Ce inseamna sa fii un parinte bun. Priveste-ti copilul ca fiind diferit de tine!
Decidem sa avem un copil pentru ca vrem sa fim parinti. In majoritatea cazurilor, aceasta decizie ne priveste pe noi si are la baza nevoile, dorintele si scopurile noastre. Dupa nasterea copilului insa, lucrurile ar trebui sa se schimbe: deciziile sunt luate pentru copil, nu pentru noi.
Conditia esentiala pentru a fi un parinte bun este sa privesti copilul ca pe o persoana diferita fata de tine, cu propriile dorinte si experiente. Suna simplu, dar de cate ori nu insista adultii ca cel mic sa imbrace mai gros pentru ca parintelui i se pare ca e frig afara, nu il lasa sa se apropie de un animal pentru ca parintelui ii e teama de caini sau insista ca trebuie sa invete mai mult la o anumita materie pentru ca este “de viitor”?
Pentru a fi un bun parinte, expertul in educatie, Alfie Kohn sustine ca este nevoie sa accepti faptul ca tu si copilul tau sunteti doua fiinte diferite, cu perspective si preferinte diferite. Un parenting de calitate, sustine Kohn inseamna sa tii cont de trei aspecte:
1. Copilul experimenteaza viata in mod diferit fata de tine: cand tie iti e prea cald, poate lui ii e bine; ce te sperie pe tine, il poate incanta pe el.
2. In afara de a intelege in teorie aceste lucruri, este important sa intelegi perspectiva copilului. De exemplu, cand plange in magazin in fata raftului cu jucarii, incearca sa intelegi ce e in mintea lui: ce simte, ce gandeste, de ce alege sa planga si sa tipe?
3. Dupa ce ai inteles perspectiva copilului, este nevoie sa actionezi in functie de perspectiva copilului tau. De exemplu, atunci cand copilul iti spune ca nu ii este foame, sa accepti aceasta stare in loc sa il obligi sa manance.
Iata, mai jos, un exerciu pe care te incurajam sa-l incerci:
Incearca sa intelegi cum se simte copilul intr-o anumita situatie (“Cum se simte Andrei acum, cand i s-a intamplat asta?”). Acest lucru nu inseamna a te pune in locul copilului (“Oare eu cum m-as simti daca mi s-ar intampla asta?”), ci a porni de la ce stii despre copilul tau, pentru a raspunde la aceasta intrebare. Este un exercitiu foarte util pe care il poti face in orice situatie in care interactionezi cu copilul tau. Intreaba-te cum se simte copilul tau cand vine acasa cu o nota mica, cand se cearta cu un prieten sau cand ii interzici un anumit lucru.
In acest mod vei intelege diferenta dintre ceea ce crezi tu si ce crede copilul tau, cum gandeste el si cum gandesti tu. Sunteti doua identitati diferite.
Studii realizate in Canada au aratat ca acei parinti care reusesc sa perceapa acurat gandurile si sentimentele copiilor in timpul unei discutii in contradictoriu tind sa aiba mai putine conflicte si o mai buna rezolvare a lor. De asemenea, studii ale familiilor de americani au aratat ca parintii scolarilor capabili sa adopte punctul de vedere al copilului indeplinesc mai bine nevoile copiilor.
Multi parinti evita sa foloseasca aceasta strategie pentru ca au senzatia ca astfel vor pierde controlul asupra copilului, asadar dintr-o teama personala. Alfie Kohn mai spune insa ca a fi un parinte bun inseamna a fi mai putin egocentric. “Acest lucru nu inseamna a da copilului tot ceea ce iti cere sau a incepe sa te sacrifici pentru binele lui, ci pur si simplu a fi atent si preocupat ca parinte. Parintii care se gandesc in majoritatea timpului la propriile nevoi si scopuri tind sa fie mai putin intelegatori fata de propriii copii decat cei care sunt in primul rand preocupati de nevoile copiilor si ale familiei ca intreg”, sustine Kohn.
Acum aveti ocazia sa-l revedeti pe Alfie Kohn, unul dintre cei mai cunoscuti speakeri internationali pe teme de parenting si educatie, intr-o noua conferinta “Parenting neconditionat”.
*Credit foto:Ambro at FreeDigitalPhotos.net
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum il inveti pe copil sa spuna nu
A invata sa spui „nu” inseamna a avea mai multa incredere in propria persoana, a fi asumat si a stii ce ti se potriveste mai bine.
-
10 modalitati de a imbunatati abilitatile de comunicare ale scolarului tau
In primii ani de scoala, copiii invata cum sa interactioneze cu colegii de clasa si cum sa isi faca prieteni, de aceea au mare nevoie de ajutor pentru a invata cum sa initieze o conversatie, cum sa o mentina si sa o incheie, cum sa isi comunice in mod adecvat gandurile si emotiile.
-
Cum poti intelege mai bine temperamentul copilului
O relatie reusita intre parinte-copil se formeaza in timp si cu efort constant, rabdare si deschidere catre tot ce inseamna nou si provocari.
Adauga tu primul comentariu: