characters characters

Disciplina pozitiva

5 principii care te ajuta sa il disciplinezi pe copil fara pedepse

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 iulie 2018    |   5888 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

disciplina pozitiva
Ce face diferenta intre un copil linistit si organizat si altul foarte agitat, nerabdator si dezorganizat? In afara de temperamentul copilului, succesul disciplinei depinde de felul in care sunt formulate si respectate regulile in familie. Limitele si regulile au rolul de ale da copiilor un sentiment de siguranta si de predictibilitate, creandu-le mediul in care sa se poata dezvolta armonios.

Te-ar putea interesa si:

Diferenta dintre disciplina si pedeapsa 

Cum poti schimba comportamentul copilului fara pedepse 


Iata cinci recomandari care te pot ajuta sa aduci disciplina in familie fara a recurge la pedepse si fara ca aceasta sa fie resimtita ca sufocanta sau agresiva.

Incearca sa intelegi intotdeauna emotiile si motivele copilului tau.

Dincolo de orice tehnica de disciplina, este important sa stii ce a simtit si ce a gandit copilul tau atunci cand a avut un comportament dificil. Frustrarea, furia, rusinea, vinovatia, chiar si invidia sau gelozia sunt emotii dificile si mult prea intense pentru copil. Deseori, ele stau la baza comportamentelor problematice ale copiilor. Alteori, este vorba de nevoi ale copiilor precum nevoia de a fi independent sau de a avea mai multa putere in relatia cu adultii. Cand intelegi emotiile si nevoile copilului tau, vei evita greseala de a-l eticheta ca fiind obraznic, neascultator sau rau si ii vei putea arata modalitati adecvate prin care sa isi gestioneze trairile si prin care sa isi implineasca nevoile. Iar acest lucru ii va fi de folos toata viata.

Invata-i pe copii proactiv, mai degraba decat reactiv.

A fi proactiv atunci cand vine vorba de disciplina copilului tau inseamna a-l invata pe copil care sunt comportamentele adecvate inainte ca el sa se afle in situatia in care trebuie sa aiba respectivele comportamente. De exemplu, daca mergeti pentru prima data la o petrecere, invata-l pe copilul tau inainte de a ajunge acolo, care sunt lucrurile pe care le poate face si care sunt lucrurile de evitat. Invata-l ce sa faca atunci cand nu stie cum sa reactioneze intr-o anumita situatie. Este mai eficient sa fii proactiv decat sa il lasi pe copil sa infrunte situatii noi si sa il corectezi constant, pana cand comportamentul sau devine unul adecvat. Desigur, acest principiu nu poate fi aplicat tot timpul, deoarece exista o doza de imprevizibil in viata tuturor.

Lasa-l pe copil sa inteleaga care sunt consecintele alegerilor lui.

Aproximativ dupa varsta de 7 ani, copiii pot sa inteleaga cu usurinta care sunt consecintele comportamentelor lor, mai ales daca le sunt explicate de catre parinti. De exemplu, daca copilul refuza sa aiba grija de telefonul lui si acesta se strica, desi i-ai explicat de multe ori acest lucru, a-l lasa o perioada fara telefon este o modalitate naturala de a invata ce inseamna consecintele actiunilor noastre. Desigur, este important sa iei in considerare siguranta copilului tau atunci cand decizi sa il lasi sa “suporte consecintele”.

Intareste regulile fiind consecvent.

Este important sa fii flexibil cand vine vorba de reguli si este preferabil sa le stabiliti impreuna, astfel incat copilul sa nu se simta constrans tot timpul. De aceea, este preferabil sa stabiliti un numar cat mai redus de reguli, privind lucrurile importante (de exemplu, reguli privind conflictele violente cu alti copii), despre care sa fii convins ca este important sa fie respectate. Consecventa parintelui in privinta regulilor le ofera copiilor modelul de disciplina pe care il vor interioriza si care le va fi util pe termen lung, pentru a-si regla propriul comportament.

Apreciaza sincer comportamentele frumoase ale copilului tau.

Acest lucru nu doar ca il ajuta pe copil sa inteleaga care sunt comportamentele dezirabile, dar ii arata si ca esti atent, ca il apreciezi si il iubesti. Lauda venita din partea parintilor, atunci cand este orientata catre comportamentele copiilor si cand este sincera (fara exagerari) are efecte benefice asupra increderii in sine a copilului si asupra stimei de sine.


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe