characters characters

10 modalitati de a imbunatati abilitatile de comunicare ale scolarului tau

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 februarie 2025    |   345 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

imbunatatirea comunicarii
In primii ani de scoala, copiii invata cum sa interactioneze cu colegii de clasa si cum sa isi faca prieteni, de aceea au mare nevoie de ajutor pentru a invata cum sa initieze o conversatie, cum sa o mentina si sa o incheie, cum sa isi comunice in mod adecvat gandurile si emotiile.

Citeste si:


Comunicarea nonviolenta pentru parinti si cadre didactice


Cum incurajezi comunicarea despre subiecte dificile


Iata 10 modalitati de a imbunatati abilitatile de comunicare ale scolarului tau:

1. Incurajeaza-l pe copil sa isi exprime opiniile si emotiile. Incurajeaza-l pe cat posibil sa inceapa sau sa participe la o conversatie, fie ca va aflati in masina, la o cina sau va asteptati randul la un magazin. Foloseste mereu cuvinte si concepte noi pentru a-l ajuta sa isi dezvolte cat se poate de mult vocabularul.


2. Descrie ziua pe care ai avut-o. Poti incepe tu, vorbindu-i copilului despre cum ti-a fost ziua, ce ai facut, ce probleme ai intampinat, ce lucruri frumoase ti s-au intamplat sau ce noutati ai mai aflat. Apoi, incurajeaza-l sa spuna si el despre cum i-a fost ziua.


3. Asculta si repeta ceea ce ti-a spus copilul tau. Ascultarea si reformularea sunt unele din cele mai importante abilitati de comunicare pentru ca astfel, arati celuilalt ca ai fost atent la ceea ce a spus si l-ai inteles.


4. Practica conversatii pe diverse teme cu copilul tau. Vorbeste cu el despre interesele sale, despre hobby-urile tale, despre descoperiri stiintifice recente, istorie, locuri de vizitat, animale etc.


5. Vorbeste-i copilului despre importanta limbajului nonverbal si cat de multe putem comunica prin gesturi, mimica, postura etc.


6. Incepe conversatii haioase cu copilul tau pentru a-i arata ca scopul conversatiei nu este doar de a face un schimb de informatii, ci si de a ne relaxa si a ne simti bine unii cu ceilalti.


7. Citeste impreuna cu copilul tau, indiferent despre ce subiect este vorba. Cititul ii ajuta pe copii sa isi dezvolte vocabularul, sa inteleaga mai usor punctual de vedere al celorlalti, scenariul si tipologia personajelor.


8. Foloseste frecvent jocuri de cuvinte, cuvinte cu sensuri multiple sau jocuri care sa presupuna cuvinte derivate sau asemanatoare ca pronuntie, dar cu inteles diferit.


9. Cere-i frecvent copilului tau sa isi spuna parerea. In aces mod va invata sa reflecteze asupra propriilor emotii si ganduri. Nu trebuie sa te gandesti la subiecte complexe. Poate fi vorba si despre cainele vecinului, pasarile de pe cer sau ceva ce ati vazut recent la tv.

10. Incurajeaza-ti copilul sa tina un jurnal in care sa isi scrie gandurile si activitatile pe care le-a facut de-a lungul zilei. In acest mod, isi exerseaza abilitatea de a-si exprima ideile si de a povesti intamplari, abilitate importanta pentru comunicarea verbala.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe