Frica de esec
Copiii care evita provocarile, amana invatarea sau chiar refuza sa isi faca temele sau lectiile pot fi condusi de frica de esec. Aceste comportamente sund deseori judecate si criticate de catre cei din jur, care le considera un semn al lipsei de interes, al obrazniciei sau sfidarii sau al lipsei valorilor morale. De ce apare frica de esec la copii, cum se manifesta si cum il ajuti pe copil sa o depaseasca.
Citeste si:
Cum se formeaza in copilarie frica excesiva de lume si de viata
Patru frici frecvente ale copiilor
Cum recunosti frica de esec la copilul tau?
- Nu crede ca are abilitatile si cunostintele necesare pentru a reusi, desi se pregateste pentru situatii in care va avea nevoie de acestea.
- Incearca sa mentina la un nivel redus asteptarile celor din jur privind performantele sale.
- Tinde sa amane proiecte sau activitati importante pana in punctul in care risca sa esueze.
- Este ingrijorat in primul rand in legatura cu parerea celor din jur daca esueaza sau nu indeplineste asteptarile acestora.
Frica de esec se manifesta la nivel emotional prin:
- anxietate in situatiile de testare sau evaluare a abilitatilor
- lipsa de speranta si neajutorare
- evitarea situatiilor noi sau dificile
Toate acestea il pot predispune in timp pe copil la tulburari de anxietate sau la depresie.
Cauzele fricii de esec in randul copiilor
Asteptari prea ridicate ale parintilor si o atitudine critica a acestora
Cand parintii isi exprima asteptarile nerealist de inalte fata de copil si reactioneaza cu pedepse, critica sau respingere atunci cand copiii nu indeplinesc aceste asteptari, este posibil sa apara frica de esec.
Situatii traumatizante
Atunci cand o anumita situatie este asociata cu o experienta traumatizanta – de exemplu, copilul este umilit de colegi atunci cand tine o prezentare in fata clasei, frica de esec este probabil sa se manifeste in legatura cu situatia specifica – in exemplul anterior, copilul se va teme ca va fi umilit si criticat de colegi, chiar daca se muta in alta clasa.
Incurajarea tendintelor perfectioniste
Cand la scoala sau in familie, sunt incurajate standarde nerealiste in legatura cu performanta, infatisarea sau abilitatile copilului, acesta va invata ca orice rezultat care nu este perfect inseamna un esec. Prin urmare, va tinde sa evite situatiile in care risca sa nu obtina rezultate perfecte.
Cum il ajuti pe copil sa depaseasca frica de esec?
Redefiniti in familie atitudinea fata de esec si greseli
Nereusitele nu reprezinta o catastrofa, ci doar un prilej de invatare, la fel ca si greselile. Cand parintii adopta aceasta atitudine cu sinceritate, copiii se simt mai putin presati sa obtina doar success si mai liberi sa experimenteze, sa exploreze si sa incerce lucruri noi.
Porneste intotdeauna de la increderea in copilul tau, nu de la teama
Cand ai incredere in potentialul copilului tau, il inveti sa simta acelasi lucru fata de el insusi. Siguranta pe care copiii o simt atunci cand vad ca propriii parinti au incredere ca, orice s-ar intampla, copiii lor se vor descurca bine si vor fi fericiti ii insotesc pe acestia intreaga viata, dandu-le sentimentul puterii personale si incredere in sine.
Siguranta emotionala in familie
Cand copiii se simt liberi isa isi exprime emotiile dificile precum tristetea, dezamagirea, descurajarea sau frica, acestea devin mai putin infricosatoare si mai usor de gestionat. Esecurile si greselile devin astfel mai putin amenintatoare, deoarece, chiar daca se vor intampla, emotiile pe care le va simti copilul vor putea fi mai usor gestionate decat daca ii respingi emotiile sau incurajezi neglijarea emotionala in familie.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cand parintii ofera copiilor prea multa putere
Prea multa libertate si prea multa putere data copiilor este reteta perfecta pentru a avea un copil care crede ca totul i se cuvine.
-
De ce neglijarea emotionala in copilarie poate duce la depresie la maturitate
Neglijarea emotionala in copilarie poate avea consecinte puternice asupra dezvoltarii emotionale a unei persoane si poate duce chiar la depresie in perioada de adult.
-
Activitati de vara pentru sanatatea emotionala
Vara este anotimpul ideal pentru a te conecta cu natura si pentru a-ti reincarca bateriile de energie si bunastare emotionala.
Adauga tu primul comentariu: