characters characters

Cauzele pentru care copiii adulti nu reusesc sa devina independenti

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 ianuarie 2024    |   480 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani, 18 ani +.

lipsa de independenta la maturitate
”Nu stiu care este scopul meu in viata.”
sau ”Nu am realizat nimic pana acum.” sunt cuvinte frecvent spuse de copiii adulti care nu au reusit sa devina independenti si sa se descurce in lumea adultilor. Frica de esec, lipsa unor abilitati de autoreglare emotionala si de rezolvare de probleme, dar si stilul de parenting folosit de parinti se numara printre cauzele lipsei de realizare.

Citeste si:


De ce copiii care primesc totul risca sa esueze la maturitate


Cinci calitati ale copiilor care indica succesul la maturitate


”Nu am realizat nimic pana acum”
exprima de fapt situatia in care un copil adult se lupta sa isi castige independenta si sa isi gaseasca un loc in lume. Specialistii sustin ca exista trei cauze pentru care copiii adulti nu reusesc sa devina independenti. Acestea sunt:


1. Frica de esec sau perfectionismul exagerat. Presiunea de a fi perfect poate duce la paralizie temporara si impiedica persoana sa faca pasi spre independenta. Aceasta frica se poate datora asteptarilor societatii sau presiunii parintilor. De asemenea, frica de esec pune piedici in procesul de a lua decizii. In aceste situatii, e importanta dezvoltarea unor abilitati de rezolvare de probleme, dar si de linistire si relaxare. Ele vor ajuta la o mai buna autoreglare emotionala si vor usura procesul de identificare si rezolvare a problemelor.


2. Parintii elicopter sau cei supra-protectori. Acesti parinti intervin in viata copiilor chiar si in perioada de adulti, luand decizii pentru ei, planificandu-le totul in locul lor. Drept urmare, copiii adulti nu vor avea dezvoltate abilitati esentiale de viata, nu vor stii cum sa faca fata provocarilor lumii reale sau cum sa isi rezolve problemele.


3. Lipsa abilitatilor financiare. Multi adulti tineri nu stiu ce inseamna planificarea financiara, cum se alcatuieste un buget, ce inseamna sa economisesti, sa investesti sau sa iti gestionezi cu grija banii. Fara aceste abilitati, independenta financiara poate deveni dificila.


Toate aceste cauze sunt interconectate, iar rezolvarea lor presupune suport emotional si educational si eforturi de incurajare a tinerilor care se afla in aceasta situatie.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe