characters characters

Asteptarile prea mari ale parintilor

Ce efecte au asteptarile exagerate ale parintilor fata de copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 iulie 2020    |   3455 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

asteptarile prea mari ale parintilor
Efectul Pygmalion descrie relatia dintre asteptarile parintilor sau profesorilor si rezultatele copiilor: cand adultii au asteptari ridicate de la copii, acestia tind sa aiba rezultate mai bune. Dar atunci cand aceste asteptari sunt insotite de stres, teama si presiune asupra copilului, ele devin daunatoare pentru intreaga familie, dar mai ales pentru copii. Cum iti dai seama ca asteptarile tale ridicate il afecteaza pe copil in loc sa il ajute?

Cinci semne ca ai asteptari prea ridicate de la copilul tau

Te surprinzi criticandu-l de mai multe ori decat il apreciezi

Daca ai numara criticile adresate copilului tau (inclusiv replicile precum „Nu asa e bine!”, „De ce nu asculti niciodata?!” sau „Ti-am spus de nu stiu cate ori...”) intr-o zi, ti-ai da seama ca sunt mai numeroase decat aprecierile pe care i le adresezi? Inseamna ca asteptarile tale devin o sursa de stres pentru copil, dar si pentru tine.

Il compari frecvent sau ii spui „De ce nu esti si tu mai...?”

Daca ii dai frecvent exemple de copii care se poarta mai bine, au rezultate mai bune sau calitati care crezi ca ii lipsesc copilului tau, inseamna ca felul in care iti exprimi asteptarile fata de copil a devenit daunator. Comparatiile frecvente ii diminueaza copilului curajul de a incerca lucruri noi si ii fura din bucuria propriilor reusite. 

Vorbesti frecvent despre succes, dar nu si despre calitatile morale ale copilului tau

Trasaturile pozitive de caracter sunt la fel de importante ca succesul individual, iar in copilarie, parintii pot incuraja dezvoltarea acestora. Uitam frecvent sa apreciem calitatile morale ale copiilor nostri pentru ca tindem sa le vorbim mai mult despre succes si performanta.


Supraveghezi indeaproape toate activitatile copilului

Fie ca e vorba de o implicare excesiva in temele copilului, fie ca e vorba de monitorizarea activitatilor de joaca sau relaxare, parintii cu asteptari excesive fata de copil simt nevoia sa controleze tot ce face acesta. Deseori, acest control presupune si transformarea oricarei experiente intr-una de invatare, chiar si cand scopul acesteia este relaxarea.

Nu va mai bucurati de timpul petrecut impreuna, pentru ca te infurii repede si frecvent

Cand pastrezi in minte tot timpul standardele pe care ai vrea sa le atinga copilul tau, iar acest lucru nu se intampla, furia si frustrarea sunt reactiile cele mai frecvente. Acest lucru inseamna ca bucuria de a petrece timpul impreuna dispare, atat pentru tine, cat si pentru copil.

Efectele negative ale asteptarilor prea mari ale parintilor

Probleme emotionale

Presiunea constanta a parintilor asupra copiilor transmit acestora din urma mesajul „Nu esti suficient de bun/inteligent etc.”. Aceasta convingere sta la baza problemelor legate de stima de sine, incurajeaza perfectionismul si in timp, poate duce la probleme de anxietate sau simptom de depresie.

Probleme de sanatate fizica

Copiii aflati sub presiunea constanta a criticii si standardelor parintilor vor incerca sa tina pasul cu acestea, riscand sa aiba probleme cauzate de somn insuficient, stres ridicat si stil de viata neechilibrat (insuficient timp pentru miscare fizica, relaxare si relatii sociale).

Probleme de comunicare intre copii si parinti

Multi copii ai caror parinti au asteptari prea ridicate de la acestia ajung sa ascunda adevarul pentru a nu-i dezamagi sau pentru a evita pedepsele si au dificultati in a fi ei insisi in relatia cu parintii.


A avea asteptari ridicate de la copil nu este in sine un lucru gresit sau negativ. Felul in care exprimam aceste asteptari insa poate transforma intentiile bune ale parintilor in efecte dezastruoase asupra copiilor. Cand asteptarile parintilor pornesc din teama si lipsa de incredere in copil si in viitorul acestuia, efectele vor fi cu precadere negative atat asupra copilului, cat si asupra parintelui.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe