stie exact de ce se simte asa
  • Poate sa devina usor iritabil si nervos
  • Stima de sine scazuta care poate fi observata prin ceea ce face, dar si ceea ce spune: “Ma simt prost”, “Nu sunt bun de nimic”, “Nu imi place nimic", “Nu o sa pot niciodata sa fiu si eu mai bun la scoala decat ceilalti”, “Imi merit soarta de a sta in casa” etc.
  • Un puternic sentiment de inutilitate
  • Ganduri de suicid
  • Retragere sociala
 
Daca exista mai multe astfel de simptome, inseamna ca ar fi bine sa acorzi o atentie mai crescuta posibilelor manifestari ale copilului. In primul rand, ce este depresia? Depresia reprezinta o tulburare manifestata prin pierderea interesului pentru viata, scaderea energiei si stari de tristete, culpabilitate sau descurajare. Adolescentii pot uneori sa mascheze trairile depresive pe care le au. Evenimentele neplacute cu care se confrunta ii pot gasi nepregatiti, iar lipsa abilitatilor de a face fata situatiilor dificile prin care trec poate duce la instalarea, in timp, a depresiei.
 
Intr-un final nu vor mai putea masca ceea ce simt si vor "exploda" fara ca parintii sa-si dea seama ca nu le-a fost prea bine in ultimul timp. Iar reactia adultilor va fi una de mirare fata de schimbarea considerata a fi brusca. Cei ce sufera de depresie ar fi bine sa mearga la un psiholog pentru ca poate fi o tulburare care sa-i afecteze destul de puternic. Pe langa sprijinul primit in terapie, activarea comportamentala este cea mai importanta si la ea poti sa participi si tu. Activarea comportamentala se refera la a realiza activitati care sa-l puna in miscare.

Astfel ca, poti sa-i propui urmatoarele tipuri de activitati:
Citit si scris. Vorbim de simtul artistic pe care adolescentul ar putea sa si-l puna in valoare. Pentru asta ar fi bine sa-l incurajezi si sa-l sustii in a-si realiza opera chiar daca e vorba de a scrie poezii, a compune cantece, a picta sau a construi din diverse materiale.

Vorbit, vorbit, iesit afara. Pentru a se ameliora depresia este nevoie de multa miscare si iesiri in oras, in afara casei. Orice l-ar putea scoate din casa este important si poate fi folosit pentru a-l determina sa cunoasca lume noua, sa vorbeasca cu oamenii si sa aiba parte de experiente noi.

Mers, alergat, exercitiu. A iesi afara din casa, a alerga, a se implica in jocuri de echipa cu cei de la liceu este o cale potrivita pentru a scapa de depresie, tristete si singuratate. Poti sa-i propui sa mearga impreuna cu colegii la alergat sau la fotbal, baschet, tenis etc. Interactiunea cu altii ii va face mult bine.

Evita stimulentele si uzul unor alte substante. Incearca sa-i explici ca solutiile problemelor oamenilor nu se gasesc nici in alcool, nici in consumul de droguri sau pastile etc. Fiecare are suficienta putere pentru a-si depasi situatia, pentru a trece peste problemele si dificultatile pe care le intampina. De aceea arata-i iubire si preocupare fata de problemele pe care le intampina.

Arata-te deschis pentru a vorbi si a va impartasi reciproc gandurile si trairile, sperantele de viitor si preocuparile in legatura cu trecutul. Daca primeste tratamentul potrivit atunci sunt foarte mari sansele ca simptomele sa scada si sa dispara in timp. Dar pentru asta este nevoie sa-i oferi mult sprijin si intelegere.
 
 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe