characters characters

Reprimarea emotiilor

„Eu nu ma enervez niciodata!”

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 ianuarie 2021    |   2405 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

reprimarea emotiilor
Emotiile sunt parte din noi, chiar daca uneori incercam sa le ascundem sau sa ne prefacem ca nu le simtim. Emotiile inconfortabile sunt neplacute, iar tendinta oamenilor este de a evita in general durerea sau suferinta. Din acest punct apare procesul de „reprimare emotionala”.

Citeste si:

Ce stil parental ai in functie de atitudinea fata de emotiile copilului tau

Furia parintilor – o emotie acceptabila?


Reprimarea emotiilor inseamna evitarea lor pentru a nu suferi. Ea mai este vazuta si ca un mecanism de aparare cu ajutorul caruia oamenii se feresc de lucrurile negative si se concentreaza numai asupra celor pozitive.

Reprimarea emotiilor – cum o recunosti la tine insuti

Care sunt semnele care indica reprimarea emotiilor? Iata cateva dintre acestea:

  • Consideri ca emotiile negative sunt rele, denota slabiciune si te fac de rusine. De asemenea, consideri ca oamenii puternici nu simt tristete, disperare, frica sau furie.
  • Preferi sa taci in loc sa iti exprimi furia, dezamagirea sau tristetea, chiar si in relatiile cu cei apropiati. Prin urmare, cand situatiile devin tensionate, alegi tacerea sau evitarea discutiei.
  • Esti convins ca nu te enervezi, nu te superi si in general, nu ai emotii dificile. 
  • Incerci sa eviti gandurile si emotiile negative si folosesti de diverse comportamente pentru a scapa de ele (mancat excesiv, uitat in exces la tv, jocuri pe calculator, munca constanta, consum de alcool sau alte substante etc.)
  • Iti este greu sa recunosti sau sa admiti cand lucrurile din viata ta nu sunt asa cum ti-ai dori.
  • Ai momente in care te simti coplesit de furie, tristete sau frustrare si acestea se traduc prin comportamente explozive (tipete, violenta verbala etc.)
  • Nu iti place sa fii intrebat de cei din jur cum te simti.
  • Te intelegi bine cu oamenii in general, insa nu te simti foarte apropiat de ei.
  • Iti este inconfortabil sa tolerezi oamenii care isi exprima emotiile negative si incerci sa te concentrezi numai pe pozitiv.
  • Tinzi sa judeci oamenii care isi exprima usor emotiile ca fiind slabi, imorali sau inferiori.
  • Cand copilul tau este trist, furios sau frustrat, nu stii cum sa reactionezi si incerci sa ii distragi atentia sau sa ii explicit ca nu are de ce sa se simta astfel.

Reprimarea emotiilor versus exprimarea emotiilor


Alternativa sanatoasa la reprimarea emotiilor o reprezinta exprimarea acestora, intr-o maniera adecvata. Cum putem trece de la reprimare la exprimarea emotiilor?


Primul pas este constientizarea faptului ca tindem sa reprimam anumite emotii
. Pentru multi dintre noi, doar unele emotii negative sunt evaluate ca fiind inacceptabile (de multe ori, furia), pentru ca acestea ne-au fost interzise in copilarie. Un indiciu ca iti reprimi anumite emotii este tendinta de a judeca alte persoane care isi exprima acea emotie. De exemplu, daca tindem sa ne reprimam sentimentele de descurajare sau panica, tindem sa ii consideram pe oamenii care isi exprima aceste trairi ca fiind slabi sau lipsiti de vointa.


Al doilea pas este educatia despre emotii. Multi dintre noi am invatat, indirect, ca emotiile intense si dificile sunt inacceptabile, pentru ca ne conduc la comportamente agresive sau ineficiente. Dar in realitate, emotiile au rolul de a ne transmite mesaje importante despre propriile nevoi si despre felul in care putem actiona pentru implinirea acestora. Un alt aspect important pe care este important sa il interiorizam este ca emotiile sunt intotdeauna temporare. Oricat de neplacute si intense ar fi, emotiile negative isi vor diminua intensitatea, daca le exprimam eficient.


Al treilea pas este constientizarea relatiei dintre emotii si corp. Toate emotiile au o semnatura fiziologica - ne fac sa ne simtim fizic intr-un anumit fel. Deseori, acesta difera de la o persoana la alta. De exemplu, pentru unele persoane, anxietatea se manifesta ca dureri de stomac, senzatie de amortire sau dificultati de inghitire. Cand ne orientam atentia catre starile fizice asociate emotiilor, reusim sa le gestionam mai bine, fara a fi nevoie sa le reprimam.


Al patrulea pas: folosirea respiratiei si a metodelor de relaxare pentru o stare mai buna fizica in momentele emotionale intense. Exercitiile de respiratie ne pot ajuta sa ne calmam si sa ne exprimam verbal trairile fara consecinte neplacute asupra relatiilor cu cei din jur.


Al cincilea pas: identificarea emotiilor simtite si acceptarea lor. Uneori, este suficient sa etichetam emotia pe care o simtim („Simt tristete/furie/frica.”), pentru ca intensitatea acesteia sa scada. Alteori, emotiile pe care le traim sunt intense si au nevoie de ceva timp pentru a se desfasura. Putem astepta sa treaca respirand adanc, facand cativa pasi, scriind cateva randuri in jurnal sau vorbind cu o persoana de incredere.


Exprimarea emotiilor, atunci cand aceasta este relavanta, este urmatorul pas. In relatiile apropiate, exprimarea emotiilor este esentiala pentru echilibrul emotional al tuturor persoanelor implicate. Este benefic sa spunem ce ne deranjeaza, care sunt starile prin care trecem si cum putem fi ajutati sa le depasim mai usor. In alte cazuri, exprimarea emotiilor pe care le simtim nu poate schimba foarte mult situatia prin care trecem si nici nu este adecvata social (de exemplu, in situatii oficiale, in care ne lovim de obstacole care ne trezesc furia), dar identificarea si acceptarea lor sunt importante pentru echilibrul nostru interior.


In final, prin exercitiu si compasiune fata de noi insine, putem dezvolta o relatie mai sanatoasa cu propriile emotii, fara a ne critica sau judeca pentru ca le simtim. Putem ajunge sa apreciem valoarea lor si sa le folosim ca busola pentru deciziile viitoare, dar si sa le vedem ca parte naturala a vietii noastre.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe