characters characters

Teoria atasamentului – tipurile de relatie intre parinte-copil. Video

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 august 2015    |   23024 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Tipuri de atasament


Legatura emotionala dintre parinte si copil este probabil una dintre cele mai intense experiente umane. Atasamentul este diferit de alte aspecte ale parentingului precum disciplinarea, educarea sau divertismentul. Atasamentul este legatura emotionala dintre parinte si copil care permite celui din urma sa se simta in siguranta atunci cand exploreaza si incepe sa cunoasca lumea si atunci cand isi exprima emotiile (atat pozitive, cat si negative). Parintele ca figura de atasament inseamna sursa de confort si siguranta.

Atasamentul este diferit de “legatura”, sau “bounding”, termen folosit de americani si care inseamna contactul fizic dintre parinte si copil din primele sale clipe de viata si ingrijirea acestuia corespunzatoare. Atasamentul presupune ingrijirea copilului, dar implica si constientizarea emotiilor copilului si a propriilor emotii, prezenta emotionala a parintelui si aduce un sentiment de siguranta copilului si bucurie si implinire parintelui.

Iata cum arata experimentul prin care au fost identificate tipurile de atasament:


Mary Ainsworth a identificat 3 stiluri de atasament, in urma experimentelor in care copii cu varste intre 12 si 18 luni erau lasati de catre mama singuri in camera impreuna cu un strain. Mai tarziu, a fost adaugat si al patrulea stil de atasament, cel dezorganizat.


Cum poti sa dezvolti un atasament securizant cu copilul tau?


Relatia de atasament incepe prin comunicarea nonverbala, din primele zile de viata ale copilului, cand tonul vocii tale si gesturile de alinare il linistesc pe copil atunci cand are nevoie. De asemenea, este important ca parintele sa-si da seama cand copilul are nevoie de o pauza de la comunicare si simte nevoia de odihna. In caz contrar, copilul va fi coplesit si nu va putea sa relationeze cu tine.

 • Contact vizual - mentine contactul vizual atunci cand interactionezi cu copilul tau si transmite emotii pozitive prin intermediul privirii;
 • Expresii faciale - exprimarea emotiilor prin mimica, fara a utiliza cuvintele;
 • Tonul vocii - modificarea vocii din punctul de vedere al tonalitatii, in functie de ceea ce iti doresti sa transmiti copilului (ton serios atunci cand situatia o cere sau unul calm, iubitor sau relaxat cand va jucati/petreceti timp impreuna);
 • Atingere - poti exprima starea emotionala prin modul in care atingi si sa ii arati copilului atentie sau sa il linistesti printr-o imbratisare;
 • Limbajul corporal - pozitia corpului, ceea ce facem cu bratele, capul si picioarele conteaza foarte mult atunci and discutam cu copilul nostru (o pozitie in care tinem bratele incrucisate si capul intr-o parte ii va da copilului senzatia ca are in fata lui un parinte rece si dezinteresat, de exemplu);
 • Ritmul si intensitatea - atunci cand iti mentii un ritm si o intensitate echilibrate a comportamentului (felul in care vorbesti, miscarile si gesturile pe care le faci) vei putea sa il linistesti pe copil in situatiile dificile. De asemenea, trebuie sa observi care este ritmul si intensitatea preferate de catre copil – de multe ori copiii prefera reactii mai putin intense si mai putin rapide decat cele preferate de adulti.
 • Atasamentul se formeaza in momentele in care poti fi atent la copilul tau si in care va puteti bucura impreuna de momentele petrecute impreuna. Un nivel ridicat de stres ridicat si ingrijorarea excesiva te pot impiedica sa te relaxezi si sa fii atent la copilul tau.
 • Pentru a crea un sentiment de siguranta copilului, este important ca parintele sa se ocupe mai intai de propriile stari emotionale dificile inainte de a-l ajuta pe copil sa faca fata emotiilor sale negative.

Atasamentul securizant este important pentru dezvoltarea creierului copilului si pentru gestionarea emotiilor atunci cand va mai creste, dar si pentru calitatea relatiei dintre parinte si copil. Atasamentul securizant nu este imposibil de atins. Atentia acordata copilului, constientizarea propriilor emotii si adoptarea unor strategii de a face fata stresului sunt lucruri care te vor ajuta sa creezi o relatie sigura de atasament cu copilul tau.

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
  De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
  30 ianuarie 2024   

  Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

 • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
  50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
  27 noiembrie 2023   

  Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

 • Absenta tatilor din viata fiicelor
  Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
  12 octombrie 2023   

  Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe