characters characters

Codependenta: etape de vindecare

Cum ne recastigam libertatea emotionala pentru a fi parinti mai buni

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 ianuarie 2021    |   1222 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

codependenta vindecare
Cu toate ca pana la un anumit nivel, cu totii suntem dependenti emotionali de cei dragi, cand luam decizii care contrazic sistemul personal de valori pentru a evita respingerea si furia acestora, se creeaza o dinamica de codependenta in sistemul familial. Tiparele de codependenta se transmit din generatie in generatie, astfel ca e important, daca banuiesti ca acestea exista in familia ta, sa iei masuri pentru a le elimina.

Citeste si:

Codependenta la parinti - ce inseamna si cum o recunosti

Cum cresti un copil independent


Codependenta: vindecare si echilibru emotional 


Codependenta nu este o problema de sanatate mintala, ci un fel de a interactiona si de a forma relatii cu cei din jur. Are la baza nevoi emotionale neimplinite, o imagine de sine incompleta si o identitate de sine insuficient definita. Persoana codependenta simte deseori ca persoanele din jur trebuie sa aiba un anumit comportament in mod constant, pentru ca echilibrul ei emotional sa fie la randul lui constant. Cand acest lucru nu se intampla, apar conflicte, incercarea de a manipula ori momente emotionale intense.

In randul parintilor, codependenta se manifesta prin:

  • nevoia de a controla excesiv copilul, pentru ca parintele sa se poata simti echilibrat emotional (de exemplu, copilul nu poate simti furie, pentru ca parintele se infurie la randul lui sau devine panicat in fata furiei copilului)
  • sacrificii excesive pentru binele copilului (parintele renunta la interesele personale sau la alte relatii pentru a se ocupa doar de copil)
  • valoarea personala a parintelui depinde in foarte mare masura de performanta copilului (un esec al copilului il face de rusine pe parinte)
  • dificultatea de a stabili limite si reguli consecvente pentru copii (fiindca frustrarea copilului in fata regulilor nu poate fi gestionata de parinte) sau tendinta de a stabili reguli extrem de rigide (pentru ca parintele are nevoie de respectarea regulilor pentru propriul echilibru emotional)
  • diferentele de opinie sau alegerile diferite ale copilului sunt pentru parinte o sursa de dezamagire, sentiment de tradare personala sau durere emotionala

Toate aceste semne sunt de fapt manifestarea lipsei granitelor interpersonale dintre copii si parinti.

Primul pas este constientizarea acestei probleme. De cele mai multe ori, tendintele codependente sunt preluate de la propriii parinti si sunt vazute ca o modalitate de a ne exprima iubirea fata de cei din jur sau de a ne dovedi devotamentul fata de ei. Cel mai ridicat risc de a invata tendinte codependente in copilarie exista in randul copiilor crescuti in familii cu probleme de abuz sau dependenta de substante, probleme de sanatate emotionala (precum anxietatea sau depresia) sau in care reprimarea emotionala a fost incurajata.


Incearca sa dai mai multa independenta copilului. Permite-i sa incerce sa isi rezolve problemele singur, sa faca alegeri in situatii in care siguranta sa nu este pusa in pericol si sa isi exprime ideile si parerile, chiar daca nu corespund cu ale tale.


Inlocuieste tendinta de a-l modela pe copil cu o curiozitate sincera de a-l cunoaste mai bine.
Adreseaza-i intrebari si asculta-l cu rabdare, fara sa il corectezi sau sa il contrazici, observa care sunt lucrurile pe care le face cu usurinta si care sunt lucrurile care i se par dificile, bucura-te de compania lui fara a transforma toate activitatile voastre in ocazii de a-l invata ceva anume.


In momentele in care copilul trece prin emotii intense, aminteste-ti ca emotiile ii apartin lui in totalitate. Responsabilitatea ta nu este sa ii controlezi emotiile, ci sa ii fii alaturi pana cand acestea trec, pentru a-i arata ca le poate face fata si le poate intelege. Invata sa devii un antrenor emotional pentru copilul tau.


Daca folosesti tratamentul tacerii (refuzi sa mai vorbesti cu copilul daca te-a suparat) sau ai alte comportamente pasiv-agresive, incearca sa le constientizezi si sa le eviti in momentele in care te simti tentat sa le adopti. In loc sa il faci pe copil sa se simta vinovat sau sa ii arati cat de dezamagit esti, ia o pauza si reia conversatia cand esti mai calm.


Aminteste-ti de iubirea neconditionata si de aprecierea pozitiva neconditionata. Ii iubim pe copii chiar si atunci cand nu iau note bune la scoala, cand au comportamente jenante sau de neinteles ori cand dau dovada de agresivitate. Acest lucru nu inseamna ca aprobam toate comportamentele copiilor, ci ca nu ne retragem afectiunea fata de ei cand au comportamente dificile si nici nu ne pierdem respectul fata de ei cand au momente mai putin reusite.


Treptat, incearca sa acorzi mai mult timp dezvoltarii tale personale, propriilor tale nevoi si interese. Este o etapa esentiala in depasirea codependentei si poate fi una dintre cele mai dificile. Desi poate parea un gest egoist, a fi atent la propria ta dezvoltare inseamna a deveni un parinte mai bun.


Pentru multi parinti, codependenta esta vazuta ca o dovada a iubirii intense fata de copil sau ca un rezultat al relatiei foarte apropiate cu acesta. Iubirea dintre parinte si copil nu presupune insa ca echilibrul interior al unuia sa depinda exclusiv de comportamentul celuilalt, ci inseamna acceptare si apreciere, bucurie de a fi impreuna si libertatea fiecaruia de a fi el/ea insusi/insasi.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum putem preveni intensificarea conflictelor
    Cum putem preveni intensificarea conflictelor
    11 decembrie 2024   

    Conflictele si neintelegerile sunt parte din viata de zi cu zi intre-un cuplu, insa indiferent care ar fi motivele ce stau la baza, important este sa reusim sa gasim solutii impreuna.

  • Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    02 decembrie 2024   

    Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.

  • Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    26 noiembrie 2024   

    Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.

Mai multe