characters characters

Dezvoltarea personala a parintilor

Cum cresti un copil fericit? Acorda atentie dezvoltarii tale personale

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 iulie 2018    |   6023 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

dezvoltarea personala a parintilor
Desi in viata ta ocupata si obositoare de parinte, dezvoltarea personala poate parea doar un moft, daca esti motivat sa devii un parinte mai bun si cauti solutii la problemele cu care te confrunti, adevarul este ca dezvoltarea ta personala deja a inceput. Cand incerci sa conduci acest proces mai constient si voluntar, ai mai multe sanse sa obtii rezultate mai bune in timp mai scurt.

Vrei sa devii un parinte mai bun? Te-ar putea interesa si:

De ce este important sa fii un parinte inteligent emotional


Daruieste iubirea care vindeca


Dezvoltarea personala a parintilor. Probleme si dificultati

Cand devenim parinti, descoperim o multime de lucruri pozitive: cum sa ne bucuram de lucruri mici, cum sa ne miram de lumea din jur, prin ochii copiilor nostri, devenim mai sensibili la binele copiilor in general, nu doar al propriilor copii. Viata de parinte poate fi una plina de bucurie si pofta de viata. Dar poate fi si plina de stres si dificultati. Dezvoltarea personala izvoraste din ambele surse.

Devenind parinte, fiecare persoana se supune unui proces intreg de dezvoltare si transformare, care apar in urma confruntarii cu probleme precum:

Pierderea propriei identitati. A pune pe primul plan copilul, apoi familia inseamna deseori, mai ales pentru mame, a pierde conexiunea cu propria persoana. Copiii nu te lasa sa ai nici macar o zi doar pentru tine. Toate lucrurile par sa vina intr-o viteza ametitoare. Totul pare sa fie amplificat. Pana si obiceiurile rele. Lectiile de viata vin in viteza si te coplesesc. Abia dupa ce au trecut, iti dai seama ca au fost lectii de viata valoroase. De aceea parentingul este un timp fertil pentru autodescoperire.

Lipsa valorii de sine. Ce te defineste acum cand esti parinte ? Inainte de acest pas, raspunsul ar fi putut fi cariera, studiile sau interesele si hobby-urile. Insa din momentul in care o persoana devine parinte, incepe sa se compare si sa se evaleze din perspectiva noului statut. Indiferent daca schimbarile care au aparut in viata ta sunt cele pe care ti le-ai dorit, indiferent daca prezentul este sau nu similar cu ceea ce ai sperat, provocarea este de a-ti gasi valoarea in ceea ce faci si ce esti. Scrie intr-un jurnal care sunt visele tale si ce ai invatat de cand ai devenit parinte. Redescopera-ti puterea interioara. Pentru multe mame, nasterea unui copil inseamna si inceputul unei noi faze in viata profesionala. Rolul de parinte ne poate da entuziasmul si inspiratia de a deveni cine vrem sa fim.

Invinovatirea. Parintii tind sa puna sub semnul intrebarii tot ceea ce fac si sa se simta vinovati atunci cand iau decizii care se dovedesc ineficiente. Se ingrijoreaza, devin nervosi, frustrati si lipsiti de control. Acceptand ca parentingul inseamna a te schimba, o viata noua plina de necunoscute, vei reusi sa faci fata mai usor provocarilor.

Dezvoltarea personala ca parinte inseamna sa descoperi un nou „TU”, despre care inainte nu stiai nimic. Inseamna sa inveti din nou, insa nu pentru a obtine note bune la teste, ci pentru a forma oameni. Dezvoltarea personala inseamna a avea parte de lectii, fie ca le doresti sau nu, dar care te cizeleaza, iti modifica sistemul de valori si te maturizeza.

Dezvoltarea personala a parintilor – unde, cand si cum are loc

Dezvoltarea personala a parintilor nu se intampla doar intr-un cadru formal, dedicat acesteia, desi si acesta este desigur util, ci apare si ca urmare a actiunilor tale simple:

Atelierele, workshop-urile, dezbaterile, grupurile de suport online sunt o alta modalitate prin care poti sa te ajuti sa te dezvolti personal si sa intelegi ce se intampla cu tine de cand ai devenit parinte. Uneori dezvoltarea personala te poate ajuta sa devii un parinte mai bun. Poti incepe sa te dezvolti personal folosindu-te de urmatoarele sugestii:

  • Realizeaza ca fiecare stadiu din copilarie este temporar
  • Apreciaza relativitatea situatiilor
  • Schimba situatia atunci cand poti
  • Renunta din cand in cand la agende, grafice si tabele
  • Fii prezent in interactiunea cu copilul tau

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe