Cauze frecvente pentru care nu functioneaza disciplina pozitiva
Incerci sa eviti pedepsele in relatia cu copilul tau, sa stabilesti limite si sa le explici astfel incat acesta sa inteleaga de ce acestea sunt utile? Cele mai frecvente greseli pe care le fac parintii cand incearca sa aplice disciplina pozitiva si felurile in care le pot evita.
Citeste si:
Disciplina pozitiva - cum il disciplinezi pe copil fara rusine
Rusinea ca metoda de disciplinare - cum este afectata dezvoltarea copilului
Cauze frecvente pentru care nu da rezultate disciplina pozitiva
Nu au suficienta incredere in ei insisi
Lipsa de incredere a parintilor in propriile decizii sau in propria autoritate sta la baza situatiilor in care acestia incearca sa negocieze regulile, sa ii roage frumos pe cei mici sa coopereze sau cand repeta aceeasi cerinta de mai multe ori.
A avea incredere in propriile decizii ca parinte inseamna a avea o atitudine calma, a raspunde simplu si hotarat, a avea sentimentul de competenta si control asupra situatiei si convingerea sincera ca ceea ce facem sau spunem este corect si benefic.
Daca simti ca esti confuz, nesigur sau nu crezi ca strategia pe care o adopti va da rezultate, ia o pauza pentru a regandi situatia. Incearca sa adopti metoda RIE de parenting, in care esti un lider ferm, dar bland pentru copilul tau. Astfel, vei mentine echilibrul intre limite si apropiere emotionala, fara a renunta la niciuna dintre ele.
Si-au pierdut calmul si rabdarea
Chiar si cea mai mica schimbare a tonului sau crestere a tensiunii emotionale a parintilor este usor recunoscuta de copii. La varste mici, cand copiii observa lipsa de control a parintilor, tind sa reactioneze prin a refuza limitele si a le testa in continuare. La varste mai mari, preadolescentii si adolescentii pot raspunde cu agresivitate, sfidare si chiar dispret la adresa emotiilor intense ale parintilor. Motivul este simplu: in interactiunea cu copiii, atunci cand adultii isi pierd controlul asupra emotiilor, isi pierd din autoritate si putere.
Cu cat exersezi mai mult constientizarea propriilor emotii si cu cat explorezi mai multe strategii de gestionare a acestora, cu atat iti va fi mai usor sa iti pastrezi calmul in relatia cu copilul tau.
Nu au acceptat cu adevarat si nu au validat emotiile copilului
Acceptarea si validarea emotionala este una dintre cele mai dificile sarcini ale parintilor, mai ales daca acestia nu le-au primit la randul lor in copilarie – fenomen descris ca neglijare emotionala.Un alt motiv pentru care este dificil pentru parinti sa accepte si sa valideze emotiile copilului este confuzia dintre ideea de acceptare a emotiilor si acceptare a comportamentului. Doar pentru ca acceptam ca un copil este furios, nu inseamna ca ii aprobam comportamentul violent. De asemenea, doar pentru ca reflectam o emotie a copilului, nu inseamna ca nu putem restabili limita privind comportamentele sale. Este posibil sa acceptam emotiile copilului si sa le validam “Esti furios pentru ca nu te poti juca mai mult.” si in acelasi timp, sa punem in aplicare, ferm si bland, limita pe care am stabilit-o “Este momentul sa plecam acasa.”, fara a incerca sa o renegociem, sa o explicam din nou sau sa consolam copilul pentru emotiile pe care le simte.
Pentru ca validarea emotionala sa functioneze, este necesar ca ea sa fie autentica. Doar pentru ca spunem aceste cuvinte, nu inseamna ca transmitem copilului calmul si capacitatea noastra de a "contine" emotiile acestuia. Pentru ca parintii sa fie autentici atunci cand valideaza emotiile copilului, este nevoie sa nu fie intr-o relatie de codependenta cu acestia si sa nu le fie teama de intensitatea reactiilor emotionale ale copiilor. Cu alte cuvinte, echilibrul emotional al parintelui nu depinde de echilibrul emotional al copilului, iar astfel, parintele poate accepta cu adevarat ca propriul copil are experiente emotionale diferite de ale lui, care pot fi dificile pentru copil, dar nu imposibil de trait.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
5 comportamente pe care este bine sa le corectezi imediat
Copiii testeaza limitele parintilor si invata despre lume inca de la cele mai mici varste, iar interventia imediata a parintelui ii ajuta sa se formeze din toate punctele de vedere.
-
Sapte replici de evitat in disciplina copilului
Sapte replici pe care este bine sa le eviti cand incerci sa corectezi comportamentul copilului tau.
-
Vinovatia parintilor - cauze frecvente
Cand devenim parinti, devenim responsabili de binele si siguranta copiilor nostri.
Adauga tu primul comentariu: