characters characters

Inteligenta emotionala a parintilor

De ce e importanta inteligenta emotionala a parintilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 iunie 2018    |   3200 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

inteligenta emotionala
Inteligenta emotionala inseamna abilitatea de a identifica, a evalua si a controla emotiile personale si ale celor din jur. Toti oamenii au inteligenta emotionala, indiferent de varsta sau statut, insa la unii este mai ridicata, in timp ce la altii, mai scazuta.

Deoarece stim ca succesul in viata depinde foarte mult si de inteligenta emotionala, ne dorim sa crestem copii inteligenti emotional. Insa nu putem face acest lucru pana cand noi, ca parinti (sau cadre didactice), nu ne dezvoltam la randul nostru inteligenta emotionala.

Afla mai multe despre inteligenta emotionala:

Mamele inteligente emotional au copii cu mai putine probleme de comportament

Cum iti dai seama ca ai un copil inteligent emotional


Inteligenta emotionala a parintilor – de ce este importanta

Cand parintii nu isi dezvolta inteligenta emotionala, apar, inevitabil, probleme in relatia cu propriii copii. Din moment ce parintele nu poate sa isi identifice propriile emotii, nu va reusi sa ii invete pe copii sa faca acelasi lucru.

Iata cum se manifesta in mod concret o inteligenta emotionala insuficient “antrenata”:

  • nu stim sa oprim o discutie cu copilul inainte de a ne pierde controlul;
  • nu stim sa intelegem ca temerile noastre ne fac sa ii limitam copilului oportunitatile de crestere;
  • nu intelegem care sunt emotiile care ne-au dictat comportamentul.

Prin urmare, atunci cand copilul are un comportament inadecvat (loveste un coleg de clasa, de exemplu), nu il ajutam sa inteleaga care sunt emotiile care i-au dictat acest comportament si cum ar putea sa reactioneze data viitoare, ci il pedepsim sau, dimpotriva, il felicitam pentru ca a dat dovada de forta.


Copiii ai caror parinti au un nivel scazut al inteligentei emotionale nu vor invata sa isi constientizeze emotiile sau sa le acorde importanta suficienta.

Din moment ce parintele nu isi intelege propriile emotii si emotiile copilului, ii va transmite copilului mesaje distorsionate despre el insusi. Deseori un copil cu anxietate, va fi vazut de parinte drept un copil lenes. Un copil care si-a pierdut pisica va fi etichetat drept plangacios de parintele cu inteligenta emotionala redusa. Copiii crescuti in astfel de familie vor ajunge adulti cu o imagine negativa despre ei: „sunt lenes”, „sunt slab” etc.

Pe scurt, atunci cand inteligenta emotionala a parintilor este destul de scazuta, nevoile emotionale ale copilului vor fi neglijate, iar pe termen lung acest lucru inseamna probleme de comportament si de sanatate emotionala.


Inteligenta emotionala – modalitati prin care o putem dezvolta

Pentru a evita ca acest lucru sa se intample, exista cateva sugestii pentru ca parintii sa isi poata creste inteligenta emotionala. Iata cateva dintre ele:

Invata sa reduci intensitatea emotiilor negative.

Furia, tristetea, descurajarea, frustrarea si alte emotii negative fac parte din viata noastra si au un rol important: acela de a ne alerta pentru a lua decizii mai bune in viitor. Insa cand reactiile noastre emotionale sunt exagerate, nu ne mai ajuta sa actionam spre binele nostru.

De aceea, daca observi ca emotiile negative te impiedica sa gasesti solutii, este important sa schimbi modul in care gandesti. Evita distorsiunile cognitive, acele obiceiuri de gandire care duc la emotii negative nejustificate sau extrem de intense.

Invata sa identifici gandurile care iti fac viata mai dificila decat este necesar si incearca sa le schimbi cu ganduri care au efecte mai benefice.

Dezvolta abilitatea de a fi neutru si de a-ti gestiona stresul.

Majoritatea experientelor prin care trecem de-a lungul vietii contin un nivel de stres. Pentru fiecare dintre noi, exista un nivel al stresului care ne ajuta sa ne activam si un nivel al stresului care ne afecteaza negativ.

Iata cum poti reduce stresul pe termen scurt:

  • Daca te simti nervos sau anxios, tamponeaza-ti fata cu apa rece sau iesi afara la aer. Temperatura redusa va ajuta la coborarea nivelului de anxietate.
  • Evita sa consumi bauturi cofeinizate ce ar putea sa iti ridice nervozitatea.
  • Daca te simti depresiv sau descurajat, incearca sa faci miscare. Energizeaza-te. Modul in care ne folosim corpul, afecteaza in mare masura cum anume ne simtim. 

Fa diferenta dintre emotiile tale si emotiile copilului, dintre nevoile tale si nevoile copilului.

Parintii pot intelege iubirea fata de copilul lor ca insemnand si absenta limitelor in relatia dintre acestia. Dorintele copilului devin dorintele parintelui, esecurile copilului sunt resimtite ca esecuri personale ale parintelui si, invers, temerile parintelui sunt considerate de catre acesta ca fiind temerile copilului etc. Aceasta situatie apare foarte usor in relatia parinte-copil, mai ales daca parintele nu a avut ocazia sa invete sa isi constientizeze propriile emotii si nevoi si sa simta beneficiile limitelor si granitelor in relatiile cu cei din jur. Poti incepe sa faci acest lucru dandu-ti timp doar pentru tine, in care sa reflectezi la ce simti, ce vrei si ce iti place.

Dezvolta-ti asertivitatea.

E important sa poti sa vorbesti in mod deschis despre lucrurile care sunt importante pentru tine, sa iei pozitie mai ales cand vine vorba de lucruri importante. Invata sa clarifici limitele a ceea ce accepti si tolerezi in relatia cu cei din jur. Fiecare persoana are dreptul sa nu fie de acord, fara sa se simta vinovat, sa aiba propriile prioritati ori sa se protejeze atunci cand simte ca are nevoie.

Foloseste-ti cat mai frecvent abilitatea de a exprima emotiile in relatiile cu cei apropiati.

Pentru aceia dintre noi care nu am fost obisnuiti sa spunem des ceea ce simtim, acest exercitiu poate fi dificil la inceput. Insa ca orice abilitate, se poate imbunatati in timp.

Relatiile sanatoase se construiesc in timp si cu rabdare, prin cuvinte si gesturi marunte. Inteligenta emotionala se bazeaza pe astfel de gesturi si poate fi crescuta in timp. Important este sa intelegi necesitatea inteligentei emotionale si beneficiile acesteia pentru tine, dar si pentru intreaga familie.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Semne ca ai avut o copilarie dificila
    Semne ca ai avut o copilarie dificila
    30 octombrie 2024   

    O copilarie dificila poate lasa urme adanci in sufletul unei persoane si poate influenta modul in care aceasta se va dezvolta atat din punct de vedere fizic, cat si emotional si mintal.

  • Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    16 octombrie 2024   

    Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.

  • Cum putem creste toleranta la stres
    Cum putem creste toleranta la stres
    11 octombrie 2024   

    Putem face mai usor fata stresului daca detinem o serie de abilitati si tehnici care sa ne ajute sa gestionam situatiile neplacute.

Mai multe