characters characters

Cum il inveti pe copil sa inteleaga perspectiva celuilalt

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 iunie 2014    |   2270 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/andrewfysh/11617499416


“Ne surprinde cum copiii par tot mai nepregatiti atunci cand vine vorba de a merge la scoala si credem ca solutia este sa ii invatam mai multe despre litere si cifre. Ne surprinde faptul ca intra in conflicte cu alti copii si credem ca solutia este sa ii invatam tehnici de rezolvare de probleme. Totusi, solutia la aceste dificultati o reprezinta cresterea capacitatii copiilor de a intelege comportamentele si gandurile celor din jur. In cateva cuvinte, copiii au nevoie sa invete cum sa inteleaga perspectiva celuilalt ”, sustine autoarea cartii “Mind in the Making”, Ellen Galinsky.

Ce inseamna de fapt intelegerea perspectivei altei persoane?

Capacitatea de a intelege ce se intampla in mintea altor persoane este una dintre caracteristicile speciei umane, sustine Daniel Stern de la Universitatea din Geneva. Acest lucru ne ajuta sa fim cu alte persoane, sa relationam, iar fara capacitatea de a intelege perspectiva celuilalt, lumea ar fi un loc singuratic.

Cum se dezvolta la copii capacitatea de a intelege perspectiva celuilalt?

  • 14-18 luni: apare capacitatea de a intelege ca unii au placeri diferite fata de altii
  • 3 ani: apare capacitatea de a intelege ca alte persoane pot avea ganduri si pareri diferite de ale noastre
  • 7-9 ani: copiii inteleg gandurile celor din jur, doar ca nu au abilitatea de a exprima acest lucru prin cuvinte

Intelegerea perspectivei altor persoane este o capacitate care se dezvolta pana in adolescenta tarzie. Noi studii arata ca exista studenti carora le este greu sa isi inteleaga colegii, mai ales atunci cand acestia vin cu informatii noi sau cunostinte care contravin propriilor convingeri.

Ce pot face parintii pentru a-i ajuta pe copii sa inteleaga mai usor perspectiva altora?

  1. Vorbeste-i copilului despre gandirea si emotiile altora. Mamele care vorbesc copiilor despre cum gandesc alti oameni tind sa aiba copiii mai flexibili si mult mai dispusi sa accepte pareri diferite de ale lor.
  2. Exprima-ti emotiile. Studii recente arata ca, atunci cand familiile vorbesc despre emotii deschis, in contextul fiecarei zi, copiii devin mult mai intelegatori cand vine vorba de ceea ce simt altii.
  3. Adreseaza intrebari specifice despre cum a ajuns la anumite concluzii. Invatand sa se gandeasca la felul in care functioneaza propria minte, ii va fi mai usor sa inteleaga cum functioneaza modul de gandire al celorlalti. Include discutii despre perspectivele personajelor din cartile pe care copiii le citesc. Astfel de activitati ii ajuta pe copii sa vada ca unele personaje vad lucrurile intr-o anumita modalitate, in timp ce altele au altfel de viziuni. “Si mama vitrega a Cenusaresei de ce nu i-a dat voie sa mearga la bal?” sau alte intrebari de acest fel il ajuta pe copil sa exerseze abilitatea de a intelege cum vad alti oameni/personaje diverse situatii.
  4. Cere-i parerea despre comportamentele altor copii sau adulti. De exemplu, daca vedeti un copil trist la locul de joaca, intreba-l pe copilul tau ce crede ca i s-a intamplat.
  5. Ajutati-i pe copii sa inteleaga cum anume propriile actiuni ii pot afecta pe cei din jur si uneori ii pot face chiar sa sufere. Daca intr-o familie copiii se afla intr-un conflict, cere-i vinovatului sa se gandeasca cum s-ar fi simtit daca lui i s-ar fi intamplat ceea ce i-a facut fratelui: ce ar fi gandit, ce ar fi simtit, cum ar fi reactionat. In acest mod, amandoi isi pot da seama ca fiecare poate avea perspective diferite asupra aceluiasi subiect.

Pe langa concentrare si autocontrol, comunicare, realizarea de conexiuni, gandirea critica, acceptarea provocarilor si orientarea spre sine, a intelege perspectiva celuilalt face parte din categoria “celor 7 abilitati esentiale pentru a reusi in viata” considerate de Ellen Galinsky drept conditii fundamentale pentru succes.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe