characters characters

Rezolvarea de probleme – cum cresti un copil orientat catre solutii

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 martie 2017    |   3639 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

rezolvarea de probleme
Ne crestem copiii pornind de la informatii despre prezent si trecut, insa nu putem anticipa care sunt provocarile cu care se vor confrunta in viitor, atunci cand vor fi adulti. Asadar, incercam sa ii pregatim pentru un viitor pe care nu il putem cunoaste cu exactitate. De aceea, una dintre cele mai importante abilitati pe care le putem incuraja la copii este rezolvarea de probleme.

Copiii vin pe lume pregatiti sa invete sa rezolve probleme si sa descopere felul in care functioneaza lumea. Este nevoie insa ca parintii sa lase copiilor spatiul si libertatea de a invata aceste lucruri, fara a interveni prea mult si fara sa ofere solutiile inainte ca cei mici sa aiba timp sa le caute.

Ofera sprijin emotional, nu solutii concrete

Mai ales la varste mici, parintii tind sa sara in ajutorul copilului si sa rezolve orice situatie dificila, pentru a evita furia sau lacrimile copilului. Cei mici insa sunt destul de capabili sa gaseasca solutii sau sa inteleaga o situatie, daca sunt ghidati catre aceste lucruri. De exemplu, daca masinuta copilului s-a stricat, ii poti explica situatia in termeni concreti si il poti orienta catre o solutie: „Roata masinutei s-a desprins. Oare cum o putem pune la loc?”. Chiar daca cel mic nu vine cu o solutie, ii poti propune tu una „Daca incercam sa o prindem la loc, oare o sa stea?” si il poti incuraja sa incerce sa o puna in aplicare.

Arata ca observi eforturile pe care le face si ca le apreciezi

Prescolarii vor sa fie cat mai autonomi si vor incerca in mod natural sa faca ei insisi lucrurile pe care le fac parintii in locul lor. De exemplu, cand copilul tau incearca sa ia o jucarie de pe o masa prea inalta pentru el, in loc sa ii dai jucaria direct, ii poti spune „Vrei sa iei jucaria, dar e prea sus. Hai sa te ajut.”, apoi il poti ridica pentru a lua el insusi jucaria de pe masa. Astfel, copilul este implicat in rezolvarea „problemei” cu care se confrunta :).

Lasa-l pe copil sa faca alegeri

De la cele mai simple alegeri legate de micul dejun sau culoarea bluzei pe care o vor purta in ziua respectiva, pana la alegerea cursurilor extrascolare la care vor sa participe, copiii pot fi lasati sa decida o multime de lucruri legate de viata lor. Acest exercitiu ii ajuta sa gandeasca independent si sa aiba incredere in abilitatea lor de a lua decizii, aspecte esentiale cand vine vorba de rezolvarea de probleme.

Incurajeaza-l pe copil sa gandeasca creativ

Ne putem intalni cu o multime de situatii in care este nevoie sa fim creativi, in viata de zi cu zi. Iar pentru zilele in care nu aveti ocazii de a gasi solutii creative la probleme, puteti juca jocul „Ce ai face daca...?”, in care sa gasiti solutii la probleme inventate. De exemplu, „Ce ai face daca nu am avea curent electric o saptamana?”, „Ce ai face daca nu am putea iesi din casa 5 zile?” etc.

Pune intrebarile potrivite

Greselile si nereusitele sunt ocazii perfecte de invatare, din care copilul poate invata cum sa gaseasca solutii pentru probleme asemanatoare sau cum le poate evita in viitor. Inlocuieste intrebarea „De ce?” cu intrebarea „Cum s-a intamplat?”, pentru a-l ajuta pe copil sa inteleaga care au fost pasii facuti care au dus la greseala sau esec. „Ce crezi ca putem face pentru a rezolva problema?” este de asemenea o intrebare care il ajuta pe copil sa isi formeze o mentalitate orientata spre solutii. Intrebarile potrivite pot fi mai utile copilului decat explicatiile oferite de parinte, deoarece il ghideaza pe copil catre propriile raspunsuri.


Desigur, inainte de a-l invata pe copil sa rezolve probleme, este important ca noi insine, parintii, sa avem aceasta abilitate si optimismul necesar pentru a aborda constructiv provocarile cu care ne confruntam. 


*Sursa foto: Pixabay.com


Citeste si:


Cum il inveti pe copil sa rezolve conflicte si sa coopereze


Cum cresti un copil independent

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe