Complexul salvatorului in rolul de parinte
Persoanele care sufera de ”complexul salvatorului” sunt cele care simt o nevoie acuta de a-i ajuta pe cei din jur incat adesea se neglijeaza pe ei insisi, ca si cum ar fi misiunea lor sa faca acest lucru. Complexul salvatorului mai poarta numele de ”complexul lui Mesia” sau ”sindromul cavalerului”. Desi din punct de vedere medical, nu exista un diagnostic clar, acest complex poate sa afecteze starea emotionala si uneori chiar si functionarea de zi cu zi.
Citeste si:
Cand parintii incurajeaza neajutorarea invatata a copiilor
Complexul martirului sau cand parintii se sacrifica prea mult
In rolul de parinte, mereu vrem sa ne ajutam copiii sa se descurce bine la scoala, la teme, vrem sa le usuram programul si sa ii ferim de prea multe obstacole si nereusite. Din pacate insa, ajutorul pe care il dam, uneori poate fi excesiv, nu este cerut, ci mai degraba oferit, iar copilul s-ar putea la fel de bine descurca si singur, fara implicarea noastra.
Complexul salvatorului in rolul de parinte se manifesta prin:
- Protectie exagerata
- Control excesiv
- Nevoia de validare in sensul ca parintele vrea sa simta ca este de neinlocuit in viata copilului si absolut necesar
- Frica de autonomie manifestata printr-o teama exagerata ca va veni timpul cand copilul va deveni independent si nu va mai avea nevoie de parinte
Comportamentele specifice complexului salvatorului il pot afecta pe copil pentru ca il pot impiedica sa isi dezvolte propriile abilitati de rezolvare a problemelor si sa devina independent din punct de vedere emotional. In plus, copilul risca sa dezvolte simptome de anxietate sau de lipsa de neincredere in propria persoana si adesea apar conflicte in relatia parinte-copil.
De ce unii parinti sufera de complexul salvatorului, iar altii nu?
Complexul salvatorului pare sa fie identificat mai frecvent in randul parintilor care au avut traume emotionale pe care nu si le-au rezolvat, dintr-o nevoie de control foarte mare explicata prin dorinta de a-l proteja pe copil si confuzia pe care o fac intre ajutor si sustinere.
In plus, unii parinti se tem atat de mult ca propriul copil sa nu faca greseli care sa arate celor din jur ca nu sunt buni parinti, incat prefera sa se implice ei mai mult decat e cazul si sa salveze mereu situatia, in locul copilului.
Cum poti depasi complexul salvatorului?
- Permite-i copilului sa fie independent, sa ia propriile decizii, chiar daca asta inseamna sa faca greseli.
- Redefineste-te ca parinte si descopera ce fel de parinte ti-ar placea sa fii si de ce parinte are nevoie copilul tau.
- Invata sa iti gestionezi propriile emotii.
- Ofera mereu sprijin si doar atunci cand ti se cere, nu cand crezi tu ca ar fi momentul.
- Accepta ca nu exista parenting perfect, parinti ideali si copii ideali.
- Pune accentul pe incredere in relatia cu copilul tau si invata uneori sa iti asumi riscuri calculate.
Desi uneori complexul parintelui salvator se explica printr-un nivel ridicat de empatie si o dorinta mare de a ajuta, in timp poate duce la tiparuri de relationare nesanatoase si la distres emotional, nu doar pentru copil, ci si pentru parinte.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Hiper independenta - ce inseamna si cum apare inca din copilarie
Hiper independenta inseamna determinarea deseori exagerata a unei persoane de a fi independent intru totul, chiar si atunci cand ar fi cazul sa accepte ajutorul sau sprijinul celor din jur.
-
Cauzele pentru care copiii adulti nu reusesc sa devina independenti
”Nu stiu care este scopul meu in viata.” sau ”Nu am realizat nimic pana acum.” sunt cuvinte frecvent spuse de copiii adulti care nu au reusit sa devina independenti si sa se descurce in lumea adultilor.
-
Neglijarea emotionala si problemele de disciplina
Cum influenteaza neglijarea emotionala din copilarie lipsa de disciplina la maturitate.
Adauga tu primul comentariu: