characters characters

Comportamente permisive ale parintilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   12 mai 2021    |   1311 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

comportamente permisive ale parintilor
Cercetarile au scos in evidenta trei tipuri de comportamente prea permisive ale parintilor, care pot afecta negativ dezvoltarea copiilor. Aparute din dorinta de a-l proteja pe copil sau de a-i oferi tot ce are nevoie, aceste comportamente au efecte inverse decat cele dorite. 

Citeste si:

Chestionar. Afla daca esti un parinte prea permisiv

Arta simplitatii - cum il protejezi pe copil de excese


Prea multe obiecte materiale sau prea mult divertisment

Indiferent daca vorbim de cadouri, jucarii, activitati sau electronice, cand acestea sunt in exces, efectele asupra copiilor sunt negative. Copiii au nevoie de oportunitati de a invata cum sa se joace si singuri, cum sa se plictiseasca si sa isi dezvolte singuri creativitatea. Prea multe jucarii sau prea multe sugestii de jocuri si activitati rapesc celor mici ocaziile de a se juca independent, de a-si dezvolta gandirea si imaginatia si de a-si descoperi pasiunile si interesele.

Prea multa grija.

Parintii care fac prea multe pentru copiii lor, ii impiedica din a invata sa isi dezvolte abilitatile de care vor avea nevoie pentru a fi independenti. A face temele sau proiectele in locul copilului inseamna a-l feri de emotiile inconfortabile care sunt naturale si benefice pentru dezvoltarea lui. Cand parintii isi ocrotesc prea mult copiii, apare neajutorarea invatata.

Prea putina disciplina

Prea putina disciplina si prea putine reguli pot sa il impiedice pe copil sa devina un adult auto-disciplinat. Copiii au nevoie sa isi exerseze autocontrolul pentru ca la maturitate sa aiba capacitatea de a amana recompensele imediate in favoarea celor pe termen lung, luand astfel decizii benefice pentru ei insisi. Chiar si copiii ascultatori sau „cuminti” pot fi incurajati sa isi dezvolte autocontrolul prin respectarea unui program zilnic sau prin incurajarea proiectelor pe termen lung, in care este nevoie de efort consecvent.

Cauzele frecvente ale permisivitatii parentale excesive

Parintii sunt uneori prea permisivi cu copiii din cauza vinovatiei pe care o simt fiindca nu petrec suficient timp fizic cu copilul lor. Astfel ei compenseaza absenta fizica cu daruri si lipsa de reguli sau de disciplina.

Un alt motiv este dorinta ca propriul copil sa fie fericit si lipsa de incredere a parintelui in capacitatea copilului de a face fata emotiilor dificile. Parintii care vor sa isi vada copilul fericit tot timpul se tem deseori ca orice frustrare sau tristete il va afecta extrem de mult pe copil. In realitate, copiii au resursele necesare de a suporta refuzurile, de a accepta reguli sau de a trai dezamagiri.

Parintele nu simte ca are resursele de energie fizica sau emotionala pentru a stabili si apara regulile si limitele in familie. Problemele emotionale precum depresia, anxietatea sau dependenta de substante limiteaza deseori capacitatea parintilor de a lua decizii dificile in relatia cu propriii copii, dar si lipsa timpului sau epuizarea parentala pot fi posibile cauze.

Parintele nu stie cum sa reactioneze in fata comportamentelor dificile ale copilului.

Cum poti renunta treptat la comportamentele prea permisive?

Identifica limitele si regulile care lipsesc din familia voastra. Poti analiza conflictele repetate dintre tine si copil, dificultatile frecvente cu care te confrunti in relatia cu el sau comportamentele problematice ale acestuia. Pornind de la acestea, incearca sa descoperi care sunt limitele care le-ar putea preveni sau reduce din intensitate.

Incearca sa iti schimbi mentalitatea legata de capacitatea ta de a impune reguli si de capacitatea copilului de a le face fata. Comportamentele permisive ale parintilor pornesc intotdeauna de la convingeri mai mult sau mai putin irationale, care pot fi redefinite astfel incat relatia parinte-copil sa devina echilibrata.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe