characters characters

Cum incurajam unicitatea copilului

Propus de: SuntParinte.ro   |   31 mai 2021    |   2267 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

cum incurajezi unicitatea copilului tau
Stim, teoretic, ca fiecare copil este unic si ca este important sa le respectam unicitatea si sa le incurajam dezvoltarea personalitatii. Cum putem face acest lucru cu adevarat?

Citeste si:

De ce este important sa il privesti pe copil ca pe o persoana diferita de tine


Cum cresti un copil care nu seamana cu tine


Cum poti incuraja unicitatea copilului tau


Fa o lista cu toate dorintele si visele pe care le ai pentru copilul tau. Majoritatea parintilor isi imagineaza, inainte de nasterea copilului si in primii ani de viata, ce fel de copil vor avea. Cei mai multi dintre noi ne dorim copii fericiti, veseli, increzator in ei insisi, talentati, sociabili si placuti de cei din jur, cooperanti si inteligenti, iar lista poate continua la nesfarsit. Fara sa vrem, ne formam asteptari de la copiii nostri inainte de a-i cunoaste. Asemenea dorinte si asteptari sunt naturale, dar nu sunt benefice neaparat pentru relatia dintre tine si copil. Primul pas este sa uiti de ele, oricat de dificil ar parea.

Al doilea pas este sa incerci sa observi in mod constient calitatile pozitive ale copilului tau. Treci astfel de la cum ti-ai dori sa fie copilul tau la cum este el cu adevarat. Este foarte probabil ca, in incercarea de a-i corecta sau modela comportamentul, sa fi trecut cu vederea calitatile sale pozitive.

Ofera-i libertatea de alegere si accepta-i alegerile facute. A doua parte a recomandarii este la fel de importanta – multi parinti ii intreaba pe copii ce isi doresc, apoi il orienteaza mai mult sau mai putin subtil catre alte optiuni decat cea exprimata de copil. Chiar daca stii ca nu este cea mai buna alegere, ofera-i copilului tau ocazia sa isi dea seama singur de acest lucru. Desigur, acest lucru este valabil pentru alegerile care nu ii pun in pericol sanatatea sau siguranta.

Incurajeaza-l sa exploreze cat mai multe domenii de cunoastere. Activitatile extrascolare, lecturile sau voluntariatul sunt modalitati prin care copiii si adolescentii isi manifesta unicitatea.

Cand se confrunta cu respingerea sociala sau conflictele cu alti copii, invata-l ca nu toata lumea trebuie sa ne placa sau sa ne aprecieze. Este o lectie extrem de importanta, pe care copiii o invata doar daca acasa, in familie, sunt iubiti neconditionat si acceptati asa cum sunt.

Gandeste-te la calitatile pe care vrei sa le schimbi la copilul tau si intreaba-te cum se reflecta acestea in personalitatea ta. Multe lucruri pe care nu le acceptam la copilul nostru sunt de fapt lucruri pe care nu le acceptam la noi insine. Timiditatea, impulsivitatea, dezorganizarea sau refuzul de a coopera sunt printre cele mai frecvente trasaturi care trezesc dezaprobarea parintilor. Motivele pot fi variate: parintii se tem ca cei din jur ii vor critica pe parinti pentru aceste trasaturi ale copilului sau se tem ca acestea vor contribui la esecul pe termen lung al copilului. Din pacate, dezaprobarea parintilor nu ii ajuta pe copii sa depaseasca aceste probleme, ci le adancesc.

Ofera-ti tie insuti aceeasi acceptare pe care vrei sa o oferi copilului tau. Da-ti voie sa iti exprimi parerile mai putin populare sau emotiile intense, sa faci alegeri potrivite valorilor tale, nu valorilor celor din jur si sa isi urmezi pasiunile si interesele autentice. Astfel, vei avea „rezerve” emotionale din care sa oferi copilului tau acceptare si apreciere pozitiva.

De ce este benefic sa incurajezi unicitatea copilului tau?

Acceptarea copilului si aprecierea pozitiva sunt cele mai mari daruri pe care le poti oferi ca parinte. Cand copiii se simt apreciati si iubiti asa cum sunt:

  • Au mai multa incredere in ei insisi si se simt in siguranta in lume.
  • Isi dezvolta sentimentul puterii personale si dorinta de a contribui la binele celor din jur
  • Vor face mai usor fata conflictelor sau respingerii sociale
  • Vor invata sa manifeste la randul lor acceptare si toleranta fata de cei din jur

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe