characters characters

5 comportamente pe care este bine sa le corectezi imediat

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 ianuarie 2024    |   1507 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

5 comportamente pe care e bine sa le corectezi imediat
Se foloseste des in popor vorba ”copii mici, probleme mici, copii mari, probleme mari”, iar adevarul sta undeva la mijloc. Copiii testeaza limitele parintilor si invata despre lume inca de la cele mai mici varste, iar interventia imediata a parintelui ii ajuta sa se formeze din toate punctele de vedere. Cand comportamentele gresite sunt corectate de timpuriu, sansele de a avea un copil cu probleme de comportament, mai tarziu, scad considerabil.

Citeste si:


Diferenta dintre disciplina si pedeapsa


Cauze frecvente pentru care nu functioneaza disciplina pozitiva


5 comportamente ale copiilor pe care este bine sa le corectezi imediat


Iata care sunt cele mai frecvente comportamente pe care e bine sa le corectezi imediat ce apar, inca din perioada prescolaritatii.

Lipsa de respect

In general, cand copiii nu manifesta respect fata de un alt copil sau un alt adult denota faptul ca nu tin cont de ce gandesc sau ce simt ceilalti. Atunci cand copilul vorbeste urat cu o alta persoana sau ii raspunde inapoi, ia-l deoparte cat de repede dupa ce incidentul a avut loc si explica-i ca nu este in regula cum a procedat. Retrage-i anumite privilegii de care se bucura, tocmai pentru a intelege ca a gresit. Poti sa ii reduci timpul petrecut in fata televizorului sau sa nu ii mai permiti sa mearga afara la joaca, asa cum era programat. Foloseste mereu bunele maniere cand interactionezi cu copilul tau si cand te aflii in preajma altor adulti pentru a oferi un bun exemplu de comportare copilului. Foloseste formule de politete modeland astfel comportamente de respectare a celorlalti.

Defensivitatea si evitarea responsabilitatii

In jurul varstei de 6-7 ani, copiii au capacitatea sa inteleaga consecintele actiunilor lor si capacitatea emotionala, cu sprijin din partea parintilor, de a-si asuma responsabilitatea pentru ele. Daca observi ca fiul sau fiica ta tinde sa nege sau sa respinga adevarul chair si in situatiile in care stii care este acesta, este momentul sa iei masuri. Poate fi vorba de teama de pedeapsa si de folosirea unei discipline prea stricte sau de imitarea acestui comportament - copilul a observat alte persoane care nu isi asuma responsabilitatea sau adopta un comportament defensiv.


Atitudinea ”Mi se cuvine orice imi doresc.”

Diferenta dintre ”nevoie” si ”dorinta” este dificil de inteles pentru copii. Nu de putine ori parintii cumpara ce le cer copiii, chiar daca nu e neaparat o necesitate, ci mai degraba un capriciu. Din pacate astfel de comportamente frecvent repetate, ii vor crea copilului impresia ca este normal sa primeasca tot ce isi doreste cand isi doreste. Acest lucru inseamna a avea o toleranta scazuta la frustrare si, pe termen lung, poate duce la dificultati in relatiile cu cei din jur si la probleme de echilibru emotional. Evita sa ajungi in aceasta situatie si invata sa faci tu diferenta intre ”nevoie” si ”dorinta” si incepe de timpuriu educatia financiara a copilului. Invata-l sa economiseasca pentru a-si cumpara ceva ce isi doreste, vorbeste-i si ofera-i exemple de gratitudine si incurajeaza-l sa aprecieze mereu ceea ce are.

Violenta fizica sau verbala

Tipetele si aruncatul pe jos sunt comportamente des intalnite la prescolari, insa de la 5-6 ani in sus, acestea ar trebui sa fie tot mai rare fiindca acum copiii ar trebui sa stie deja cum sa isi gestioneze frustrarea. Cand copilul tau are un tantrum, cere-i sa mearga intr-un loc mai retras si sa se reintoarca cand se simte calm. Unii copii vor face asta singuri, in timp ce altii vor avea nevoie ca parintele sa ramana alaturi de ei pentru a-i ajuta sa isi recupereze calmul.

Dupa ce aceasta criza de furie trece, discuta cu copilul si lasa-l sa spuna ce a simtit si ce a gandit si ofera-i solutii despre cum ar fi putut sa gestioneze mai bine situatia. Ii va fi de mare folos pentru situatii viitoare.

Minciuna

Toti copiii mint la un moment dat. La varste mici ei nu fac diferenta intre minciuna si joaca imaginativa, dar pe masura ce cresc, minciunile vor avea un motiv specific in spate (de exemplu, sa evite pedeapsa data de parinti). In momentul in care ai sesizat o minciuna la copilul tau, ia masuri si explica-i cum minciunile pot sa strice relatiile dintre oameni.

Gestionarea de timpuriu a problemelor de comportament ale copilului va genera efecte pozitive, mai tarziu in dezvoltarea sa. Nimanui nu ii plac copiii obraznici, iar pe masura ce trece timpul, va fi tot mai greu sa intervii si sa schimbi ceva la copilul tau. Invata sa faci alegeri bune in privinta copilului, chiar daca asta inseamna sa aplici niste masuri de disciplinare cand inca este micut.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe