characters characters

Independenta

Cum cresti un copil independent

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 mai 2016    |   11096 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

independenta
Iti doresti sa ai un copil independent, capabil sa se descurce singur si sa ia decizii benefice pentru el. Dar te bucuri atunci cand copilul tau are nevoie de ajutorul tau si esti cel sau cea la care apeleaza cand intampina dificultati. Cum poti sa cresti un copil independent pastrand o relatie apropiata cu el?

Un copil care este din ce in ce mai independent va deveni un adult echilibrat. Asadar, este important sa incurajam evolutia copilului catre independenta.

Cum incurajezi independenta copilului

Creeaza o relatie sigura de atasament. Nenumarate studii realizate de-a lungul timpului arata ca pentru a avea un copil independent este esential sa ii oferim un atasament securizant. Ingrijirea repetata, afectiunea, predictibilitatea si siguranta sunt elementele de baza care il fac pe orice copil sa simta ca atat nevoile sale fizice, cat si cele emotionale sunt satisfacute de catre parinti. Asadar, una din cele mai bune modalitati de a creste nivelul de independenta in cazul copilului tau este sa ii oferi iubire si protectie neconditionate de-a lungul intregii sale copilarii.

Evita sa fortezi lucrurile. Cercetatorii sustin ca nu e productiv sa ii fortam pe copii sa devina independenti mai repede decat se simt pregatiti. Tot ceea ce se obtine in astfel de cazuri e doar o dependenta si mai mare de parinti. Multe dintre etapele catre independenta depind de maturizarea fiziologica a copilului, asa cum este dobandirea limbajului. De exemplu, daca unui copil ii e frica sa doarma singur noaptea in pat, iar parintii il forteaza sa faca asta, frica se va amplifica atunci cand se va vedea singur in camera, pe intuneric. Urmatoarea noapte, frica si panica vor creste, iar dependenta de parinti va fi si mai mare. Acest lucru se intampla fiindca, in calitate de parinte esti dispus sa mergi mai departe spre independenta, in timp ce copilul inca nu este. Specialistii recomanda pasi mici spre independenta, insa numai atunci cand copilul se simte in siguranta si protejat. In exemplul de mai sus, parintele poate incepe prin a sta in pat langa copil pana cand adoarme.

 

Dar poti forta lucrurile putin. Specialistul Jerome Kagan sustine ca exista o linie pana la care putem sa ii impingem pe copii in afara zonei lor de confort pentru a promova independenta. Daca copilul e impins prea devreme si prea tare, devine rezistent la independenta. Daca copilul e lasat sa ia singur decizia de a fi independent, s-ar putea sa se simta mult prea bine in zona de confort si sa nu doreasca sa iasa din ea. Dr. Kagan sustine ca atunci cand parintii isi imping putin copiii oferindu-le sprijin si incurajare, copiii au parte de mai multe experiente care ii fac sa se simta mai puternici si mai independenti.

Pregateste-ti copilul sa devina independent, cu pasi mici. Spre exemplu, daca copilul isi doreste sa participe la o tabara in aer liber, unde se ramane si peste noapte, dar el nu e obisnuit sa doarma singur, ci numai cu unul din parinti, asta ar putea deveni o mare problema. Ajuta-l incet sa se obisnuiasca cu un alt mod de a dormi si de a face lucrurile pentru a-l pregati pentru situatii diferite, care vor avea loc in afara contextului si a mediului cu care e familiar.

Accepta-i manifestarile de autonomie si independenta de la cele mai mici varste. Lasa-l sa tina el biberonul cu lapte, mai tarziu sa se hraneasca singur din farfurie sau sa inchida singur un nasture. Atunci cand copilul spune „Vreau sa fac eu!”, permite-i sa incerce lucrul respectiv, chiar daca poate dureaza mai mult sau nu este chiar perfect.

Trateaza fiecare copil ca pe un individ diferit. Copiii sunt diferiti nu doar din punct de vedere fizic, ci si ca temperament. Daca unii copii devin independenti la varste foarte mici, altii au nevoie de mai mult timp pentru a face singuri anumite lucruri, pentru a nu mai depinde de ajutorul si prezenta adultilor.

Nu te teme de emotiile negative ale copilului tau. Atunci cand este trist sau furios, ai ocazia sa il inveti sa recunoasca aceste emotii, sa il ajuti sa le exprime si sa inteleaga ca ele pot fi gestionate, chiar daca pe moment par coplesitoare.

Pentru a creste un copil independent este important sa ii oferi posibilitatea de a invata sa treaca prin momente dificile si sa accepte prezenta emotiilor negative.. Invata-l sa fie rezilient si astfel va invata sa devina si independent.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe