characters characters

Frica de esec

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 martie 2023    |   1109 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

frica de esec
Copiii care evita provocarile, amana invatarea sau chiar refuza sa isi faca temele sau lectiile pot fi condusi de frica de esec. Aceste comportamente sund deseori judecate si criticate de catre cei din jur, care le considera un semn al lipsei de interes, al obrazniciei sau sfidarii sau al lipsei valorilor morale. De ce apare frica de esec la copii, cum se manifesta si cum il ajuti pe copil sa o depaseasca.

Citeste si:


Cum se formeaza in copilarie frica excesiva de lume si de viata


Patru frici frecvente ale copiilor


Cum recunosti frica de esec la copilul tau?

 • Nu crede ca are abilitatile si cunostintele necesare pentru a reusi, desi se pregateste pentru situatii in care va avea nevoie de acestea.
 • Incearca sa mentina la un nivel redus asteptarile celor din jur privind performantele sale.
 • Tinde sa amane proiecte sau activitati importante pana in punctul in care risca sa esueze.
 • Este ingrijorat in primul rand in legatura cu parerea celor din jur daca esueaza sau nu indeplineste asteptarile acestora.

Frica de esec se manifesta la nivel emotional prin:

 • anxietate in situatiile de testare sau evaluare a abilitatilor
 • lipsa de speranta si neajutorare
 • evitarea situatiilor noi sau dificile

Toate acestea il pot predispune in timp pe copil la tulburari de anxietate sau la depresie.

Cauzele fricii de esec in randul copiilor


Asteptari prea ridicate ale parintilor si o atitudine critica a acestora

Cand parintii isi exprima asteptarile nerealist de inalte fata de copil si reactioneaza cu pedepse, critica sau respingere atunci cand copiii nu indeplinesc aceste asteptari, este posibil sa apara frica de esec.

Situatii traumatizante

Atunci cand o anumita situatie este asociata cu o experienta traumatizanta – de exemplu, copilul este umilit de colegi atunci cand tine o prezentare in fata clasei, frica de esec este probabil sa se manifeste in legatura cu situatia specifica – in exemplul anterior, copilul se va teme ca va fi umilit si criticat de colegi, chiar daca se muta in alta clasa.

Incurajarea tendintelor perfectioniste

Cand la scoala sau in familie, sunt incurajate standarde nerealiste in legatura cu performanta, infatisarea sau abilitatile copilului, acesta va invata ca orice rezultat care nu este perfect inseamna un esec. Prin urmare, va tinde sa evite situatiile in care risca sa nu obtina rezultate perfecte.

Cum il ajuti pe copil sa depaseasca frica de esec?


Redefiniti in familie atitudinea fata de esec si greseli

Nereusitele nu reprezinta o catastrofa, ci doar un prilej de invatare, la fel ca si greselile. Cand parintii adopta aceasta atitudine cu sinceritate, copiii se simt mai putin presati sa obtina doar success si mai liberi sa experimenteze, sa exploreze si sa incerce lucruri noi.


Porneste intotdeauna de la increderea in copilul tau, nu de la teama

Cand ai incredere in potentialul copilului tau, il inveti sa simta acelasi lucru fata de el insusi. Siguranta pe care copiii o simt atunci cand vad ca propriii parinti au incredere ca, orice s-ar intampla, copiii lor se vor descurca bine si vor fi fericiti ii insotesc pe acestia intreaga viata, dandu-le sentimentul puterii personale si incredere in sine.

Siguranta emotionala in familie

Cand copiii se simt liberi isa isi exprime emotiile dificile precum tristetea, dezamagirea, descurajarea sau frica, acestea devin mai putin infricosatoare si mai usor de gestionat. Esecurile si greselile devin astfel mai putin amenintatoare, deoarece, chiar daca se vor intampla, emotiile pe care le va simti copilul vor putea fi mai usor gestionate decat daca ii respingi emotiile sau incurajezi neglijarea emotionala in familie.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe