characters characters

Invidia la copii – cand apare si cum se manifesta

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 iulie 2014    |   3812 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/ktoine/8022732338


Cu totii simtim uneori invidie. Cele mai dificile momente sunt atunci cand incepem sa ne dam seama ca am devenit invidiosi pe prietenii nostri. Se intampla in randul oamenilor mari, dar si in randul copiilor. “Prietenul meu este cel mai popular dintre copiii din clasa, are cele mai frumoase jucarii, toata lumea isi doreste sa se joace cu el. Ma bucur pentru el, dar in acelasi timp simt invidie din cand in cand si uneori mi-e greu sa-l ascult spunandu-mi cat de bine se simte. Am momente cand nu vreau sa-l vad, sa vorbesc sau sa ma joc cu el. Sunt oare un prieten rau?”, se confeseaza un copil parintelui sau.


Cum si de ce apare invidia?

Cunoastem cu totii aceasta emotie, desi nu ne place sa vorbim prea mult despre ea. Deseori, recunoastem deschis ca “invidiem” pe cineva, cand ne referim mai degraba la admiratia sau la aprecierea deschisa a calitatilor sale, pe care ne-am dori sa le avem. Atunci este vorba de ceea ce psihologii numesc “invidie benigna”.


Celalalt tip de invidie (numita malitioasa), care poate duce la probleme cu cei din jur, implica durere emotionala si ostilitate: persoana care traieste emotia invidiei sufera si simte furie sau malitiozitate fata de persoana pe care o invidiaza. Aceasta din urma este deseori dezaprobata de adulti atunci cand apare la copii.


Cu cat persoana este mai similara noua, cu atat vom fi mai invidiosi, de aceea aceasta emotie este frecvent intalnita in grupul de prieteni.


Invidie sau gelozie?

Cele doua emotii pot fi usor confundate. Invidia apare fata de ceva ce persoana isi doreste sa aiba, dar nu are, iar gelozia apare atunci cand persoana simte ca a pierdut sau este pe cale sa piarda ceva ce avea in defavoarea altuiva.


Cum se manifesta invidia la copii

-folosirea criticii distructive: indiferent de context, cei care invidiaza vor incepe sa isi critice prietenii chiar si pentru cele mai marunte lucruri;

- comparatia propriei persoane cu cea a prietenului fata de care apare invidia, mereu in defavoarea personala (“el are si eu nu”);

- aparitia secretelor intre prieteni poate fi un semn al invidiei (prietenii ar trebui sa poata sa isi impartaseasca unii altora gandurile si sentimentele, nu sa le ascunda);

- minimizarea realizarilor sau actiunilor persoanei pe care copilul o invidiaza,

- nerecunoasterea faptului ca o persoana chiar poate fi capabila si a obtinut prin eforturi proprii ceea ce are (poate ca hainele sau jucariile sunt obtinute drept recompensa pentru comportamente bune pe care le-a avut in timp, de exemplu)


In ce situatii apare invidia?

Invidia intre copii poate aparea:

  • la scoala, facilitata de competitia intre elevi,
  • in familie, generata de aprecierile parintilor (“De ce doar el/ea este laudata?”),
  • in grupul de prieteni, in urma comparatiilor intre copii (“Are mai multi prieteni”, “Este mai popular/a”, “Are haine mai frumoase/mai noi decat ale mele”)
  • pe retelele sociale, dupa cum arata studiile recente .

Este important sa recunosti invidia atunci cand apare la copii si sa eviti sa il pedepsesti pentru ceea ce simte. Mai degraba, este recomandat sa il ajuti sa faca fata invidiei. Copilul tau a fost vreodata invidios?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe